Легендарният хокеист от изключително силния отбор на СССР от 80-те години на ХХ век Игор Ларионов днес навършва 55 години. Роденият във Возкресенск централен нападател започва кариерата си в местния Химик, но след четири години е привикан да служи в армията, което означава да играе за ЦСКА (Москва).

При „армейците“ той попада в нападателна тройка с Владимир Крутов и Сергей Макаров, а заедно със защитниците Вячеслав Фетисов и Алексей Касатонов оформят най-силната петица в света на хокея през 80-те години. Тази петица печели уважението и страха на съперниците, които започват да я наричат „Червената машина“.

Още в първите си дни в ЦСКА (Москва) Ларионов прави впечатление с инстинкта и хокейните си интелект и умения, които му печелят прозвището Професора. По този начин той ще бъде наричан и при престоя си в НХЛ.

С националния отбор на СССР печели две олимпийски и четири световни титли. През 1981 г. е част от тима на Съветския съюз, който печели Купата на Канада. В края на 80-те години влиза в конфликт с треньора на ЦСКА (Москва) и СССР Виктор Тихонов заради неговите методи на работа.

През 1989 г. Ларионов успява да премине в НХЛ, където играе за Ванкувър Канейдиънс. Началото не е лесно - през 1992 г. за една година се мести в Швейцария. След това обаче се завръща. И то как! Играе за Сан Хосе Шаркс, Детройт Ред Уингс, Флорида Пантърс и Ню Джърси Девилс.

С Детройт Ред Уингс три пъти ликува с Купа Стенли. Той е един от четиримата хокеисти, заедно с Фетисов, Джо Сакич и Скот Нидермайер, които са печелили златните медали от олимпийски игри, световни първенства при юношите и мъжете, Купата на Канада (или Световната купа), както и Купа Стенли.

След края на кариерата си става спортен директор на СКА (Санкт Петербург) през сезон 2008-09. В момента има бизнеси с вина и хокейна екипировка. Занимава се и с мениджърска дейност, като сред клиентите му са Тайлър Сегуин (Далас Старс), Наил Якупов (Едмънтън Ойлърс), Алекс Галченюк (Монреал Канейдиънс), Андрей Локтионов (Локомотив Москва), Артьом Сергеев (ЦСКА Москва) и други.