ПСЖ приема Реал (Мадрид) в осминафинален реванш от Шампионската лига. Парижани имат тежката задача да заличат пасива от загубата с 1:3 в първия мач, а трябва да направят това и без голямата си звезда Неймар. Френският тим обаче има положителен пример, който да следва, за да успее да елиминира „белия балет“.

Става дума за 18 март 1993 година. Тогава ПСЖ е домакин на Реал (Мадрид) в четвъртфинален реванш на Купата на УЕФА. Кралският клуб печели първата среща на 2 март с 3:1 и гостува на „Парк де Пренс“ за реванш, който мнозина считат за протоколен. Това обаче съвсем не е така. Срещата ражда Легендата за Златната каска, а в испанската преса мачът става известен като „Великолепния“. Зрителите виждат един невероятен и инфарктен финал.

Треньорът на ПСЖ Артур Жорже залага на офанзивния си квартет Валдо, Давид Жинола, Джордж Уеа и Симба. В халфовата линия са Пол льо Гуен и Венсан Герен. На двата фланга на защитата са Сасу и Колетер, а в центъра на отбраната е дуетът Рикардо – Антоан Комбуаре. На вратата е Бернар Лама. Реал (Мадрид) залага на формация 4-4-2. Четворката в средата е разположена в ромб, а чийто връх е Роберт Просинечки. В атака е страховитият тандем Иван Саморано – Емилио Бутрагеньо.

Срещата започва вихрено. Първото положение е пред Бутрагеньо, а още във втората удар на Валдо минава покрай вратата. В 15-ата минута Рикардо праща топката в гредата. Срещата е оспорвана и само добрите намеси и късметът помагат на Пако Буйо да опази вратата си. Нещата се променят в 34-ата минута, когато вратарят на испанците най-сетне е принуден да извади топката от мрежата. На предната греда Уеа с глава засича центриране на Валдо от корнер и открива резултата. Малко след това Лама спасява удар на Мичел и резултатът се запазва на почивката.

След почивката Буйо на три пъти спасява вратата си след удари на Уеа (48, 53) и Жинола (51). Гостите отговарят и Лама прави поредни спасявания след изтичането на един час игра. Резервата Даниел Браво, наричан Малкия принц, удря греда за парижани, а Рамис пропуска за Реал (Мадрид). Предстоят последните минути на мача, които са инфарктни.

В 81-ата минута минута Валдо подава на Уеа, който праща топката на Браво, а след последвалото центриране Жинола бележи с удар от въздуха. След това парижани правят опити да запазят резултата, а Реал (Мадрид) напада. Удар на Алфонсо с глава в 87-ата минута минава над вратата на Лама. Минута по-късно комбинация между Жинола и Валдо води до гол на бразилеца.

При 3:0 трибуните на „Парк де Пренс“ са на път да експлоадират, но мачът още не е завършил. Само един гол може да прати срещата в продължение. В началото на добавеното време съдията Шандор Пул дава фаул в полза на „белия балет“ Мичел центрира към Нандо, който на далечната греда прехвърля към Саморано, а чилиецът реализира за Кралския клуб.

Стадионът на ПСЖ е замлъкнал. Църковно мълчание обзема трибуните. Изглежда парижани са изпуснали големия си шанс. Мачът е в последните си секунди. В шестата минута на добавеното време Давид Жинола печели пряк свободен удар, след който се очаква сигнал за край на мача. Валдо центрира, а Антоан Комбуаре надскача всички и бележи с глава.

Защитникът става герой за ПСЖ и феновете на тима, които му лепват прякора Златната каска. Самият Комбуаре, който е роден в Нова Каледония, в еуфорията си след мача заявява: „Господ е каледонец“.

Така ПСЖ се класира за полуфиналите на Купата на УЕФА, където обаче записва две загуби (1:2, 0:1) от Ювентус. Впоследствие „бианконерите“ печелят трофея след 3:1 и 3:0 над Борусия (Дортмунд) на финала.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПСЖ – Реал (Мадрид) 4:1
(в първия мач 1:3)
1:0 Уеа (33), 2:0 Жинола (81), 3:0 Валдо (87), 3:1 Саморано (90+3), 4:1 Комбуаре (90+6)

ПСЖ: Лама, Сасу (76-Жермен), Комбуаре, Рикардо, Колетер, Льо Гуен, Герен, Валдо, Жинола, Уеа, Симба (72-Браво)
Треньор: Артур Жорже

Реал (Мадрид): Буйо, Нандо, Рамис, Роча, Ласа, Йеро, Мичел, Луис Енрике (81-Алфонсо), Просинечки, Бутрагеньо (64-Виляроя), Саморано
Треньор: Бенито Флоро

Париж, „Парк де Пренс“ - 46 000 зрители
Съдия: Шандор Пул (Унгария)
Жълти картони: Сасус (ПСЖ); Виляроя (Реал Мадрид)