Манчестър Сити приема съгражданите си от Юнайтед в мач от 5 кръг на Висшата лига. Това ще бъде първото градско дерби от 26 години насам, в което Сър Алекс Фъргюсън няма да бъде на една от двете резервни скамейки. Тук не броим срещата от 18 ноември 2000 г., спечелена от Юнайтед с 1:0 след гол на Дейвид Бекъм от фаул, когато Фъргюсън не присъства на двубоя, тъй като е на сватбата на сина си.
 
Последното Манчестърско дерби без Фърги се играе на 25 октомври 1986 г. Това е първият сбъсък между “гражданите” и “червените дяволи”, който се предава директно по телевизията. 118-ият мач между Сити и Юнайтед се играе на стария стадион на “гражданите” – “Мейн Роуд”. Тогава двата тима завършват 1:1 в оспорвано дерби, което е изпълнено повече с битка, отколкото с хубав футбол. Ако сега отборите на Мануел Пелегрини и Дейвид Мойс са претенденти за титлата, то преди 27 години ситуацията е съвсем различна - и двата тима са в зоната на изпадащите в старата Първа дивизия, която по това време е спонсорирана от вече несъществуващия вестник “Today”.
 
ron.jpgПо това време Манчестър Юнайтед, воден от Рон Аткинсън (на снимката вдясно), има доста скъпоструващи звезди и играе нападателен футбол, но е ударен от серия контузии на важни играчи и губи шест от първите си осем мача. Аткинсън, който е начело на тима от 1981 г., е поставен под огромното напрежение да донесе първата титла на “червените дяволи” от 1967 г., а борба за оцеляване не влиза в плановете.
 
Манчестър Сити, който не е бил шампион от 1968 г., е в още по-голяма дупка. “Гражданите” сега може да са един от най-богатите клубове в света, но през 1986 г. просто се опитват да оцелеят, което е цената за неразумно похарчени пари за трансфери в края на 70-те и началото н 80-те години. По това време клубът има задължения от над 4 милиона паунда.
 
“Първото нещо, което ми казаха когато подписах с клуба и обсъждах заплата си, беше, че клубът е толкова зле финансово, че би продал и гредите на вратите, ако има такава възможност”, припомня си Мик Макарти, който вкарва гола за Манчестър Сити през есента на 1986 г. и е стълба в защитата на тима от 1983 до 1987 г.
 
ПРЕДИ МАЧА
 
“Не приемах Манчестър Сити за наш сериозен конкурент по това време. Феновете си имаха някаква закачка, но тогава не чувствах тръпката на дерби в мачовете с “гражданите”. Между двата клуба имаше огромна разлика”, разказва Рон Аткинсън, който няма загубено Манчестърско дерби.
 
“Сега ситуацията е различна, тъй като Сити е огромна сила, но тогава не броях този мач за важен. Очаквахме да спечелим лесно двубоя с градския съперник. Ливърпул беше основният ни съперник”, допълва бившият мениджър на Манчестър Юнайтед.
 
Аткинсън, който е лишен от основни играчи в началото на сезона заради контузии, е подложен от атаки на медиите, феновете и от бившия мениджър Томи Дохърти заради слабите резултати и представянето на някои от новите попълнения. Той отчаяно се нуждае от победа над съгражданите.
 
frizzell.jpgОт своя страна Сити е в дъното на класирането и в по-голяма криза от съседите. В клуба няма скъпи попълнения. Съставът е смесица от тийнейджъри като Дейвид Уайт и стари ветерани като Кени Клемънс. Около месец преди дербито мениджърът Били Макнийл напуска и отива в Астън Вила, а “гражданите” попълват бюджета със 100 000 паунда компенсация. Асистентът на Макнийл – Джими Фрицъл (на снимката вляво), поема отбора и опитва да събере пари за нови играчи, продавайки двете най-нови попълнения на клуба – Тревър Кристи и Робърт Хопкинс. Хопкинс дори напада Фрицъл чрез медиите.
 
Във вторник Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити пуснаха в своите състави в Шампионската лига общо 17 чужденци от 12 различни държави, като не броим играчите от Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ейре. През октомври 1986 г. в английския елит има общо 15 чужденци и само един от тях взима участие в Манчестърското дерби на “Мейн Роуд” – датският защитник на “червените дяволи” Джони Сивебек. За сметка на това на терена играят 10 собствени юноши.
 
В седмицата преди дербито Манчестър Сити се подсилва с двама играчи. Тони Грийлиш идва от Уест Бромич, а Джон Гридман преминава със свободен трансфер от Манчестър Юнайтед, където губи титулярното си място заради Сивебек. Гридман е първият играч, привлечен от Рон Аткинсън на “Олд Трафорд”, и става последният играч, който напуска Юнайтед по време на неговия престой като мениджър. В програмата за мача, издадена от “гражданите”, пише, че Гридман е отказал съблазнителна оферта от АЕК (Атина), за да премине на “Мейн Роуд”.
 
“Имах оферти от няколко места, но тогава дойде обаждането от Джими Фрицъл. Той ми каза, че нямат пари, но може да ми обещае още няколко години във футбола. В Сити имаха няколко добри млади играчи и се нуждаеха от опитни футболисти край тях. Не можех да повярвам, че дебютът ми ще е срещу Манчестър Ютайтед. Бях много добър приятел с Брайън Робсън (най-скъпият играч в английския елит по това време), Гордън Страхън и Артър Албистън, а сега щях да играя срещу тях”, твърди Гридман.

КЛАСИРАНЕТО В ДЪНОТО НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЛИТ ПРЕДИ МАНЧЕСТЪРСКОТО ДЕРБИ НА 25 ОКТОМВРИ 1986 Г.
Място/Отбор М П Р З Т
19.Челси 12 3 3 6 12
20.Манчестър Юнайтед 11 3 2 6 11
21.Нюкасъл 12 2 2 8 8
22.Манчестър Сити 11 1 4 6 7
 
 
derby.jpg
 
МАЧЪТ

“Най-забавното нещо, което си спомням от онзи мач, е шофьорът на нашия автобус. Казваше се Дерек, но му казваха Дел Бой. Той ни закара на “Мейн Роуд”, а след това седна на пейката на Манчестър Сити. Беше забавен човек и голям шегаджия. Обикновено седеше до мен на скамейката и ни правеше чай на полувремето. Той обаче беше фен на Сити, а и техен шофьор”, разказва Аткинсън.
 
gidman.jpgДел Бой не е единственият човек, който е свързан с двата отбора в онзи октомврийски ден през 1986 г. Десният бек Гидман (на снимката вдясно), който печели два пъти ФА Къп с Юнайтед, пази Питър Барнс – бивш играч на Сити, който след трансфера си на “Олд Трафорд” връща бляскавата си форма. Двамата са приятели, но в дербито няма място за сантименти.
 
“Казах на Питър, че ще го смажа. Заявих му, че ще му счупя краката. Той познаваше слабите ми места, тъй като малко преди мача бяхме съотборници, но и аз знаех качествата му много добре. Обичам го като приятел, но заплахите ми свършиха работа и него го смениха след час игра. Това е част от футбола и след това двамата се смеехме на тази случка”, твърди Гидман, който сега живее в Испания.
 
По време на мача Манчестър Юнайтед открива резултата. Франк Стейпълтън бележи с глава покрай плонжа на Пери Саклинг. Сити отговаря след това. Мик Маккарти също е точен с глава и в края резултатът е равен. Това обаче не е от полза за нито един от двата отбора.
 
КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА
 
Десет дни след дербито, на 5 ноември 1986 г., Рон Аткинсън е уволнен. Президентът на Манчестър Юнайтед Мартин Едуардс прибягва до стъпката след загубата с 1:4 от Саутхемптън за Купата на Лигата. 24 часа по-късно за мениджър на “червените дяволи” е назначен Алекс Фъргюсън.
 
В края на сезона Юнайтед финишира на 11-о място, а формата на Сити не се подобрява и тимът изпада в края на сезона заедно с Астън Вила на бившия си мениджър Били Макнийл. През целия шампионат “гражданите” не записват победа като гост и вкарват едва 36 гола в 42 мача.
 
Джими Фрицъл е заменен от Мел Мейчин в края на сезона, но остава в клуба като помощник-треньор. Това е първата от 15-те треньорски смени в Манчестър Сити докато Алекс Фъргюсън е начело на Юнайтед. Последата беше смяната на Роберто Манчини през май. Това стана точно преди Фърги да обяви пенсионирането ди.


25 октомври 1986 г.
Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед 1:1
“Мейн Роуд” – 32 440 зрители
0:1 Франк Стейпълтън, 1:1 Мик Маккарти

МАНЧЕСТЪР СИТИ
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
Вр: Пери Саклинг (размяна на играчи) Вр: Крис Търнър (275 000)
ДБ: Джон Гидман (св. трансфер) ДБ: Джони Сивебек (200 000)
ЦЗ: Мик Маккарти (200 000) ЦЗ: Пол Макграт (30 000)
ЦЗ: Кени Клемънс (св. трансфер) ЦЗ: Греъм Хог (собствен юноша)
ЛБ: Клайв Уилсън (собствен юноша) ЛБ: Артър Албистън (собствен юноша)
ДХ: Стив Редмън (собствен юноша) ДХ: Гордън Страхан (600 000)
ВХ: Нийл Макнаб (35 000) ВХ: Брайън Робсън (1,5 млн.)
ВХ: Тони Глийлиш (20 000) ВХ: Норман Уайтсайд (собствен юноша)
ЛХ: Пол Симпсън (собствен юноша) ЛХ: Питър Барнс (30 000)
ЦН: Имре Варади (размяна на играчи) ЦН: Питър Дейвънпорт (750 000)
ЦН: Дейвид Уайт (собствен юноша) ЦН: Франк Стейпълтън (900 000)
Резерва: Йън Брайтуел (собствен юноша)  
Общо: 255 000 паунда
Общо: 4,285 млн. паунда

Заб.: В скобите е посочена цената или начина на придобиване на играча.
Легенда: Вр – вратар; ДБ – десен бек; ЦЗ – централен защитник, ЛБ – ляв бек, ДХ – десен халф, ВХ – вътрешен халф, ЛХ – ляв халф, ЦН – централен нападател


ЧУЖДЕНЦИТЕ В АНГЛИЙСКИЯ ЕЛИТ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1986 Г.
Челси: Рой Уигърли (ЮАР, впоследствие взима американско гражданство)
Ипсуич: Мич дЕйвъри (ЮАР) и Ромео Зондерван (Холандия)
Ливърпул: Брус Гробелар (Зимбабве), Крейг Джонсън (Австралия), Ян Мьолби (Дания)
Лутън: Емека Нваджиоби (Нигерия)
Манчестър Юнайтед: Йеспер Олсен (Дания) и Джони Сивебек (Дания)
Нотингам: Джони Метгод (Холандия), Ханс Сегерс (Холандия)
Шефилд Уензди: Сиги Йонсон (Исландия)
Тотнъм: Ози Ардилес (Аржентина), Нико Клаесен (Белгия)
Уест Бромич: Карл Валънтайн (роден в Манчестър, играе за Канада)
Заб.: Посочени са играчите, които не са поданици на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия или Ейре..


ВИДЕО ОТ МАНЧЕСТЪРСКОТО ДЕРБИ НА 25 ОКТОМВРИ 1986 Г.