Предстоящите мачове от групите на Шампионската лига между Байер (Леверкузен) и Рома ни дават повод да припомним в рубриката ни БЛИЦ Архив за сблъсъка между двата отбора преди 11 години. Тогава в състава на „аспирините” е Димитър Бербатов, а двете срещи са отново от груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир.
 
На 19 октомври 2004 година Байер посреща Рома на своя стадион в Леверкузен. В 26-ата минута Франческо Тоти изпълнява фаул, стреляйки с  нисък удар към вратата на Ханс-Йорг Бут. Топката обаче се отклонява в крака на Бербатов и влиза в мрежата. Попадението е записано като автогол на българския нападател. Рома повежда с 1:0, но впоследствие германците правят пълен обрат и печелят с 3:1. Любопитното е, че този двубой е 30-и за Димитър Бербатов в европейските клубни турнири.
 
След две седмици, на 3 ноември, на Олимпийския стадион в Рим е ответната среща между Рома и Байер. Двубоят завършва 1:1 и се играе при закрити врата заради наказание, което УЕФА налага на италианския клуб.
 
Бербатов се реваншира по зрелищен начин за нелепата си грешка в първия мач. Вкарва гол – и то не какъв да е. Попадението е уникат, рядък екземпляр, такова, каквото рядко се вижда по европейските терени.
 
В 82-ата минута Митко, пласиран в лявата половина на наказателното поле и с гръб към вратата, получава пас от Бабич. Българинът вдига топката във въздуха , финтира с тяло гръцкия бранител Траянос Делас, прехвърля елегантно вратаря Дзоти и праща топката в далечния горен ъгъл.
 
Това дава повод на германския телевизионен коментатор да възкликне: „Господи, какъв Бербатов, какъв гол!”.
 
В крайна сметка Байер (Леверкузен) финишира на първо място в групата си с актив от 11 точки. Толкова има и вторият Реал (Мадрид), а Динамо (Киев) и Рома завършват съответно с 10 и... 1 точка.
 
През пролетта на 2005 година „аспирините” отпадат на осминафиналите от бъдещия носител на трофея Ливърпул. 

Автоголът на Бербатов




2004 (October 19) Bayer Leverkusen (Germany) 3... by sp1873

Уникалният гол на Бербатов