На 29 юли в Маями ще се проведе второто в историята Ел Класико извън Испания. Това ни накара в рубриката БЛИЦ Архив да припомним първата и единствена досега битка между Реал (Мадрид) и Барселона, която е извън пределите на родината им.

Това се случва през далечната 1982 година във град Баркисимето, Венецуела. Дата е 30 май, а стадионът е "Фарид Рича". Двубоят е част от турнира "Купа на президента", в който участват още Интер и Порто.

Двубоят е за третото място на надпреварата, тъй като Реал и Барселона губят полуфиналите съответно от Интер и Порто.

Двата испански гранда са без големите си звезди, които се готвят с националните отбори за предстоящото Световно първенство в Испания. Каталунците са купили малко преди това Диего Марадона, който пристига в страната с националния отбор на Аржентина.

"Вестниците бяха пълни с новини за подготовката на Световното и пристигането на Марадона. Ел Класико мина почти незабелязано", спомня си Висенте дел Боске.

Той е едно от малкото разпознаваеми имена в Реал за този мач заедно с Мигел Анхел Ремон. "Кралския клуб" е воден от временния наставник Луис Моловни Алберто. На трибуните във Венецуела пък е бъдещият наставник на "белите" Алфредо ди Стефано.

В Барселона личи името на легендарния капитан Мигели, както и това на датчанина Алън Симонсен, чието място изстива за сметка на Диего Марадона. Каталунците са водени от Удо Латек.

Срещата се излъчва на живо по местната телевизия, но нито една медия в Европа не пуска картина от Ел Класико. Няколко хиляди са на трибуните, за да видят на живо историческото събитие.

Играчите на двата тима са изморени след изтощителния сезон и тежките полуфинални срещи. Двубоят не преминава на високо темпо и завършва с успех с 1:0 за Реал (Мадрид). Единственото попадение е дело на Висенте дел Боске в 10-ата минута. Бъдещият голям треньор се разписва с глава след центриране от корнер.

"Нищо вълнуващо", отбелязват медиите в Испания след срещата. Само местните фенове са ентусиазирани от видяното, а в репортаж по местната телевизия Ел Класико е определен като "брилянтен мач".



"Спомням си топлината и влагата във Венецуела. На всеки час трябваше да влизаме в банята да се къпем, за да се освежим", споделя Франсиско Караско.

Преглед назад в архива на "Ел Мундо Депотриво" показва, че първите седем страници са отделени за пристигането на Марадона в Испания, а чак на девета страница има каре, което носи заглавие "Турнето остана тъжно".



Явно толкова тъжно, че до ден днешен никой не се бе наел да направи нов мач между Реал (Мадрид) и Барселона извън Испания. До 29 юли тази година...

30 май 1982 година, Купа на Президента
Баркисимето, стадион "Фарид Рича"
Съдия: Бланко (Венецуела)

Барселона - Реал (Мадрид) 0:1
0:1 Висенте дел Боске (10)

Състави:
Барселона: Амадор, Херардо, Мигели, Олмо, Рамос (Валор), Моратая, Зувириа (Моран), Естела (Салва), Ландабуру, Симонсен (Клос), Караско

Реал Мадрид: Гарсия Ремон, Хуан Хосе, Фраиле, Салгуеро, Сан Хосе, Дел Боске, Анхел, Карцелен (Гарсия Кортес), Ито, Пинеда, Исидро (Португал)