ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Аржентина се изправя срещу Хърватия днес от 21:00 часа в мач от група „D“ на световното първенство по футбол в Русия. Двубоят е изключително важен за аржентинците, които на старта се препънаха и направиха равен 1:1 срещу Исландия. Хърватите победиха с 2:0 Нигерия.

До момента аржентинци и хървати имат четири мача, след като Хърватия се отдели като самостоятелна страна. Три от тях са контроли, а една е на световното първенство през 1998 година отново в групите.

Любопитен момент съпътства първия сблъсък. Той се играе на 4 юни 1994 година и е част от подготовката на Аржентина за Световното в Америка. Хърватите не участват на Мондиала, тъй като късно стават членка на ФИФА и не са допуснати в жребия за квалификациите. Срещата е последна за Аржентина преди световните финали и селекционерът Алфио Базиле взима в Загреб всички звезди - вратаря Гойкоечеа, Оскар Руджери, Сенсини, Марадона, Редондо, Диего Симеоне, Батистута и Каниджа. За хърватите блестят изключителни имена - Дражен Ладич на вратата, Славен Билич, Ярни, Альоша Асанович, Звонимир Бобан, Роберт Просинечки, Давор Шукер и други. Двубоят се играе на стадион „Максимир“ пред 38 000 зрители и завършва 0:0.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Преди мача голямата звезда на Аржентина Диего Марадона е представен на тогавашния президент на Хърватия Франьо Туджман. Дон Диего обаче посещава и още едно специално за цяла Хърватия място... гроба на покойния Дражен Петрович. Моцарт на баскетбола, както е наричан приживе хърватският баскетболист, загива в автомобилна катастрофа на 7 юни 1993 година. А Марадона посещава гроба му на 4 юни 1994-та, т.е. още неизминала година от кончината на всенародния хърватски любимец.

Лично Давор Шукер, който играе с Марадона в Севиля през сезон 1992/93, го води на гробищата, където ги посреща майката на Дражен – Бисерка Петрович. „Марадона ми каза, че геният на моя син ще бъде винаги жив“, споделя по-късно майката на Дражен Петрович. Тя му дава фланелка на Аржентина с №10 на гърба, която Марадона оставя на паметника с лика на Дражен...

Следващият сблъсък между Аржентина и Хърватия е на световните финали през 1998 година, когато южноамериканците победиха с 1:0. Единственото попадение реализира Пинеда в 36-ата минута. Следващите два мача са контроли – победа за Хърватия с 3:2 през 2006 година и победа за Аржентина с 2:1 през 2014 година.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ