В света на спорта често се случва състезатели от един отбор да заемат първите две, три или четири места в състезание в индивидуални дисциплини. Тогава говорим за двойна, тройна или четворна победа. А как се нарича случаят, когато първите девет места са заети от представителите на един отбор? Деветорна победа? Звучи абсурдно, колкото невъзможна изглежда и вероятността в индивидуално състезание първите девет места да бъдат заети от спортистите от един тим.

Е, точно това се случи преди 17 години. Истинска приказка дни преди Коледа. На 21 декември 1998 г. деветима австрийци окупират първите девет места след финала на старта в Супер Джи от Световната купа в Инсбрук. Самото състезание е отлагано няколко пъти заради мъгла или снеговалеж. Все пак първият скиор застава на стартовото място в 14:00 часа. Победата с време 1:23,52 минути взима Херман Майер, което не е изненада. Херминатора по това време е истински доминант по пистите. Но след него се нареждат още осем австрийци, които успяват да се съберат в разлика от 0,2 секунди. Ето това вече е изненада и постижение за историята. Единственият, който успява да влезе в десетката и не е роден в Австрия, е норвежецът Ласе Поулсен, който по това време е на 24 години.

Любопитното е, че след края на състезанието не може да бъде направена обща снимка на деветимата австрийци. Фриц Щробъл, който заема третото място, се спуска с № 45. По това време Вернер Франц, финиширал девети, е напуснал мястото на състезанието, тъй като има настинка и висока температура. Снимката все пак е направена по-късно през деня, когато деветимата австрийци се събират в началото на лифтовата линия в Инсбрук.

Между Херман Майер и Вернер Франц се нареждат Кристиан Майер, Фриц Щробъл, Щефан Еберхартер, Райнер Залцгебер, Ханс Кнаус, Патрик Вирт и Андреас Шиферер. Силното представяне на австрийците по принцип не е изненада, тъй като в периода март 1997 и март 2000 г. скиорите от страната печелят 21 поредни състезания в Супер Джи, но нито един път не се доближават до тази деветорна победа. Постижението остава ненадминато в историята на Световната купа по ски.

69.jpg