Новият треньор на “Левски” Николай Митов със сигурност може да се каже, че е от онези, в чийто вени тече синя кръв. Левскар от дъното на душата си, от малък е със синята фланелка, някъде 9-10-годишен. Не прави страхотна кариера на “Герена”, въпреки че е в състава, който става шампион през сезон 1992/93.

В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата назад, за да разкажем за единственото дерби “Левски” – ЦСКА, в което участва Николай Митов. Датата е 17 октомври 1992 година. Току-що при “червените” е извършена треньорска смяна. Аспарух Никодимов е уволнен, а на негово място е назначен Цветан Йончев. Причината за рокадата е отпадането на тима още в първия кръг за КЕШ от Аустрия Виена. “Червените” падат с 1:3 в първия мач, печелят реванша с 3:2, но напускат турнира. Новият треньор Цецо Йончев дебютира точно срещу “Левски”. Двубоят е на Националния стадион “Васил Левски”. Кирил Метков извежда “армейците” напред в резултата още в 10-ата минута. Така завършва първото полувреме. На почивката треньорът на “Левски” Иван Вутов прави смяна, вади Владко Шаламанов и пуска Николай Митов. Идеята е 20-годишното крило да освежи атаката и да внесе бързина. Влизането му по крилото дава резултат и “Левски” изравнява в 60-ата минута чрез Пламен Гетов.

“След почивката “Левски” изравнява и играта, и резултата. Това става възможно благодарение на Пламен Гетов, който освен, че е превъзходен изпълнител на свободни удари, с перфектни пасове вещо дърпа конците на “синята” атака. Така дава възможност на Йотов и Митов да демонстрират спринтьорските си качества. На няколко пъти вратарят Румен Ненов спасява опасни удари, но и той капитулира пред майсторството на Гетов. После режисьорът извежда Митов сам срещу Ненов, но младежът не издържа на напрежението и пропуска идеален шанс”, пише известният журналист Румен Пайташев в книгата си “Вечното дерби “Левски” – ЦСКА”. Именно пропуските на Велко Йотов и Николай Митов лишават “Левски” от победата. Когато психологическото предимство е на тяхна страна и всички очакват гол във вратата на “червените”, се случва обратното. Кирил Метков вкарва за 2:1 в 69-ата минута, а Стефан Драганов-Чоната довършва “сините” с трети гол в 82-ата минута от дузпа. В края на двубоя изнервеният капитан на “Левски” Ники Илиев хвърля лентата на земята, като малко преди това Пламен Гетов има възможност да вкара от дузпа, но уцелва гредата.

Това е първото и единствено Вечно дерби, в което Николай Митов участва. През сезон 1992/93 той е в състава на "Левски", но влиза рядко. След това напуска "Герена", за да извърви дълъг път през много отбори. И да се върне като треньор в школата през 2006 година, след което с усилия и труд да поведе първия отбор на "Левски".

“Левски” – ЦСКА 1:3
0:1 Кирил Метков (10), 1:1 Пламен Гетов (60), 1:2 Кирил Метков (69), 1:3 Стефан Драганов (82-дузпа)

“Левски”: Пламен Николов, Петър Хубчев, Валентин Дъртилов, Александър Марков, Николай Илиев, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Гетов, Димитър Трендафилов, Владко Шаламанов (46 – Николай Митов), Велко Йотов
Треньор: Иван Вутов

ЦСКА: Румен Ненов, Зарко Мачев, Мариус Уруков, Красимир Безински, Росен Кирилов, Ивайло Киров, Анатоли Нанков, Кирил Метков, Христо Коилов (75 – Викторио Павлов), Ивайло Андонов, Стефан Драганов
Треньор: Цветан Йончев

Национален стадион “Васил Левски” – 25 000 зрители
Съдия: Любен Ангелов