През 1958 г. отборът на ЦДНА, воден от Крум Милев, достига своята зрялост. Шампионската титла на „червените” се приема като нещо, в което предварително никой не се е съмнявал. Истинската си стойност армейците показват в международните срещи, които през 1958 г. са цели 20 на брой. В мачове срещу Челси, Насионал (Уругвай), Цървена звезда, Атлетико (Мадрид) и др. футболистите на ЦДНА показват, че са един от най-добрите отбори в Европа.

Едно турне от Лондон до Антверпен

Точно преди 64 години - в края на март и началото на април 1958 г., отборът прави триумфално турне. То започва с мач на „Стамфорд Бридж” срещу Челси и завършва със спечелване на купа в Антверпен, където Левски се прочу на 26 септември 1989 година.

Армейците тръгват за Лондон без един от най-силните си футболисти – Иван Колев, който е контузен. За сметка на това в са включени крилата Тодор Диев от Спартак (Пловдив) и Спиро Дебърски от Локомотив (София). Първият мач от тази забележителна обиколка на западноевропейските футболни стадиони е на 26 март.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

ЦДНА излиза за мач с Челси на „Стамфорд Бридж” в следния състав: Найденов, Ракаров, Манолов, Ковачев, Божков, Алексиев, Диев, Димитров, Панайотов, Янев, Дебърски.

Въпреки типично лондонското време – мъгливо и дъждовно, и разкаляния терен, по-техничните футболисти на ЦСКА бързо налагат надмощие. И все пак първи до гол стигат англичаните. В 15-та минута станалият по-късно легенда в английския футбол Джими Грийвс открива резултата с глава. Само пет минути след това Георги Димитров (Червения) изравнява с шут от линията на пеналта. В 30-та минута отново Червения силно разтърсва гредата над английския вратар Матюс. През второто полувреме футболистите на Челси се хвърлят на щурм, но срещат добре организираната българска отбрана, в която се отличават Манолов, Ракаров и Божков.

След Англия, ЦДНА трябва да играе мачове и във Франция, Холандия и Белгия.

На 27 март отборът на българските армейци излиза на друг легендарен стадион – „Парк де Пренс” срещу един от най-силните френски отбори по онова време–Расинг.

Нашите са в състав: Найденов, Ракаров, Манолов, Ковачев, Божков, Алексиев, Миланов (Дебърски), Димитров, Панайотов, Янев и Диев. В един мач, който е истинска атракция за зрителите, ЦДНА побеждава с 6:4 след голове на Димитров и Панайотов – по два, Дебърски и Диев. След мача треньорът на Расинг - Пибаро заявява: „ЦДНА наистина е отбор от европейски мащаб.”

На 30 март армейците разбиват с 5:1 сборен състав на окръг Валансиен, след голове на Панайотов -3, Стоянов и Диев. Следващият противник обаче, е значително по-силен. На 2 април футболистите  на българския шампион излизат на Олимпийския стадион в Амстердам, за да се срещнат с националния отбор на Холандия. След два гола на Г.Димитров, предшествениците на Кройф и Ван Бастен са победени от българските армейци с 2:1.

В края на това забележително турне ЦДНА взима участие в турнир в Антверпен. В първия мач „червените” правят равен с френския Лион – 2:2 след два гола на Панайотов. Французите постигат изравнителния гол в деветдесетата минута чрез национала Льорон.

Една любопитна подробност от регламента на турнира е, че при равен резултат за победител се обявява отборът, който е спечелил повече ъглови удари.

И тъй като корнерите са 8:3 за армейците, „червените” отиват на финал, където трябва да играят срещу Рот-Вайс (Есен) – отборът отстранил месния Антверпен.

В Рот-Вайс играе най-добрият немски футболист през 50-те години Хелмут Ран, но и той не може да направи нищо срещу ЦДНА. След гол на Миланов с глава в 80-та минута българските армейци печелят турнира.

 Брюкселският вестник „Ле соар” отбеляза: „Щастие за доброто реноме, за футбола и за организаторите е, че турнирът завърши с победа на ЦДНА от София.”

В деня, в който ЦДНА играе на финала срещу Рот-Вайс – 7 април, в София се срещат Левски и австрийския ГАК. Футболистите на ГАК преди това са загубили от Славия с 2:1 и от Миньор с 3:0, но срещу „сините” побеждават с 2:0. Така ЦДНА печели престиж за българския футбол, а Левски го пропилява.

През август Челси връща визитата

След пролетното гостуване на ЦДНА в мъгливия Лондон, Челси връща визитата по време на слънчевото българско лято. На 10 август българските армейци и Челси се срещат в София.

Нашите са в своя титулярен състав: Найденов, Ракаров, Манолов, Ковачев, Божков, Стоянов, Миланов,  Димитров, Панайотов, Колев, Янев. След голове на Колев и Миланов ЦДНА побеждава с 2:1. За англичаните отново се разписва Грийвс. Въпреки, че победата е с резултат, който не отговаря на огромното техническо превъзходство на ЦДНА, тя увеличава самочувствието на армейските футболисти. Та само за първото полувреме те са изпълнили 10 ъглови удара – все едно мачът се е играл на една врата и то тази на Челси (Лондон).

Това самочувствие помага на футболистите армейския тим да бъдат по-добрия отбор и в двубоите срещу Атлетико (Мадрид) няколко месеца по-късно. За съжаление шансът и съдията в третия допълнителен мач Моле от Швейцария, не позволяват на ЦДНА да продължи напред в турнира за Купата на европейските шампиони.
Валентин ВАСИЛЕВ