Президентът на УЕФА Мишел Платини днес става на 60 години. Преди да оглави европейската футболна централа в началото на 2007 г. французинът беше известен с изявите си като футболист. Техничен, магнетичен, лидер, магьосник с топката и идол за поне едно поколение футболни фенове. Платини е в основата не само на успехите на клубните си отбори Нанси, Сент Етиен и Ювентус, но и на националния отбор на Франция, с който става европейски шампион през 1984 г. и завършва на трето (1986) и четвърто (1982) място на световни първенства. Трикратен носител на „Златната топка“.
 
Мишел Платини слага край на кариерата си през 1987 г., но година по-късно след молба на кувейтския емир се връща на терена за един мач и играе за Кувейт в приятелски мач срещу СССР. Французинът играе 20 минути при загубата с 0:2. След това поема националния отбор на родината си и го класира за европейското първенство през 1992 г., печелейки и осемте си мача в групата. Представянето на „петлите“ на турнира в Швеция е отчайващо. Тимът отпада след групите и Платини подава оставка.
 
Става шеф на организационния комитет на Мондиал'98 във Франция, на който „петлите“ печелят световната титла. Член е на Изпълкома на УЕФА и представител на Европа в Изпълкома на ФИФА. През 2006 г. Става председател на техническата комисия на световната централа. На 26 януари 2007 г. е избран за президент на УЕФА, след като печели изборите срещу Ленарт Йохансон.