Барселона е клуб, който държи на традициите. В тази връзка още от първите години на съществуването си „блаугранас“ започват да организират мачове по Коледа. За това в днешното си издание припомня испанският "Ел Периодико".

Огромен успех има празничния мач през 1921 г., когато стадионът не може да побере зрителите и те са струпват по склоновете на намиращата се близо планина Монтжуик. Съперник е Спарта (Прага), който в местната преса е представен като най-добрия отбор в Европа.

През годините Барселона провежда общо 30 мача за Коледа. Повечето от тях са приятелски, но има четири официални. Три са за първенство – през 1932 г. Бетис – Барселона (2:1), през 1954 г. Севиля – Барселона 0:2 и през 1965 г. Барселона – Лас Палмас 3:2. През 1955 година е записан успех с 6:2 над сборен отбор на Копенхаген в Купата на панаирните градове.

Последният мач на каталунците по Коледа е изигран през 1970 г. Съперникът е ЦСКА, който има в състава си седем български национали. Английският треньор на Барселона Вик Бикънгам обаче подценява мача и пуска предимно резерви, а българският гранд печели с 4:1.

Решението на англичанина е подложено на сериозна критика в медиите на следващия ден: „За клуб с историята на Барселона нито един мач не е протоколен, контролен или безсмислен“.

Дали тази загуба е причината или просто сгъстената програма на мачовете, определена от самото развитие на футбола, но след поражението от ЦСКА Барселона повече не играе мачове на Коледа.

В същото време валенсианското издание „Ел Десмарке“ припомни, че и Валенсия има мачове на Коледа. Те са общо седем в историята на „прилепите“. Последният от тях е на 25 декември 1969 г. в 12:00 часа на обяд. Съперник е не друг, а също българският ЦСКА. „Червените“ печелят с 5:1 и развалят празничното настроение на 15 000 зрители на „Местая“.