Днес се навършват 25 години от мач между Левски и ЦСКА, в който Илиан Илиев се разписва в стил „Диего Марадона”. В рубриката ни БЛИЦ Архив ще припомним за въпросното вечно дерби на България.

В хода на есенния полусезон през 1991 година на „Герена” е извършена треньорска смяна. Динко Дерменджиев заменя Васил Методиев. В тима пък се е завърнал от чужбина Наско Сираков. В ЦСКА същото прави легендарният вратар Георги Велинов.

Дебют в мач №1 на България записва привлеченият от Черно море в Левски Илиан Илиев. Халфът ще помни цял живот първото си вечно дерби...

Двубоят започва с натиск на „сините”, които получават дузпа в 8-ата минута. Джони Велинов обаче спасява удара на Наско Сираков. Но само 5 минути след това Сираков се реваншира и открива резултата. Така приключва полувремето – 1:0 за Левски.

В 53-ата минута Илиан Илиев влиза в историята, отбелязвайки гол след феноменален рейд по подобие на Марадона. Той взима топката от центъра и след като преодолява няколко футболисти на ЦСКА я изпраща в мрежата за 2:0. Попадението е уникално и е излъчено не само по нашата, но и в няколко чуждестранни телевизии.

Малко след това „армейците”, които в този мач играят с раирани червено-бели фланелки, връщат едно попадение чрез Ивайло Андонов.

И това дерби ще се запомни с простотията на феновете. Преди началото на двубоя пияни привърженици на Левски започват да тормозят деца в близост до „Синьото кафе”. Полицай се притичва на помощ, но той е нападнат от развилнелите се ултраси. Униформеният дава предупредителни изстрели с пистолета си, но е свален на земята и пребит жестоко. Трима от виновниците са арестувани, след като малко по-късно на мястото на инцидента пристигат две полицейски коли.

23 ноември 1991 г., „А” група
Левски – ЦСКА 2:1
1:0 Н. Сираков (13), 2:0 Ил. Илиев (53), 2:1 Ив. Андонов (59)

Левски: Пл. Николов, П. Хубчев, В. Дъртилов, Ст. Пумпалов, К. Банков, Зл. Янков, Я. Петров, Н. Сираков, Стан. Стоилов, Ил. Илиев (65 – Д. Боримиров), Г. Димитров (63 – В. Вълков). Треньор: Динко Дерменджиев

ЦСКА: Г. Велинов, Ем. Димитров, В. Парушев (46 – Й. Маринов), Р. Видов, П. Дочев, Р. Кирилов, А. Димитров (56 – Ан. Нанков), Т. Праматаров, Й. Лечков, Ив. Андонов, Ст. Стоилов. Треньор: Аспарух Никодимов.
Национален стадион „Васил Левски” – 35 000 зрители
Съдия: Любе Спасов