Легендарният холандски футболист Марко ван Бастен днес навършва 53 години. Считан за един от най-фините нападатели в историята, той спря с футбола на 30 години заради сериозна контузия на коляното, заради която в последните две години от кариерата си не беше играл официален мач.

Марко ван Бастен е роден на 31 октомври 1964 година в Утрехт. Пълното му име е Марсел ван Бастен. Започва да играе футбол в детските отбори от родния си град – ЕДО, УВВ и УСВ Елинквайк.

Трикратният носител на „Златната топка“ през кариерата си е играл само за Аякс и Милан. С холандския клуб печели КНК през 1987 г., два пъти става шампион и три пъти печели купата на родината си. Като играч на „росонерите“ два пъти триумфира в КЕШ, два пъти печели Интерконтиненталната купа и Суперкупата на Италия, три пъти става шампион на Серия „А“ и един път вдига Суперкупата на Европа.

През 1988 година година става голмайстор на европейското първенство с пет гола и помага на „лалетата“ да спечелят европейската титла. Единственият международен трофей в историята на холандския футбол. На финала срещу СССР реализира фамозен гол от малък ъгъл във вратата на Ринат Дасаев. Това попадение и до днес е считано за едно от най-красивите в историята.

През 2004 година Марко ван Бастен е посочен от Пеле сред 100-те най-добри живи футболисти. През същата година е назован сред 100-те най-велики холандци в историята. Заема 25-о място в класацията, веднага след единствения друг футболист в списъка – Йохан Кройф. През 2007 година попада на първо място в ранглистата на „Скай Спортс“ за най-великите спортисти, прекратили преждевременно кариерите си.

БЛИЦ СПОРТ ПРИПОМНЯ ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ГОЛОВЕ НА МАРКО ВАН БАСТЕН
* Голът от финала на Евро'88 може да видите на 7:15 минута от видеото