Българският национален отбор днес гостува на Уелс в мач от Група 4 на Лига „Б“ от Лигата на нациите. Срещата, която ще започне в 16:00 часа, ще се играе на „Кардиф Сити Стейдиъм“. Това ще бъде общо девети мач между „лъвовете“ и „драконите“ и трети в Кардиф. Трябва да се отбележи, че предишните две гостувания в този уелски град спечелихме без да получим гол. Като цяло нямаме загуба в Уелс вече 37 години. За последно това се случи в първия в историята мач между двата тима на 27 април 1983 г. в европейска квалификация в Рексъм, когато губим с 0:1 след гол на резервата Джереми Чарлз от Суонзи 11 минути преди края.

Първият ни мач в Кардиф е през изключително силната и незабравима за българския футбол 1994 г. Няколко месеца след спечелването на четвъртото място на световното първенство в САЩ гостуваме на „драконите“ в квалификация за Евро’96. На 14 декември 1994 г. "трикольорите" излизат в Кардиф, водени от звездата Христо Стоичков, а в редиците на домакините личи името на грубияна Вини Джоунс. Твърдият му и на моменти брутален стил е копиран от неговите съотборници, които не спират да ритат българските национали през целия мач, особено фамозните ни халфове Красимир Балъков и Йордан Лечков. И това обаче не успява да спре българските футболисти по пътя към победата.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Още в петата минута Трифон Иванов забива страховит гол. Туньо получава центриране от ъглов удар и със зловещ шут от воле праща топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Невил Саутол. След края на първото полувреме телевизионните камери се фокусират именно върху заради фамозното му попадение. Легендарният ни защитник обаче е афектиран от грубите уелсци, а по устните му успява да се разчете закана, отправена на чист български: „Вие ще дойдете в София, вашата м**ка!“

Само четвърт час след началото на мача „драконите“ получават нов гол във вратата си. Този път точен е Емил Костадинов. В началото на второто полувреме пък Христо Стоичков прави резултата класически. В 51-ата минута Камата получава пас зад гърба на отбраната от Любо Пенев и останал сам срещу стража на Евертън го финтира и бие в опразнената врата, където защитник плонжира като вратар, но не успява да предотврати попадението - 3:0 за България.

В крайна сметка "трикольорите" се класират за европейското първенство в Англия, след като и на реванша в София успяват да запишат успех – 3:1. На 29 март 1995-а пред 60 000 зрители на стадион "Васил Левски" за България се разписват Красимир Балъков и на два пъти Любо Пенев. Така Бала успява да вкара точно на рождения си ден.

Второто гостуване на българския национален отбор в Кардиф е преди 10 години. На 8 октомври 2010 г. Уелс ни приема в квалификация за Евро 2012. Мачът е дебют за новия селекционер на „лъвовете“ Лотар Матеус. Още в десетата минута можеше да открием резултата, но Уейн Хенеси спаси удара на Мартин Петров. Не пропуснахме да вземем аванс в началото на втората част, когато Ивелин Попов се измъкна от опеката на трима защитници и стреля точно във вратата. След това Хенеси се справи трудно с шут на Стилиян Петров. В ответния мач, игран година по-късно, уелсците се реваншираха и спечелиха с 1:0 с гол на Гарет Бейл точно преди почивката. В крайна сметка и двата отбора пропуснаха европейското първенство в Полша и Украйна. Уелс завърши на четвърто място с 9 точки, на четири пред България, която зае последната пета позиция.
Текст и статистика на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ УЕЛС И БЪЛГАРИЯ В КАРДИФ
14 декември 1994 г., квалификация за Евро’96
Уелс – България 0:3
0:1 Трифон Иванов (5), 0:2 Емил Костадинов (5), 0:3 Христо Стоичков (51)

Уелс: Невил Саутол, Марк Боуер, Марк Ейзълууд, Вини Джоунс, Крис Коулман, Анди Мелвил, Дейвид Филипс, Дийн Соундърс, Йън Ръш, Марк Хюз, Гари Спийд
Селекционер: Майк Смит

България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Златко Янков, Ивайло Йорданов, Емил Костадинов (74-Илиян Киряков), Христо Стоичков, Любослав Пенев (74-Наско Сираков), Красимир Балъков, Йордан Лечков
Селекционер: Димитър Пенев

Кардиф, „Армс Парк“ - 23 206 зрители
Съдия: Лейф Сундел (Швеция)
Жълти картони: Мелвил, Ръш, Хюз (Уелс); Костадинов (България)

8 октомври 2010 г., квалификация за Евро 2012
Уелс – България 0:1
0:1 Ивелин Попов (48)

Уелс: Уейн Хенеси, Крис Гънтър, Дани Колинс, Ашли Уилямс, Джеймс Колинс, Сам Рикетс, Дейвид Едуардс (68-Саймън Чърч), Дейвид Воън, Стив Морисън (82-Хал Робсън-Кану), Джо Ледли (59-Анди Кинг), Гарет Бейл
Селекционер: Браян Флин

България: Николай Михайлов, Николай Бодуров, Валентин Илиев (37-Павел Виданов), Иван Иванов, Петър Занев, Стилиян Петров, Благой Георгиев, Ивелин Попов, Мартин Петров, Георги Пеев (72-Димитър Рангелов), Димитър Макриев (87-Чавдар Янков)
Селекционер: Лотар Матеус

Кардиф, „Кардиф Сити Стейдиъм“ - 14 061 зрители
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
Жълти картони: Рикетс (Уелс); Бодуров, Занев, Бл. Георгиев, М. Петров (България)
Червен картон: 90+4 – Гънтър (Уелс)

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ УЕЛС И БЪЛГАРИЯ
27 април 1983 г., евр. кв. (Рексъм)
Уелс – България 1:0
16 ноември 1983 г., евр. кв. (София)
България – Уелс 1:0
14 декември 1994 г., евр. кв. (Кардиф)
Уелс – България 0:3
29 март 1995 г., евр. кв. (София)
България – Уелс 3:1
15 август 2006 г., контрола (Суонси)
Уелс – България 0:0
22 август 2007 г., контрола (Бургас)
България – Уелс 0:1
8 октомври 2010 г., евр. кв. (Кардиф)
Уелс – България 0:1
11 октомври 2011 г., евр. кв. (София)
България – Уелс 0:1
Общо: 8 мача, 4 победи за България, 1 равенство, 3 победи за Уелс, г.р. 8:4 за България