Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Кървава драма разтърси света на тениса, след като лидерката в женската ранглиста беше наръгана в гърба с нож. Опитът за покушение стана по време на мач от 1/4-финалите на турнира в Хамбург. Днес се навършват 20 години от инцидента, който промени мерките за сигурност в световните тенис турнири. Всичко се случи на 30 април 1993 г., а жертвата беше Моника Селеш. В рубриката БЛИЦ Архив припомняме за нападението над 19-годишната тогава югославянка.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През 1993 г. Селеш е на върха на световния женски тенис. Тя има спечелени три поредни титли от “Ролан Гарос” и Аустрелиън Оупън, както и триумф на Ю Ес Оупън в две последователни години. През 1990 г. едва 16-годишна става най-младата шампионка от “Ролан Гарос”. През януари 1993 г. родената в Нови Сад Селеш печели Аустрелиън Оупън, като на финала записва третата си победа в четири финала от Големия шлем срещу Щефи Граф от Германия.

ИНЦИДЕНТЪТ

На 30 април 1993 г. Моника Селеш играе 1/4-финален мач на турнира в Хамбург срещу 18-годишната българка Магдалена Малеева. Двубоят е последен от програмата за деня, а югославянката води с 6:4, 4:3. В този момент има почивка между геймовете и всички чуват пронизителните викове на Селеш. Веднага става ясно, че тя е нападната, тъй като на гърба й има кърваво петно. Бързата намеса на охраната води до задържането на 38-годишния безработен Гюнтер Пархе.

1497.jpgСамо минути преди това той е опитал да забие 23-сантиметров нож за обезкостяване в гърба на тенисистката. Неговият план не успява до край, тъй като острието навлиза само на 1,5 см в тялото на Селеш, която в този момент е наведена напред. Още преди инцидента се знае, че тенисистката получава заплахи за живота си, тъй като има сръбски корени, а в този момент в Югославия се разтърсва от военни конфликти заради разпадането си.

Тази хипотеза за нападението обаче бързо отпада. На процеса става ясно, че Пархе е вманиачен фен на Щефи Граф, който иска да спре хегемонията на Моника Селеш по световните кортове. При ареста в него са открити 1000 марки и самолетен билет за Италия, където през следващата седмица Селеш участва на турнир. Пред полицията нападателят признава, че е планирал атаката и е чакал удобен момент за изпълнението й. Той твърди, че целта му е била само да рани тенисистката, а не да я убие.

По време на процеса адвокатът на Пархе обявява, че клиентът му живее в измислен свят, а манията му към Щефи Граф е достигнала много изкривено ниво, което продиктувало омразата му към Селеш. Експертите потвърждават, че Гюнтер Пархе има психическо разтройство. Съдията постановява, че става дума за опит за нападение, а не за убийство, и осъжда 38-годишния мъж на две години условно. В годините след това Гюнтер Пархе получава няколко сърдечни удара и в момента е настанен в клиника в Нордхаузен, където е под постоянно медицински наблюдение.

СПОМЕНИТЕ

Моника Селеш: “Не знам какво точно се случи. Знам, че седях по време на почивката и мислех за развитието на мача и играта си. Тогава усетих остра болка в гърба и започнах трудно на дишам. Протегнах ръка, за да видя какво има там и видях кръв.”

Магдалена Малеева: “Чух писъка и след това шума от публиката. В този момент не знаех, че е имало нож и кръв, мислех че някой е ударил Моника Селеш и тя падна. Притеснявах се за себе си. Не знаех какво се случва, но така беше с всички, които бяха на мястото на инцидента.”

ТУРНИРЪТ

Въпреки ужасяващия инцидент турнирът не е прекратен. Заради отпадането на Моника Селеш Магдалена Малеева се класира на полуфиналите, където губи от Аранча Санчес Викарио с 2:6, 6:7. Испанката печели с 6:3, 6:3 финала срещу Щефи Граф, която на 1/4-финалите е победила Катерина Малеева с 6:3, 6:1, а след това на полуфиналите е надделяла над чехкинята Яна Новотна с 6:3, 3:6, 6:1. Женският турнир в Хамбург продължава да се провежда до 2002 г.

ПОСЛЕДСТВИЯТА

Физическите рани на Моника Селеш бързо преминават, но й трябват още близо две години, за да преодолее психическата рана. Отслабва драстично, като в един момент тежи едва 30 кг. Тя се завръща на корта, но вече не е същата тенисистка, която доминираше в женския тенис. През 1996 г. печели за четвърти път Аустрелиън Оупън, а през 2000 г. взима бронзов медал от олимпийските игри в Сидни. Заради ниската присъда, дадена на Гюнтер Пархе, Селеш никога повече не играе на турнир в Германия. Последният мач в професионалната й кариера е в първия кръг на “Ролан Гарос” през 2003 г., когато отпада от Надя Петрова след 4:6, 0:6. Чак през февруари 2008 г. Моника Селеш официално прекратява кариерата си.