Ако в българския футбол имаше класиране за най-голям майтапчия, прочутото ляво крило на Левски Сашо Костов със сигурност би спечелил приза „Зевзек номер 1“. БЛИЦ ви предлага някои от многобройните му шеговити епизоди…

Треньорът Кръстю Чакъров обяснява тактиката на Левски за предстоящия мач, като върху маса със стъклен плот придвижва монети, сякаш са играчи. В един момент обаче някой от съседна стая го повиква на телефона. И тогава ненадминатият майтапчия Сашо Костов се възползва от ситуацията, като взима една от монетите и я пъхва под стъклото. Чакъров се връща, довършва разбора и с ръка си прибира монетите. Остава само една, която той така и не може да прибере, тъй като е под стъклото. Играчите едва сдържат смеха си, а за Чакъров не е трудно да се досети кой му е скроил номера.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Текат последните минути на мача Ботев /Враца/ - Левски, а домакините от Враца водят с 1:0. Топката е в ръцете на вратаря Йотов, който се гласи да я шутира в полето на сините. В този момент Сашо Костов се приближава към него и му протяга ръка с думите: „Хайде, честито! Пак ни бихте!“ Йотов пуска топката на земята и си подава ръката, а хитрият Сашо това и чака – шут и резултатът е изравнен. А след това крилото на Левски трябва да прояви бързината си, защото разяреният Йотов го подгонва да го линчува.

Сашо Костов е треньор в Тунис. Отборът му трябва да гостува за важен мач в град, намиращ се на 600 километра. А в разгара на Рамазана никой не може да яде или пие от изгрев до залез. Опитите на Сашо да се възпротиви остават без последствие. По обед рейсът спира за кратка почивка. Тогава Сашо привиква капитана и го пита дали е чел Корана и когато получава утвърдителен отговор, му заявява: „Чел си го, ала не знаеш, че на страница 568 пише, че за повече от 500 километра на всеки правоверен се полагат ядене и пиене.“ Вкарва отбора в ресторанта и играчите се подкрепят стабилно. А после побеждават с 1:0. Така Сашо Костов „коригира“ Корана.

По време на знаменития мач Левски – ЦСКА 7:2 при резултат 6:1 за сините Сашо Костов пита Цецо Атанасов: „Момче, ти ли си най-бързият от вашия отбор?“ И след като получава положителен отговор, му казва: „Изтичай тогава до „Армията“ да донесеш таблото, че вече няма къде да пишем головете.“ А после подхвърля към Якимов: „Мита, май че някое дете си играе с таблото.“

След края на есенния дял от шампионата 1973-1974 г. Левски финишира на първо място с 29 от 30 възможни точки, като единствената изгубена точка е при равенството 1:1 срещу Спартак в Плевен. Тогава приятели на Сашо Костов /помощник-треньор на тима/ изказват съжалението си от пропуснатия шанс за пълен актив. А големият зевзек им отвръща: „Абе, вие не сте ли играли карти? Нали знаете, че с капо не се излиза!“

В тунела преди едно от вечните дербита Левски – ЦСКА Сашо Костов най-сериозно казва на съперниците: „Нещо ми изглеждате прежълтели. Май предварително сте отписали мача.“ А по време на двубоя сините трябва да изпълнят свободен удар и армейците построяват „стена“. Те обаче се суетят и тогава Сашо Костов изкомандва: „Мирно!“ Свикналите на войнишка дисциплина играчи на ЦСКА за миг замръзват по местата си, преди да се засмеят след поредния номер на Сашо. 

По време на мач Левски – Локомотив /София/ железничарите получават право да изпълнят тъч. Никола Котков, който тогава е играч на Локо, няма да кого да подаде топката. Тогава Сашо Костов му казва: „Коте, хвърли ми я и аз ще ти я върна.“ „Да не ме излъжеш?“ – недоверчиво го пита Котето. „Честна дума!“ – казва Сашо и удържа на думата си. Публиката в първия миг не вярва на очите си, а после избухва в аплодисменти.

Треньорът Рудолф Витлачил чака играчите за тренировка. Срещу него се задава Сашо Костов с… цигара в уста. Витлачил си търка очите, за да разбере дали това е истина. Тогава Сашо вади цигарата от устата си, спокойно я обелва, тъй като тя се оказва дъвка, и я лапа. А треньорът не знае дали да го наругае, или да се разсмее…

Левски играе контрола, а треньор е Витлачил. Двубоят е безинтересен и за да разсее скуката, Сашо Костов се приближава до Гунди и сериозно му казва, че треньорът иска да го смени. И Гунди, без да търси обяснения, се отправя към страничната линия. Витлачил го пита какво прави и снажната деветка му обяснява, че е искал да го смени. Треньорът побеснява, но веднага се усеща кой може да е скроил номера и хитро се усмихва.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ