България гостува на Армения днес от 18:00 часа в предпоследна световна квалификация. Нашите имат реален шанс за класиране на бараж. Последната ни среща е на 15 октомври в София с Чехия.

В рубриката БЛИЦ Архив ще припомним абсолютно всички световни квалификации и какви са били шансовете ни два мача преди края на груповата фаза.

Нещо любопитно! За последно взехме две победи в последните два мача през 1993 година. За първи и последен път България постига две победи в последните си два мача в квалификации за световно първенство! Това е историческата квалификационна кампания, в която в последната среща ударихме Франция насред “Парк де Пренс” с 2:1. Преди това победихме и Австрия с 4:1 с два гола на Любослав Пенев и по един на Христо Стоичков и Йордан Лечков. Естествено, двете победи нямаше да ни пратят в Америка, ако не беше помощта на Израел. Сега ситуацията е сходна, отново се нуждаем от две задължителни победи, за да сме на второ място и да играем на бараж, а тогава двата успеха ни донесоха директно класиране.

2_1.jpg

За последно имахме теоретичен шанс за финалите на Световното през 2010 година в ЮАР. В предпоследната среща обаче загубихме позорно от Кипър с 1:4 и останахме извън играта. При наша победа над Кипър и загуба на Ирландия у дома от Черна гора в последния мач можеше да мечтаем за бараж, тъй като в последния двубой разбихме Грузия с 6:2. Любопитно бе развитието на кампанията за Световното през 2002 година. Два мача преди края на квалификациите България бе лидер в групата и имаше абсолютно всички шансове за едно от първите две места, но загуби от Дания с 0:2 и Чехия с 0:6, с което остана трета.

За първи път имаме реален шанс да стигнем до световни финали през 1958 година. Предстоят два мача до края на квалификационната група у дома срекщу Унгария и Норвегия. При победи сме на финалите, но падаме от Унгария в предпоследния мач с 1:2, а след това бием Норвегия със 7:0, което ни отрежда второ място в крайното класиране.

За световното през 1974 година сме лидери в групата преди последните два мача. Имаме обаче гостуване на Португалия и домакинство на Кипър. Ако загубим в Лисабон, головата разлика ще реши финалистът, тъй като вече сме победили у дома Португалия. Правим равен. По-късно обаче иберийците се дънят в последния си мач в групата – равен срещу Северна Ирландия и за нас двубоят с Кипър остава без значение. Вече сме на Световното дори и без този последен двубой.

Уругвай 1930
България не участва

Франция 1934
Австрия – България 6:1
Унгария – България 4:1

Не се класираме

Италия 1938
България – Чехословакия 1:1
Чехословакия – България 6:1
Не се класираме (изиграваме само два квалификационни мача)


Снимка от София, стадион "Юнак". България 1:3 Германия.

1938_______________________3_1_________________________2.10.1938__..jpg

Бразилия 1950
България не участва в квалификации

Швейцария 1954
България – Румъния 1:2
Чехословакия – България 0:0

България не се класира

4_1.jpg

Швеция 1958
България – Унгария 1:2
България – Норвегия 7:0

България не се класира

Чили 1962
България има само два съперника в групата – Франция и Финландия. Завършваме с равни точки с французите и се налага да играем плейоф, който печелим с 1:0 и за първи път се класираме на световните финали.
България се класира

Англия 1966
България има само два съперника в групата – Белгия и Израел. Завършваме с равни точки с Белгия и се налага да играем плейоф, който печелим с 2:1 във Флоренция. Георги Аспарухов-Гунди вкарва и двата гола за нашите.
България се класира

Снимка от мача във Флоренция

3_1.jpg

Мексико 1970
Полша – България 3:0
Люксембург – България 1:3

(България се класира на финалите, след като два мача преди края е с 3 победи и 1 равен, на второ място. Лидерът Холандия обаче пада от Полша и след това не успява да ни победи, т.е. взима само един равен в последните си два двубоя. Ние се нуждаем от сигурна победа над Люксембург, която постигаме)
България се класира

1970_national_team_.jpg


Германия 1974
Португалия – България 2:2
България – Кипър 2:0

(България се класира на финалите, след като два мача преди края е на първо място със 7 точки. Португалия е втора с 5. Ако Португалия победи България, е възможно нашите да останат извън финалите. Правим равен, а след това португалците грешат - равен със Северна Ирландия, което класира България за финалите.)
България се класира

Аржентина 1978
Ирландия – България 0:0
Франция – България 3:1

(България има само два съперника в групата – Франция и Ирландия. Правим равен с Франция, бием Ирландия, но в последните два мача се проваляме. Завършваме наравно с Ейре (което на практика ни изхвърля от борбата за първото място), след това губим от Франция)
България не се класира

Испания 1982
България – Австрия 0:0
ФРГ – България 4:0

(България има само теоретични шансове за класиране преди последните 2 мача. Преди тях сме на трето място с 8 точки, ФРГ е с 12, Австрия е с 10. Трябват ни задължителни две победи над Австрия и ФРГ като гост, но и грешка на ФРГ срещу Албания у дома.)
България не се класира

Мексико 1986
Люксембург – България 1:3
ГДР – България 2:1

(Преди последните 2 мача България е лидер в групата с 9 точки, следва Франция със 7, ГДР с 5). България се нуждае от задължителна победа в предпоследния мач, който ни класира на Световното. И я постигаме – 3:1 срещу Люксембург. Последната среща – гостуване на ГДР е без значение - губим с 1:2, но какво от това...)
България се класира

1986_national_team_mexico86_spvn.jpg

Италия 1990
България – Гърция 4:0
Гърция – България 1:0

(Нямаме абсолютно никакви шансове преди последните два мача. Преди тях сме само с 1 точка от един равен)
България не се класира

САЩ 1994
България – Австрия 4:1
Франция – България 1:2

(Тук ситуацията е до болка позната. Преди последните два мача класирането е следното 1.Франция 13 точки, 2.Швеция 12, 3.България 10. Швеция бие Финландия и се класира, Франция пада от Израел и на “Парк де Пренс” се решава финалистът. България постига историческата победа с 2:1 и отива в САЩ`94, а Франция отпада)
България се класира

7.jpg

Франция 1998
България – Русия 1:0
Русия – България 4:2

(Преди последните два мача България е лидер с 15 точки, Русия и с 14. Двата отбора играят помежду си, при победа в София нашите се класират. При равен, трябва да не допуснем загуба в Москва. Трифон Иванов вкарва за 1:0 в първия двубой и България е на Световното.)
България се класира

Корея и Япония 2002
България – Дания 0:2
Чехия – България 6:0

(Това е познатата кампания, в края на която се провалихме. Преди последните два мача класирането е следното: 1.България 17 точки, 2.Дания 16, 3.Чехия 14.) Падаме обаче и в двата мача и оставаме на трето място)
България не се класира

Германия 2006
България – Унгария 2:0
Малта – България 1:1

(България няма абсолютно никакви шансове преди последните 2 мача. Хърватия и Швеция са далеч преди нас.)
България не се класира

ЮАР 2010

Кипър – България 4:1
България – Грузия 6:2

(Преди последните два мача ситуацията е следната: 1.Италия 20 точки, 2.Ирландия 16 точки, 3.България 11 точки. Трябват ни задължителни две победи в оставащите два мача и грешки на Ирландия. Падаме обаче в предпоследния мач от Кипър и отпадаме)
България не се класира