Един от най-паметните мачове в историята на US Open е отпреди 21 години - на 5 септември 1996 година. Става въпрос за 1/4-финалния сблъсък между Алекс Кореча и Пийт Сампрас. 22-годишният испанец изцежда силите на топ поставения американец в споря за място на 1/2-финалите и води с 2:1, Сампрас изравнява и се стига до пети сет. Дори след четири часа игра няма излъчен победител и логично се стига до решителен тайбрек, който е повече от драматичен.

Тотално измореният Пийт Сам все по-често се обляга на ракетата си и едва се държи на краката си. При 1:1 точки 25-годишният къдрокос американец се свива и повръща на корта. Невероятно! Наистина ли го е направил? Почти всички коментатори са единни: „Пийт трябва да се предаде!“.

Докато публиката и Кореча реагират спокойно с целия си респект, съдията е безмилостен с напълно изтощения Пийт и крещи по микрофона: „Време“, приканвайки Сампрас да продължи. Под аплодисментите на публиката защитаващият титлата си от 1995 година американец сервира и печели следващата точка. Публиката вече ликува, сякаш той вече е спечелил турнира. Подкрепата държи Сампрас на крака и в мача. При 7:6 точки и мачбол за Кореча световният №1 успява да нанесе един от най-невероятните удари в историята на тениса. Въпреки че ракетата на Сампрас става все по-нефункционална след всяка смяна на топките, той нанася още едно воле и още веднъж се спасява от застрашаващата го загуба.

Следващите две точки вече не са легендарни. При втория си пореден сервис, който е със скорост 144 км/час, мъжът от Вашингтон изненадващо прави ас и вече има мачбол. Напълно втрещеният Кореча не може да повярва какво се е случило и завършва мача по най-лошия начин с двойна грешка. В анализа на американските коментатори присъства изречението: „Няма достатъчно думи в английския език да се опише този момент“. На американските репортери им липсват думите.

След кратко ръкостискане победеният Кореча сяда на пейката и закрива лицето си с кърпата за ръце. Малко по-късно той признава в интервюто на корта: „Ако бях публика, щях да имам чувството, че съм гледам един от най-великите мачове в историята на тениса. Със сигурност това беше най-добрият мач в моята кариера, но в същото време и най-лошият“.

Самият Пийт Сампрас не е в състояние да излезе за интервю. В съблекалнята напълно дехидратираният тенисист получава течности интравенозно. Точно липсата на течности, голямото напрежение и нечовешката изцеждаща битка би трябвало да носят вината най-успешният американски тенисист за всички времена да бъде на крачка от колабиране на корта.

Сампрас се скрива след мача напълно и в следващите дни не дава никакви интервюта. Два дни по-късно американецът се завръща на корта. На 1/2-финала световният №1 тогава изхвърля хърватина Горан Иванишевич в четири сета, а след още два дни печели финала с 6:1, 6:4, 7:6 срещу поставения под №2 Майкъл Ченг. Четвъртата титла на Пийт Сампрас от US Open е факт.

По материал на Корсин МАНСЕР, Watson.ch
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ