Вероятно само най-запалените фенове на тениса в днешно време си спомнят, че е съществувал турнир като Купата на Големия шлем. Това е състезание, което се организира от Международната тенис федерация, но не е признато от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР).
 
Турнирът се провежда през декември в „Олимпиахале“ в Мюнхен от 1990 до 1999 г. За участие се канят най-добре представителите се играчи в турнирите от Големия шлем.
 
Първото издание през 1990 г. печели Пийт Сампрас, който по това време е на 19 години и няколко месеца по-рано е победил Андре Агаси с 6:4, 6:3, 6:2 на финала на Ю Ес Оупън.
 
На финала на Купата на Големия шлем в Мюнхен Сампрас побеждава сънародника си Брат Гилбърт с 6:3, 6:4, 6:2 на 16 декември и получава 2 милиона долара от наградния фонд. След края на мача младият американец разкрива, че се е чувствал като легендарния цар Мидас.
 
„Днес се чувствах така, както беше срещу Агаси на финала на Ю Ес Оупън. Все едно всеки мой удар се превръщаше в злато“, заявява Сампрас, за когото това е едва четвъртата от дългата поредица титли.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ