Някои футболни моменти не бива да бъдат забравени. И трябва да ги припомняме на по-младите, за да останат вечни. Като попаденията на Гунди... В рубриката БЛИЦ Архив разказваме за един от паметните мачове на Георги Аспарухов.

На днешния ден, 8 декември, през 1965 година Левски гостува на Бенфика в реванш от осминафиналите на КЕШ. Първата среща в София завършва 2:2, а в състава на „лисабонските орли” блести Еузебио. Перлата от Мозамбик забива двата гола за своя тим. Не по-малко обаче блести и Гунди, който е автор на първото „синьо” попадение. Второто е дело на малко известния днес Симеон Николов.

На реванша Георги Аспарухов е отново над всички, а на другия ден, въпреки отпадането на Левски, някои западни медии твърдят, че той е засенчил самия Еузебио. На стадион „Луш” Бенфика печели с 3:2 след един гол на звездата си, докато за нашите Гунди е точен два пъти.   

Още в третата минута Христо Илиев-Патрата намира по отличен начин снажния нападател, който майсторски прострелва вратаря Мело за 0:1. Само три минути по-късно Еузебио изравнява, след което съдията подминава очевидно нарушение в наказателното поле на домакините. Реферът не посмява да отсъди дузпа за Левски.

В 28-ата минута Бенфика повежда с 2:1 след точен шут на Колуна, а малко след началото на втората част Торес увеличава преднината на своя отбор – 3:1.

След това Бисер Михайлов спасява два опасни удара и до нов гол във вратата на „сините” не се стига.

В 75-ата минута зрителите по трибуните ахват. Гунди майсторски преминава през няколко футболисти на „лисабонските орли” и от трудно положение забива красив гол. Финтовете му при попадението са меко казани феноменални. Изпълнението е далеч по-добро от това на "Уембли", където на 11 декември 1968 година Аспарухов наказва Англия в контрола на националния отбор. За съжаление обаче няма в момента кадри от двубоя в португалската столица.

Години по-късно самият Аспарухов заявява следното:
„Няма да забравя този миг. Поех топката от центъра, преминах като на слалом почти цялата защита на съперника, заблудих с лъжливо движение на тялото и вратаря Мело и през малък процеп намалих разликата от 1:3 на 2:3. Да, вероятно голът беше красив, но аз ще призная, че това е най-трудното изпълнение в кариерата ми“. 

Домакините са стресирани не само от брилянтното попадение, но и заради реалната опасност резултатът да бъде изравнен и да стане 3:3.

„Сините” са близо до сензацията в последната минута, когато от непосредствена близост Христо Илиев-Патрата не успява да насочи топката във вратата.

След последния съдийски сигнал 60 хиляди на стадиона си отдъхват...

Местните медии подчертават факта, че Гунди е първият чужденец, отбелязал два гола  във вратата на Бенфика в Лисабон. Едно от изданията го нарича Злия демон  на португалците заради половин дузината му голове в мрежата на националния им отбор и на „лисабонските орли” - три на Бенфика и три на националите - два в София в европейска квалификация и един на допълнителния мач в Рим). Друг португалски вестник пък твърди, че такива изпълнения, като второто попадение на българския тим, са по силите само на изкусни майстори. Като Гунди...

8 декември 1965, КЕШ - 1/8-финал-реванш
БЕНФИКА – ЛЕВСКИ 3:2

0:1 Аспарухов (3), 1:1 Еузебио (6), 2:1 Колуна (28), 3:1 Жозе Торес (46), 3:2 Аспарухов (75)
БЕНФИКА: Мело, Аугусто Силва, Жермано, Фернандо Крус, Раул Машадо, Жозе Аугусто, Еузебио, Жозе Торес, Колуна, Симоес
ЛЕВСКИ: Бисер Михайлов, Иван Здравков, Иван Вуцов, Малин Иванов, Георги Златков, Георги Георгиев, Цветан Веселинов, Стефан Абаджиев, Георги Аспарухов, Христо Илиев, Александър Костов.
Стадион „Луш” – 60 000 зрители
Главен съдия: Анри Фошо (Франция)