На днешния ден България претърпява най-тежкото си поражение на европейски футболни финали. През 2004 година на първенството в Португалия националите са разбити от Швеция с 0:5.  В рубриката ни БЛИЦ Архив отделяме място за кошмарния за нас двубой.

Мачът се играе на стадион „Жозе Алваладе” в Лисабон пред 44 000 зрители.

Селекционер на нашите е Пламен Марков, а в състава ни са звездите Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и изключително опитният Мариян Христов.

През първото полувреме се държим повече от прилично на терена. Марков залага на схема 4-3-2-1, като на върха на атаката е само Бербо. Другият нападател – Зоран Янкович играе изтеглен малко по-назад.

Шведите излизат с 4-4-2, като нападението им е водено от Хенрик Ларсон (Селтик) и подвизаващия се тогава в Аякс Златан Ибрахимович.

В 7-ата минута в наказателното поле на скандинавците е най-спорното положение в двубоя. Мариян Христов е съборен от Якобсон, но английският съдия Марк Райли (който впоследствие ще стане „любимец” на Тодор Батков) обаче си затваря очите. Първоначално не остава впечатление за чисто нарушение. При повторенията обаче ясно се вижда, че фаул има.

По-късно Зоран Янкович центрира към заелия отлична позиция Димитър Бербатов, но Бербо се разминава с топката.

До 20-ата минута шведите минават два-три пъти центъра. Чак в 25-ата Ларсон нанася първия опасен удар към вратата на Здравко Здравков.

180 секунди по-късно Бербатов стреля опасно с глава, но ударът е избит от Исаксон.

В 32-ата минута Швеция открива резултата чрез острието на Арсенал Фредерик Люнгберг. При подаването обаче остават огромни съмнения за засада. Така в рамките на едно полувреме националите два пъти са ощетени...  

През втората част имаме шанс да изравним чрез Янкович и Бербатов, но наш гол така и не пада.

Най-лошото за българския отбор се случва между 57-ата и 58-ата минута. При грешка в десния фланг на българската отбрана Ерик Едман нахлува и центрира към непокрития Ларсон, който с летящ плонж и удар с глава вкарва за 2:0.

След подновяването на играта и отново след центриране в наказателното поле Ларсон прави 3:0. Така в рамките на две минути България тотално рухва.

В 78-ата минута Владо Иванов събаря в наказателното поле Люнгберг. Отсъдената дузпа е превърната в гол от Ибрахимович. В последната минута Албак окончателно ни довършва - 5:0.


Мачът е голямото завръщане на нападателя на Селтик Ларсон, който се беше отказал от участие в националния отбор на Швеция след световното първенство през 2002 г., но се завърна само месец и половина преди Евро 2004.

ШВЕЦИЯ - БЪЛГАРИЯ 5:0
1:0 Люнгберг (32), 2:0 Ларсон (57), 3:0 Ларсон (58), 4:0 Ибрахимович (78-д), 5:0 Албак (90)

ШВЕЦИЯ: Исаксон, Лукич (41- Вилхелмсон), Мелберг, Едман, Линдерот, Нилсон, Свенсон, Люнгберг, Ибрахимович (81- Албак), Ларсон, Якобсон
БЪЛГАРИЯ: Здравков, Вл. Иванов, Кирилов, Ив. Петков, Пажин, Ст. Петров, Г. Пеев, М. Христов, Бербатов (67 - Манчев), Янкович (62 – В. Димитров), М. Петров (84 – Здр. Лазаров)
Съдия: Майк Райли (Англия)
Стадион “Жозе Алваладе” - 44 000 зрители
Жълти картони: Иванов, Кирилов, Петков, Янкович (България), Линдерот (Швеция)