Мачовете на Левски и ЦСКА срещу пловдивските Ботев и Локомотив винаги са били с по-различен заряд. Не са като Вечното дерби между "сини" и "червени" или като онзи изпепеляващ двубой в града под тепетата, но враждата е достатъчно силно изразена. Днес Левски приема Локомотив Пловдив на "Герена" от 15:15 часа. Треньор на гостите е Едуард Ераносян. Това ни дава повод в рубриката БЛИЦ Архив да ви припомним за три двубоя в рамките на два месеца и няколко дни между Левски и Локомотив (Пловдив). Със сигурност те са запомнящи се за Ераносян и "смърфовете".

През есента на 2003 година Локомотив (Пловдив) дава заявка за шампионската титла. Начело на клуба е вече покойният Георги Илиев, а треньор Ераносян. До шестия кръг "черно-белите" са безпогрешни, шест победи. В седмия кръг правят равенство с Локомотив София, а в осмия кръг приемат Левски на "Лаута". На 3 октомври се стичат над 15 хиляди фенове, за да подкрепят любимците си. И има защо, след като "сините" са отнесени с 3:1. Вечерта преди мача футболистите на Локомотив (Пловдив) са закарани на лагер в хотел в Пазарджик. Пристигнали на място обаче играчите се хванали за главите - условията били отвратителни. Ераносян поискал друг хотел, но нямало свободни. Така отборът бил върнат в Пловдив и момчетата се прибрали по домовете си. За първи път от години преди толкова важен мач "черно-белите" нямали лагер. "Синият" лагер се тресе заради колебливите резултати. Начело на тима е тандемът Емил Велев-Ангел Славков, тъй като треньорът Георги Тодоров е уволнен.

Срещата преминава под тотално надмощие на пловдивчани. В края на първото полувреме в рамките на две минути Владимир Иванов и Мартин Камбуров бележат за 2:0. В началото на второто полувреме Бобан Янчевски покачва на 3:0 и положението на Левски става доста напечено. Гостите все пак устискват и дори вкарват едно почетно попадение чрез Георги Чиликов (74). Няколко дни по-късно на "Герена" спешно привличат тандемът Андрей Желязков-Георги Василев, но и това не помага.

Идва 14 декември. Съдбата изправя Локомотив Пловдив и Левски за втори път в рамките на почти два месеца. Този път двата тима играят 1/4-финал за Купата на България. Първият мач е на Герена. Идва време за отмъщение, но... Ераносян и Локомотив Пловдив са като машина. Тотално смазват противника насред София и само Димитър Иванков спасява отбора от резил. "Извадихме късмет. Отдавна не ни бяха надигравали така на "Герена", промълвява с половин уста Димитър Иванков. Двата тима приключват при равенство 1:1. Всъщност, преди мача на "Герена" ври и кипи. Почти половината отбор е с контузии, а трима са на системи. Аут за мача са Илиян Стоянов и Георги Иванов, както и Георги Петков и Ричард. Многото проблеми в състава принуждават ръководството на Левски да внесе молба в БФС за отлагане на срещите за пролетта, но от “Кърниградска” я отхвърлят. "Явно ни намекват, че трябва да се откажем от един от двата турнира, в които Левски участва", е коментарът на треньора на "сините" Георги Василев.

Четири дни по-късно е реваншът. 18 декември се превръща в празник за Пловдив. Локомотив помита Левски с 3:0. Иво Михайлов бележи в 22-ата минута, 2:0 прави Камбуров в 45-ата, а крайното 3:0 оформя Нешко Милованович в 90-ата минута. Съдията Димитър Костов гони Асен Букарев, който му зашива няколко шамара.

"Няма как да не съм радостен в такъв момент. Не всеки отбор може да победи Левски с 3:0. Още по-трудно е да направиш подобно нещо два пъти в разстояние на няколко месеца. Радостта ми е още по-голяма, защото за пореден път доказахме, че можем да играем като равен с равен срещу грандовете и да печелим мачовете си с тях. Сега можем спокойно да посрещнем празниците", радостен е Ераносян след мача. Колегата му Георги Василев признава превъзходството на Локомотив: "Според показаното в двата мача смятам, че успехът им е напълно заслужен. Каквото и да изтъкна като причина за днешната ни загуба, ще бъде излишно. Просто Локомотив заслужаваше повече победата и я постигна."

След края на двубоя гостите от София са изпратени с фолк хита на Ивана “Шампанско и сълзи”. Песента звучи половин час от лекарската стая на стадиона. По същото време вече бившите носители на купата прибираха багажа си в автобуса. Същият ритуал е извършен на Лаута и две седмици преди това, когато Локо мачка с 3:1 ЦСКА.

Едва през пролетта на 2004 година Левски стига до частичен  реванш срещу Локомотив Пловдив. Любопитното обаче се случва в началото на пролетта, когато изненадващо Ераносян е уволнен от Георги Илиев след победа с 1:0 над Македонска слава още в първия пролетен кръг. Тотална бомба от Пловдив - кой очаква подобно нещо, когато отборът върви и е фаворит за титлата. На негово място идва помощникът му Иван Маринов-Маслара, който постига шест победи и един равен (срещу Ботев Пловдив). На 1 април Георги Илиев твърдо застава зад Маслара и му казва: "Не ме интересува дали ще станем шампиони, ти си треньорът, няма да те сменям...". А предстои гостуване на "Герена". Точно преди мача се срутва северозападната трибуна на стадиона в парк "Лаута". Феновете обаче не виждат лоша поличба, напротив. Сещат се за една клетва: "Ще станете шампиони, когато ви падне стадионът." Локомотив Пловдив губи с 0:3, а вечерта след мача покойният шеф се обажда на Маслара с думите: "Връщам Едо, доста сериозен натиск има." Ераносян се връща на бял кон и до края на сезона всичко е под мед и масло - Локомотив печели шест поредни мача и на 8 май 2004 година ликува на първото място.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Сезон 2003/04
03.10.2003, "А" група, 8 кръг
Локо (Пд) - Левски 3:1
1:0 Владимир Иванов (41), 2:0 Мартин Камбуров (43), 3:0 Бобан Янчевски (50), 3:1 Георги Чиликов (74)

14.12.2003, КБ, 1/4-финал, първи мач
Левски - Локо (Пд) 1:1
1:0 Демба-Нирен (55), 1:1 Мартин Камбуров (66)

18.12.2003, КБ, 1/4-финал, реванш
Локомотив (Пд) - Левски 3:0
1:0 Иво Михайлов (22), 2:0 Мартин Камбуров (45), 3:0 Нешко Милованович (89)

03.04.2004, "А" група, 23 кръг
Левски - Локо (Пд) 3:0
1:0 Елин Топузаков (49), 2:0 Асен Букарев (71), 3:0 Георги Иванов (83)