Днес се навършват 10 години от оставянето на една от най-славните български следи в историята на Бундеслигата. На 30 октомври 2004 г. в мач от 11 кръг на германското първенство Волфсбург приема Майнц и печели с 4:3 след четири гола на Мартин Петров. По това време двата тима са изненадата на сезона. „Вълците“ са лидер в класирането с 21 точки, една повече от Щутгарт и Байерн, а новакът Майнц е пети с 18 точки, колкото имат четвъртият Вердер и шестият Шалке 04.

Срещата между двете изненади е очаквана с интерес, а всички стават свидетели на историческо постижение на левичаря от Враца. Един от най-добрите български футболисти за XXI век се разписва четири пъти само в рамките на 17 минути. Това е рекорд на Бундеслигата за най-бързо отбелязани четири попадения от един играч в един мач. Постижението на Мартин Петров остава неподобрено и до днес.

ПРЕДИСТОРИЯТА

На 11 юни 1997 г. Волфсбург приема Майнц в директен спор за промоция в Бундеслигата. Последва истинска драма с размяна на девет гола, в която „вълците“ излизат победител с 5:4. Така „зелено-белите“ влизат в германския елит за първи път в историята си и оттогава не са го напускали. „Червено-белите“, за които във въпросния мач играе Юрген Клоп, остава да чакат още 7 години, за да стигнат до Бундеслигата. Това става факт след края на сезон 2003/04, когато в третия си сезон под ръководството на треньора Юрген Клоп, тимът заема трето място и се класира за елита за първи път в историята си.

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МАЧ

Близо 7,5 години след онова 5:4 Волфсбург отново излиза срещу Майнц и отново е домакин. „Червено-белите“ доминират в началото на мача и доказват, че неслучайно са спечелили симпатиите на специалистите. След 18 минути игра гостите водят с два гола. Матиас Абел открива резултата в 15-ата минута с глава, а три минути по-късно Конър Кейси удвоява, наказвайки грешка на защитата на домакините. Тогава обаче се случва нещастие за тима на Юрген Клоп. Плеймейкърът Мимун Азауаг се сблъсква със съотборник и получава тежка контузия (скъсани кръстни връзки на коляното). Той е заменен принудително от Юрген Крамни. Това сякаш прекършва устрема на гостите, които дават инициативата на домакините. „Вълците“ също правят непредвидена смяна. Нападателят Диего Климович получава контузия и е заменен от Хуан Карлос Менсегес.

Истинска драма настъпва в края на първото полувреме. След като Мартин Петров, Андрес д'Алесандро и Пабло Тиам правят пропуски за Волфсбург, а Томас Бърдарич удря греда, в последната минута на първата част Менсегес е съборен в наказателното поле от вратаря Димо Вахе. Мартин Петров е точен при изпълнението на отсъдената от рефера Юрген Янсен дузпа. Съдията обаче още не е дал край на полувремето. В третата минута на добавеното време Петров засича пас по земя на Бърдарич и отново праща топката в мрежата на Вахе.

Втората част започва така, както е завършила първата. Двата тима създават положения, но Волфсбург доминира. В 56-ата минута Крамни на голлинията с ръка спира удар на Кевин Хофланд и съдията Янсен дава втора дузпа за домакините и показва червен картон на Юрген Крамни. Мартин Петров отново застава зад топката и пак я праща в мрежата с удар вдясно от вратаря. Пет минути по-късно българинът отново се разписва. С левия крак от воле посреща центриране на Мирослав Кархан, топката тупва на земята, прехвърля вратаря и влиза във вратата. След осъществяването на обрата тимът на Ерик Геретс се дръпва назад и залага на контраатаки. Четвърт час преди края Майнц стига до трети гол. Резервата Кристоф Бабац е точен при заучено изпълнение на пряк свободен удар. Нов гол в мача не пада. „Вълците“ печелят, а след края на срещата Мартин Петров, който в 80-ата минута е заменен от Марко Топич, ликува пред феновете на „зелено-белите“.

ДО КРАЯ НА СЕЗОНА

След победата над Майнц Волфсбург се утвърждава на първото място с 24 точки, като води с три пред втория Шалке 04 и на четири пред Щутгарт, Хановер и Байерн. След това обаче „вълците“ показват спад в представянето си и не само губят аванса си, но в края на есенния полусезон са четвърти с 30 точки, на четири зад лидерите Байерн и Шалке 04. Впоследствие баварците стават шампион със 77 точки, цели 14 повече от „кралскосините“. Волфсбург завършва на девето място с 48 точки. В края на сезона Мартин Петров финишира с 12 гола, което е най-резултатният шампионат в кариерата му зад граница. През лятото на 2005 г. левичарят от Враца преминава в Атлетико (Мадрид), а след това и играе за Манчестър Сити, Болтън и Еспаньол, за завърши кариерата си в ЦСКА през миналия сезон.

30 октомври 2004 г.
Волфсбург – Майнц 4:3
0:1 Матиас Абел (15), 0:2 Конър Кейси (18), 1:2 Мартин Петров (45+1-дузпа), 2:2 Мартин Петров (45+3), 3:2 Мартин Петров (57-дузпа), 4:2 Мартин Петров (62), 4:3 Кристоф Бабац (75)

volfsburg.jpgВолфсбург: Симон Йенч, Факундо Кирога, Кевин Хофланд, Щефан Шноор, Патрик Вайзер, Мирослав Кархан, Пабло Тиам (90-Ханс Сарпей), Мартин Петров (80-Марко Топич), Андрес д'Алесандро, Томас Бърдарич, Диего Климович (39-Хуан Карлос Менсегес)

mainz.jpgМайнц: Димо Вахе, Матиас Абел (46-Бенямин Вайгелт), Мануел Фридрих, Николче Новески, Марко Розе, Фабиан Гербер, Мимун Азауаг (21-Юрген Крамни), Антонио да Силва, Денис Вайланд, Бенямин Ауер (59-Кристоф Бабац), Конър Кейси

Волфсбург, „Фолксваген Арена“ - 25 000 зрители
Съдия: Юрген Янсен
Жълти картони: Щефан Шноор, Мартин Петров (Волфсбург); Матиас Абел, Димо Вахе (Майнц)
Червен картон: 56-Юрген Крамни (Майнц)