България приема днес Франция в 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски" в световна квалификация. В рубриката БЛИЦ Архив ще ви припомним за един мач, който се играе на 9 октомври 1976 година. Става въпрос за световната квалификация за Мондиала в Аржентина през 1978-а.

Двубоят в София завършва 2:2. Любопитното е, че тогава в квалификационната ни група има само три отбора – ние, „петлите” и Ейре.

Срещата остава в историята не толкова заради резултата, колкото заради големите драми и съдийството на шотландеца Йън Фут.

Французите повеждат набързо с 2:0. Първо Мишел Платини е точен от пряк свободен удар в 37-ата минута. 180 секунди след това ни попарва и Бернар Лакомб, който е точен при добавка, след като вратарят ни Тодор Кръстев спасява шут на Доминик Батне.

За радост в последната минута на първото полувреме Христо Бонев показва на Платини, че и други могат да изпълняват по брилянтен начин фаулове. Зума майсторски изпраща топката покрай стената и право в десния ъгъл на вратаря Баратели.

През второто полувреме драмата е още по-голяма. „Петлите” кукуригат за неотсъдена дузпа. И май са прави, тъй като при повторението се вижда как Кръстев събаря Платини в наказателното ни поле. Това се случва в 63-ата минута. Пет по-късно България изравнява чрез Павел Панов. Войнов центрира отдясно към Чавдар Цветков, който с глава сваля топката към аса на Левски. Панов вкарва кълбото в мрежата, а гостите отново пропищяват. При паса на Чаво към Пальо остават доста големи съмнения за засада.

Настъпва последната минута, когато Христо Бонев се провира между двама защитници и пада на земята. Фут не се колебае, а директно сочи бялата точка. Французите побесняват още повече. Част от треньорския им щаб и резервите нахлуват на метър-два на терена. Оспорването на съдийското решение продължава 2-3 минути, но шотландецът е непреклонен.

В същото време няма кой да бие дузпата на вратата откъм сектор „Г”. Треньорският ни тандем (Христо Младенов и Йончо Арсов) са определили предварително за първи изпълнител Воин Войнов. Войната обаче се дърпа на една страна. Панов, който е вторият избраник, също не иска да застане зад бялата точка.

Тогава с отговорността се наема Христо Бонев. Зума се засилва, стреля и... скача във въздуха от радост (4-а минута на видеото), защото е излъгал вратаря, а топката лети към ъгъла. Тя обаче минава на сантиметри от дясната греда и излиза в аут. Така мачът приключва наравно – 2:2. Впоследствие изпуснатата победа се оказва фатална в опитите ни за класиране на Мондиал 78.   

На другия ден пресата във Франция тръби мощно: „Шотландски рефер ни закла - отряза главите!”, „Никой досега не беше рязал така „петлите”, „Ощетиха ни жестоко – гол от засада, неотсъдена за нас дузпа и измислена такава за българите!”

9 октомври 1976, световна квалификация
БЪЛГАРИЯ – ФРАНЦИЯ 2:2
0:1 Платини (37), 0:2 Лакомб (40), 1:2 Христо Бонев (45), 2:2 Павел Панов (68)

БЪЛГАРИЯ: Тодор Кръстев, Николай Грънчаров, Иван Тишански, Цоньо Василев, Борислав Димитров (51 – Атанас Александров), Кирил Станков, Воин Войнов, Христо Бонев, Кирил Миланов, Павел Панов, Георги Денев (46 – Чавдар Цветков).

ФРАНЦИЯ: Доминик Баратели, Жерар Жанвион, Максим Босис, Кристиан Лопес, Мариус Трезор, Доминик Батне, Жан Галис, Кристиан Синагел, Бернар Лакомб, Мишел Платини, Дидие Сикс (61 – Оливие Руе)

Стадион „Васил Левски” – 55 000  зрители
Съдия – Йън Фут (Шотландия)