ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Димитър Макриев се завърна официално в родния си клуб “Левски”, където преди повече от 10 години бе обявен за един от най-големите таланти, излюпвали се от “синята” школа. В тази връзка в рубриката БЛИЦ Архив ще разкажем на нашите читатели как ЦСКА открадна Макриев от “Герена”.
 
Лятото на 2002. Макриев е на 18 години. Млад и много талантлив. За специалистите той е бъдещата “синя деветка”. Едва ли не бъдещият нов Гунди. Митко не спира да бележи голове в юношеските формации на “Левски”, а след участието си на един международен турнир грабва окото на Интер. Италианският клуб започва да следи нападателя и влиза в контакт с босовете от “Герена”. Макриев, въпреки че през януари същата година навършва пълнолетие, все още няма професионален договор с родния си тим. “Сините” босове му предлагат да подпише, след което веднага да го продадат на Интер. Те обаче проявяват огромна лакомия, поставяйки цена на младока от 1 милион и 100 хиляди евро. Като чуват цифрата, на “Сан Сиро” се хващат за главите. И категорично отказват.
 
В този период съществува следното правило. Ако юноша на даден клуб няма професионален договор с родния си клуб, той може да премине в друг отбор само срещу финансово обезщетение от 100 000 лева. Законът обаче важи единствено за български тимове, но не и за чужбина. За зад граница клубът може да определя цена, каквото пожелае, макар че не обвързан договорно с младия играч. Именно поради тази причина от Интер не правят опити да отмъкнат Макриев от “Левски”. Това обаче прави ЦСКА. През юли “червените” са на подготовка в Трявна. Една вечер пред хотела, където са настанени “армейците”, спира джип, от който слизат Димитър Макриев и мениджърът Николай Жейнов. Отпред ги очакват треньорът Стойчо Младенов и тогавашният изпълнителен директор на ЦСКА по финансовите въпроси Лазар Василев. Стойчо обявява директно, че няма как да използва Макриев, защото има предостатъчно нападатели в състава си. Василев и Жейнов обаче задействат друг план със съгласието и одобрението на собственика на клуба Васил Божков.
 
Планът е следният – Макриев подписва с ЦСКА професионален договор, след което “червените” го продават на Интер, които продължават да следят случая с младия български нападател. След няколко дни Макриев подписва с “армейците”, а седмица по-късно той, Николай Жейнов и Лазар Василев пътуват за Милано. Преговорите в Италия продължават три часа и двата клуба постигат споразумение. Макриев е продаден от ЦСКА на Интер за 500 000 евро. Наполовина по-малко от сумата, която “сините” искат за Димитър. Така от цялата история най-много намазва ЦСКА. Клубът от Борисовата градина прибира 1 милион лева за футболист, който няма нито един изигран официален мач за първенство.
 
В Интер Макриев провежда лятна подготовка. На лагера той е в една стая с нигериеца Обафеми Мартенс, с когото са набори 84 и бързо стават приятели. Митко е пратен първоначално да се обиграва във втория състав на “нерадзурите”, а впоследствие е даден под наем в швейцарския Белинзона. Нататък кариерата му е ясна. Следват престои в полския Гурник, швейцарския Киасо, френския Дижон, словенския Марибор, израелския Ашдод, руския Криля Советов, украинския Олександрия, за да се върне най-накрая там, откъдето проходи във футбола.