14 февруари 2005 г. остава завинаги в историята на Висшата лига. Преди 15 години Арсенал става първият клуб в английския елит, който излиза с титулярен състав без нито един англичанин. Още повече, че дори и сред резервите в тима на Арсен Венгер няма играчи родени на Острова. Това означава, че в групата от 16 играчи липсват футболисти от Англия, Уелс, Шотландия, а дори и такива от Северна Ирландия и Ейре. В същото време в състава са представители на осем различни националности. Това разбуни духовете в английския футбол.

Историческият момент с 15-годишна давност е става на мача между Арсенал и Кристъл Палас, в който „артилеристите“ записват убедителен успех с 5:1. Тиери Анри вкарва два гола, а по веднъж се разписват Денис Бергкамп, Хосе Антонио Рейес и Патрик Виейра. Анди Джонсън е точен от дузпа за „орлите“, които в този мач имат в стартовия състав петима англичани и по един от Северна Ирландия и Шотландия. Сред резервите също има английски футболист, а треньор е англичанинът Йън Дауи.

Заради 15-ата годишнина от този исторически мач, ви представяме с какво се занимават в момента всички играчи от състава на Арсенал за срещата с Кристъл Палас.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

ЙЕНС ЛЕМАН
Германският вратар прекрати кариерата си през 2010 г. след два сезона в Щутгарт, но на следващата година се завърна за втори престой в Арсенал, където изигра само един мач. През 2017 г. отново стана част от „артилеристите“, но този път като част от щаба на Арсен Венгер. Беше освободен след назначението на Унай Емери. През 2019 г. застана начело на Аугсбург в Бундеслигата, но след само три победи за три месеца беше уволнен.

ЛАУРЕН
Камерунецът прекрати кариерата си през 2010 г., след като преди това имаше престои в английския Портсмут и испанския Кордоба. След това започна работа като телевизионен коментатор и специален посланик на Арсенал за Африка.

КОЛО ТУРЕ
Премина в Манчестър Сити през 2009 г., а след това три сезона игра за Ливърпул, за да завърши кариерата си в Селтик през 2017 г. След това работи като помощник-треньор в националния отбор на Кот д`Ивоар и Селтик. През 2019 г. последва Брендън Роджърс в Лестър, но не крие амбициите си скоро лично да застане начело на някой отбор.

ПАСКАЛ СИГАН
Арсен Венгер разчиташе на своя сънародник да стане наследник на Тони Адамс. Французинът обаче се провали в тази задача и през 2006 г. беше продаден на Виляреал. Пет години по-късно прекрати кариерата си, след като изкара два сезона в Картахена. Завърне се в бившия си клуб Лил, за да работи като треньор на юноши, а през 2016-17 беше помощник-треньор на втородивизионния белгийски Рьозеларе.

ГАЕЛ КЛИШИ
Френският ляв бек е един от двамата футболисти в този списък, който все още е професионален футболист. През сезон 2005-06 изигра само седем мача за Арсенал, но след това стана титуляр след трансфера на Ашли Коул в Челси. Спечели две шампионски титли с Манчестър Сити, а в момента играе за турския Истанбул Башакшехир.

РОБЕР ПИРЕС
Той беше основна част от състава на Арсенал, който през сезон 2003/04 спечели титлата без да допусне загуба. Това е само един от четирите трофея, които спечели за шестте години като играч на „артилеристите“. След това носи екипите на Виляреал и Астън Вила и прекрати кариерата си през 2011 г. Върна се на терена три години по-късно, за да се пробва в индийската Суперлига с Гоа. През 2016 г. окончателно се сбогува с кариерата на футболист. Работи като коментатор за френска телевизия и същевременно е посланик на Арсенал.

ПАТРИК ВИЕЙРА
Завърши кариерата си в Манчестър Сити през 2011 г., а след това при „гражданите“ започна и треньорската си кариера. Застана начело на втория отбор на Сити. През 2015 г. беше назначен за треньор на американския Ню Йорк Сити, а от лятото на 2018 г. е наставник на френския Ница.

ЕДУ
След като напуска Арсенал през 2005 г., бразилецът прекара четири години във Валенсия, за да приключи кариерата си Коринтианс през декември 2010 г. Малко след това получава оферта да започне работа в клуба като спортен директор, а през 2016 г. става генерален координатор на националния отбор на родината си. От 2019 г. пък е технически директор на Арсенал.

ХОСЕ АНТОНИО РЕЙЕС
През 2007 г. преминава в Атлетико (Мадрид), а след пет години се завръща в родния си клуб Севиля, с който печели три поредни титли от Лига Европа между 2014 и 2016 г. През лятото на 2019 г. испанският нападател загина при автомобилна катастрофа на 35-годишна възраст.

ТИЕРИ АНРИ
Напусна Арсенал през 2006 г. и премина Барселона. През 2012 г. се завърна на „Емирейтс“ за кратък престой под наем от Ню Йорк Ред Булс и две години по-късно прекрати кариерата си. През 2016 г. стана помощник-треньор на националния отбор на Белгия, а през миналия сезон имаше кратък неуспешен престой начело на Монако. На 14 ноември 2019 г. беше обявен за треньор на канадския Монреал Импакт от МЛС.

ДЕНИС БЕРГКАМП
Холандецът прекрати кариерата си през 2006 г. като играч на Арсенал и остава като един от най-добрите футболисти в историята на клуба. След това става треньор в родината си и през 2011 г. става асистент на Франк де Бур в мъжкия отбор на Аякс. След лошото начало на сезон 2017/18 и неразбирателство със спортния директор Марк Овермарс е уволнен. Оттогава не е работил в нито един клуб.

РЕЗЕРВИ
МАНУЕЛ АЛМУНИЯ
Испанският вратар напусна Арсенал през 2012 г. след осем години в клуба и се присъедини към Уотфорд. Две години по-късно принудително приключи кариерата си, след като при прегледи за трансфер в Каляри му беше открит сърдечен проблем.

ФИЛИП СЕНДЕРОС
След обещаващо начало на кариерата си в Арсенал, Сендерос загуби доверието на Арсен Венге ри беше продаден на Фулъм през 2010 г. След това игра за Валенсия, Астън Вила, Грасхопър, Рейнджърс, Хюстън Динамо и Киасо, за да приключи кариерата си в края на 2019 г.

МАТИЙО ФЛАМИНИ
През 2013 г. френският халф се завърна за втори престой в Арсенал, но в момента е без отбор, след като напусна Хетафе в края на миналия сезон. Извън футбола се занимава с производството на щадящи природата химикали.

СЕСК ФАБРЕГАС
След осем години в Арсенал испанецът се завърна в родния си клуб Барселона през 2011 г. Не успя да се наложи на „Камп Ноу“ и през 2014 г. стана играч на Челси, с който спечели две шампионски титли. От началото на 2019 г. носи екипа на Монако.

РОБИН ВАН ПЕРСИ
Холандецът се превърна в обществен враг №1 за феновете на Арсенал, след като през 2012 г. отказа да поднови договора си и премина в Манчестър Юнайтед. Спечели титлата през първия си сезон с „червените дяволи“, но последва серия от контузии. След това игра за Фейнербахче, а през 2018 г. се завърна в родния си клуб Фейенорд, където година по-късно прекрати кариерата си. В момента работи като коментатор за британска спортна телевизия.