На днешния ден преди 20 години за първи и към момента за последен път българин става шампион на Бундеслигата. Мариян Христов спечели титлата като играч на Кайзерслаутерн. Триумфът на „червените дяволи“ е сензационен, тъй като само година по-рано тимът на Ото Рехагел е спечелил промоция за елита. За първи път в историята новак става шампион на Германия.

На 9 май 1998 година са тържествата за титлата след края на сезона. Кайзерслаутерн обаче си гарантира първото място седмица по-рано, когато е постигната победа 4:0 над Волфсбург. На 9 май „червените дяволи“ получават златните си медали и Сребърната салатиера след 1:1 като гост на Хамбургер.

Началото на пътя към шампионската титла е поставено още през 1996 година. Тогава Кайзерслаутерн, един от основателите на Бундеслигата, за първи път изпада от елита. Феновете са неутешими и дори спечелването на Купата през същата година не може да заличи горчивината. По-възрастните фенове на тима още помнят сълзите, които легендата Андреас Бреме ронеше върху рамото на Руди Фьолер.

През лятото на 1996 година начело на отбора е назначен Ото Рехагел, който току-що е уволнен от треньорския пост на Байерн. Новият треньор внася енергия в отбора, който още в първия си сезон след изпадането се връща в Бундеслигата.

През лятото на „Фриц-Валтер Щадион“ е привлечен Мариян Христов, за когото са платени 3 милиона лева на Левски. В отбора се завръща Чириако Сфорца след неуспешни престои в Байерн и Интер. В състава на Ото Рехагел са Олаф Маршал, Ратиньо, Мирослав Кадлец, Павел Кука и Мартин Вагнер. На вратата е опитният Андреас Райнке.

За изненада на всички Кайзерслаутерн започва ударно. В първия кръг е записана победа над Байерн с 1:0 като гост след гол на Михаел Шьонберг. Следват още осем мача без загуба – седем победи (две за Купата) и едно равенство. Първото поражение идва в осмия кръг – домакинско 1:3 срещу Вердер. „Червените дяволи“ обаче са набрали инерция, която трудно може да бъде удържана и в крайна сметка Мариан Христов и съотборниците му стават шампион на Германия.

„Момчетата бяха във формата на живота си. Изключително качествени футболисти, които за мен бяха свещени. Мечтата за титлата се появи в течение на сезона. Мечта, която постигнахме. Има едно просто правило в Германия. Ако искаш да станеш шампион, трябва да биеш Байерн два пъти през сезона. Ние го направихме“, коментира наскоро Ото Рехагел.

„По онова време футболът си имаше установените постове. Нямаше плаваща шестица или фалшива деветка. Всичко беше ясно – Вагнер на крилото, а Маршал в нападение. Това беше рецептата за успеха. Сега титлите и големият футбол са там, където са парите. Няма я романтиката“, допълни легендарният треньор.

Българската следа в спечелването на титлата на Кайзерслаутерн никак не е малка. Мариан Христов изиграва 22 мача в първенството, вкарва пет гола и прави три асистенции. Той дели третото място за най-резултатен играч на отбора с чеха Павел Кука. Разписва се при победите над Хамбургер (2:1), Байерн (2:0), Кьолн (3:2), Щутгарт (1:0) и равенството с Шалке 04 (1:1). Попаденията срещу Хамбургер и Щутгарт са победни.

Мариан Христов напусна Кайзерслаутерн през 2004 година. За седем сезона при „червените дяволи“ той изигра общо 182 мача във всички турнири, вкара 30 гола и направи 16 асистенции. След това премина във Волфсбург, за да завърши кариерата си в Балкан (Ботевград).

Кайзерслаутерн пък изпадна от Бундеслигата през 2007 година и се завърна през 2010 г. Две години по-късно „червените дяволи“ отново станаха част от втора дивизия, а сега ще празнуват 20 години от четвъртата си и последна титла с исторически срам. През следващия сезон за първи път тимът от „Фриц-Валтер Щадион“ ще бъде част от Трета лига, след като ще финишира последен във Втора бундеслига.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ШАМПИОНСКИЯТ ОТБОР НА КАЙЗЕРСЛАУТЕРН ОТ СЕЗОН 1997/98
ВРАТАРИ
Андреас РАЙНКЕ – 31 мача
Лайош СУЧ – 3 мача
ЗАЩИТНИЦИ
Михаел ШЬОНБЕРГ – 32 мача/4 гола
Мирослав КАДЛЕЦ – 32 мача/1 гол
Хари КОХ – 31 мача
Аксел РООС – 31 мача
Оливер ШЕФЕР – 10 мача
Роджер ЛУЦ – 6 мача
Андреас БРЕМЕ (капитан) – 6 мача
Янош ХРУТКА – 3 мача
ХАЛФОВЕ
Чириако СФОРЦА – 32 мача/3 гола
Андреас БУК – 31 мача/1 гол
Мартин ВАГНЕР – 30 мача/4 гола
РАТИНЬО – 26 мача/4 гола
МАРИЯН ХРИСТОВ – 22 мача/5 гола
Михаел БАЛАК – 16 мача
Томас РИЙДЪЛ – 6 мача/1 гол
Франк ГРАЙНЕР – 1 мач
Паскал ОДЖИГВЕ – 1 мач
НАПАДАТЕЛИ
Марко РАЙХ – 31 мача/1 гол
Юрген РИШЕ – 27 мача/11 гола
Олаф МАРШАЛ – 24 мача/21 гола
Павел КУКА – 22 мача/5 гола
Щефан ЕРТЪЛ – 5 мача
ТРЕНЬОР
Ото РЕХАГЕЛ
ЧАСТ ОТБОРА, НО НЕ ИГРАЛИ ПРЕЗ СЕЗОНА
Петър КОУБА (вратар), Томас ФРАНК (халф№
ТРАНСФЕРИРАН ПРЕЗ СЕЗОНА
Петър КОУБА (на Виктория Жижков)

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ НА БУНДЕСЛИГАТА, СЕЗОН 1997/98