Днес една от футболните икони на 80-те и 90-те години Пол Гаскойн става на 50 години. Бившият халф на Нюкасъл, Тотнъм, Лацио, Рейнджърс и националния отбор на Англия беше олицетворение на красотата и техниката на футбола в споменатия период. Паралелно с изявите си на терена Газа беше известен и с шегите, скандалите и запоите си. Влечението към алкохола и други вредни вещества в последните години го превърнаха в истинска развалина с психически проблеми.

Пол Джон Гаскойн е роден на 27 май 1967 година в Дънстън. Израства в общинско жилище, в което цялото му семейство живее в една стая. На 10-годишна възраст преживява психически срив, когато по време на разходка братът на негов приятел умира, след като е блъснат от камион за сладолед. Газа чувства вина за инцидента, страда от безсъние и започва да краде, за да финансира страстта си към хазартните машини. Назначена му е терапия, но баща му го спира от лечението, изразявайки съмнение в използваните методи.

Като ученик Гаскойн се присъединява към школата на Нюкасъл, където и дебютира в мъжкия футбол. След петгодишен престой при „свраките“ е продаден на Тотнъм през 1988 година срещу рекордната тогава за британския футбол сума от 2,2 милиона паунда. При „шпорите“ печели сърцата на феновете и ФА Къп през 1991 година. След края на следващия сезон е продаден на Лацио за 5,5 милиона паунда, а през 1995 година се връща на Острова. „Орлите“ от Рим прибират 4,3 милиона за трансфера му в Рейнджърс. Със „сините“ от Глазгоу печели две шампионски титли на Шотландия, една купа на страната и една купа на Лигата. След това играе за Мидълзбро, Евертън, Бърнли, китайския Гансу Тианма, Бостън Юнайтед и приключва професионалната си кариера.

Прекарва два месеца като играещ-треньор на новосъздадения португалски Алгарве, но така и не остава за постоянно в клуба. През октомври 2005 година е назначен за мениджър на Кетъринг Таун, където се задържа само 39 дни, а собственикът на клуба твърди, че Таза е бил пиян във всеки един ден. През 2010 година е близо до мениджърския пост на Гарфорд Таун, но в крайна сметка отклонява офертата.

През 1988 година Пол Гаскойн дебютира за националния отбор. За трите лъва има 57 мача и 10 гола. Играе полуфинали на Мондиал'90 и Евро'96. Печели симпатиите на футболните привърженици по света на полуфиналния мач от световното първенство през 1990 година срещу ФРГ, когато започва да плаче след получен жълт картон. Просто халфът осъзнава, че заради този картон ще пропусне евентуалния финал на Англия. „Трите лъва“ обаче не стигат до мач за световната титла, тъй като губят от германците след дузпи.

Освен с футболните си умения, Гаскойн е известен и със своите изцепки на терена и извън него. По време на Евро 1996, след като вкарва уникален гол срещу Шотландия, Газа прави имитация на т.нар. „зъболерски стол“, при което Теди Шерингам му пръска вода в устата. Реакцията е отговор на публикациите в медиите, че при пиянски запой на националния отбор, Гаскойн е седял на зъболекарски стол, а барманът му е сипвал в гърлото му текила от бутилката.

През 1998 година халфът получава заплахи за живота си от ИРА, след като по време на дерби със Селтик на „Паркхед“ имитира свирене на флейта. Това е препратка към традиционния протестантски марш в Шотландия и е закачка с феновете на „детелините“, които са известни като последователи на католическата църква. След това Гаскойн получава специално устройство с огледало, с което всеки ден да проверява под колата си за бомби.

При една от най-известните му изцепки извън футбола, Пол Гаскойн се опитва да пробие полицейската блокада, докато властите се опитват да арестуват Раул Моат за убийството на бившата му приятелка и нейното ново гадже. Газа се опитвал да занесе на убиеца печело пиле и въдица. След това футболистът признава, че преди да опита да пробие полицейския обръч е изсмъркал 14 „магистрали“ с кокаин.

През 2010 година Гаскойн е арестуван заради шофиране в пияно състояние, а тестът е показал, че в организма му има алкокол, четирикратно надвишаващ допустимата норма. Известно време след това получава предупреждение, че може да попадне в затвора при следващ арест. Задържан е съвсем скоро за притежание на кокаин. Следват няколко престоя в клиники за рехабилитация. Лечението не помага. През 2013 година е арестуван заради обида на железопътен служител в пияно състояние. Година по-късно, след седмия си престой в клиника, получава документ за наличие на психически проблеми. През септември 2016 година Гаскойн е глобен заради обида на расова основа към тъмнокож охранител.

Пол Гаскойн в момента е на дъното. Изпаднал в тежко положение заради пристрастеността си към алкохола, която с годините го превърна в развалината, която е в момента. Футболните фенове обаче предпочитат да си спомнят за Газа от дните на футболното му величие, за времето, когато той беше един магьосник с топка в крака и печелеше симпатиите на всички.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ