На днешния ден, 5 май, през 1982 година Аржентина и България играят приятелски мач в Буенос Айрес, завършил 2:1. В тази връзка в рубриката ни „БЛИЦ Архив“ ще разкажем на нашите читатели за двубоя, състоял се точно преди 40 лета.

„Гаучосите“ тогава са настоящи световни шампиони, след като четири години по-рано печелят първата си титла на шампионата в родината им. Контролата с нашите е генерална репетиция за тях преди Мондиал 82 в Испания.

В състава на Аржентина е суперзвездата Диего Марадона, който тогава все още няма навършени 22 години и тепърва ще превзема света. Въпреки това Диего, който не е част от състава на Мондиал 78, вече е любимец на милионите фенове в южноамериканската страна.

БЛИЦ уточнява, че това не е първият мач на Марадона срещу България. Общият брой на срещите му срещу нашите национали е четири (бр. - вижте статистиката най-долу).

Контролата започва отлично за нас. Още във втората минута звездата на ЦСКА Стойчо Младенов отбелязва приказен гол, с който изненадващо откриваме резултата. Нападателят брилянтно с левачката прехвърля отдалеч вратаря Убалдо Фильол. С това си изпълнение той засенчва даже гениалния Марадона.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

След това обаче Диего с феноменален пас подава на Рамон Диас, който изравнява. По-късно Даниел Пасарела, вдигнал първи като капитан световната купа през 1978 година, се разписва след изпълнение на пряк свободен удар.

БЛИЦ потърси Стойчо Младенов за коментар. Легендата на ЦСКА и българския футбол разказа пред нашата агенция спомените си от въпросния мач, игран на 5 май 1982 година.

„Когато излязохме да загряваме, ни направи впечатление, че аржентинците са деветима. Двама липсваха. Нямаше го Марадона, който вече беше станал известен. Разцъкваме си ние на терена и след миг стадионът изригна. Направо ни пропищяха ушите! Обръщаме се и виждаме, че Диего се е появил на игрището. Публиката полудя. Започна да скандира „Диеегооо, Диегоооо, Маррррадонна, Маррадонна“.

Вижте, малко нескромно е да твърдите, че съм засенчил Марадона. Да, вкарах наистина много хубав гол, но Диего е феномен. Казвам ви с ръка на сърцето, че съм играл срещу много известни в цял свят футболисти, но такъв като него не съм виждал и едва ли ще видя.

Помня отлично няколко негови отигравания, повечето от които ги няма на записа, който предлагате на вашите читатели. При едно от тях топката излизаше в тъч. Беше невъзможно човек да я стигне. Марадона обаче направи нещо като странична ножица и успя да я закове на тъчлинията. Стадионът пак изригна.

След това навърза четирима-петима от нашия отбор в типичния си слалом по подобие на втория му гол срещу Англия на световното в Мексико през 1986 година. Стадионът полудя.

А веднъж му подадоха пак невъзможна за спиране топка. Той буквално я залепи за главата си и публиката ревна пак мощно. Имах чувството, че имаше лепило на челото си.

Това беше първият ми мач срещу Марадона. Вторият беше на световното в Мексико, когато паднахме с 0:2, а впоследствие Диего стана световен шампион. Тогава Аржентина спечели втората си титла. Истината е, че Диего нямаше кой да го спре. Имахме чувството, че целият отбор да му бяхме влезли в краката, пак щеше да се измъкне“, разказа Стойчо пред БЛИЦ.
Румен ИЛИЕВ, Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ
Заб. Всички снимки са на Марадона от мача с България на Мондиал 86 в Мексико.

5 май 1982 г., контрола
АРЖЕНТИНА – БЪЛГАРИЯ 2:1

0:1 Стойчо Младенов (2), 1:1 Рамон Диас (24), 2:1 Даниел Пасарела (44)

Аржентина: Убалдо Фильол, Даниел Пасарела, Алберто Тарантини, Америко Галего, Рубен Галван, Хорхе Олгин, Освалдо Ардилес, Марио Кемпес (48-Сантяго Сантамария), Хорхе Валдано (80-Патрисио Ернандес), Диего Марадона, Рамон Диас (72-Хосе Валенсия)
Селекционер: Сесар Луис Меноти

България: Георги Велинов, Пламен Николов, Веселин Балевски, Благой Блангев, Иван Илиев, Красимир Безински, Цветан Йончев (64-Костадин Костадинов), Стойчо Младенов, Михаил Вълчев, Григор Григоров (18-Иван Илчев), Радослав Здравков
Селекционер: Атанас Пържелов
Буенос Айрес, „Хосе Амалтифани“ - 37 000 зрители
Съдия: Хуан Карлос Лоустау

ДРУГИТЕ МАЧОВЕ НА МАРАДОНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
25 април 1979 г., Аржентина – България 2:1

Марадона играе цял мач, Христо Бонев вкарва за нашите

9 октомври 1980 г., Аржентина – България 2:0
Марадона играе цял мач
* Тук първият гол някои статистици го дават на Марадона, а други на Сантамария

10 юни 1986 г., Аржентина – България 2:0
Марадона играе цял мач