На този ден точно преди 40 години „Левски” отстранява Аякс от турнира за Купата на УЕФА. Първият осминафинал в Амстердам завършва 2:1 за холандците, като почетният за „сините” е отбелязан от Войн Войнов.
 
Между двата мача с големия съперник тимът от „Герена” играе с ЦСКА за първенство. Вечното дерби се явява генерална репетиция преди втората битка с Аякс. „Левски” се справя великолепно, помитайки с 4:1 „армейците”.
 
На реванша на 10 декември, въпреки студеното време, 70 000 зрители изпълват до краен предел Националния стадион в София. Билетите за двубоя свършват ден преди първия съдийски сигнал.
 
Аякс започва по-добре срещата. Холандците налагат преса и не позволяват на българския отбор да наложи своята си игра. Очакваният домакински натиск липсва. „Сините” почти не достигат до вратата Шрийверс. В 33-ата минута обаче стадионът изригва. Павел Панов успява да овладее топката, напредва и с плътен удар я изпраща в мрежата – 1:0 за „Левски”. При този резултат домакините продължават напред, но Аякс няма никакво намерение да се предава.
 
Второто полувреме започва с масиран натиск за холандците. Атаките им се редуват една след друга, ту по лявото, ту по дясното крило, както и през центъра. „Синята” отбрана се справя отлично до 63-ата минута. Тогава защитата остава за миг непокрит Геелс, който стреля към вратата на Стефан Стайков. Топката се удря в горната греда, след което Геелс стига първи до нея, изпреварвайки за части от секундата двама бранители на „Левски”, и изравнява. Публиката загубва ума и дума. Всички си мислят, че мачът е свършил. Даже някои предричат нови попадения за Аякс. Но „сините” не са казали последната си дума. Само три минути по-късно отново вездесъщият Павел Панов попада в прегръдките на съотборниците си. Голът обаче е изработен от Николай Грънчаров. Защитникът се включва смело в атака, преминава през няколко защитници и пуска топката към Пальо, който от няколко метра прави най-лесното – да прати кълбото във вратата. 2:1.
 Chuguna 1_2.jpg
До края на редовното време резултатът остава непроменен. Стига се до продължения. „Левски” има две положения, които обаче не водят до гол. Холандците, усещайки, че спорът отива към изпълнение на дузпи, вдигат оборотите в последните минути. Но до сериозни опасности пред „синята” врата не се стига.

Драмата настъпва при изпълнението на дузпите. 9 минути преди края на второто продължение треньорът на Аякс Ринус Микелс вкара в игра майстора на ударите от бялата точка Хелинг...
 
Именно той обаче пропуска четвъртата дузпа за холандците, стреляйки високо, високо над вратата откъм сектор "Г. Стига се до изпълнението на Йордан Йорданов-Пиката, който праща топката в противоположния на Шрийверс ъгъл – гол, победа и Аякс е отстранен!

Хиляди факли са запалени на стадиона, а публиката скандира: "Левски" оле, Аякс на колене!".
 
"Много съм развълнуван от победата. Само след 4 дни (б.р. – на 14 декември) ще навърша 36 години, а тази вечер изпитах най-голямата си радост в живота. Момчетата играха с ясното съзнание, че срещу тях стои един голям отбор, който може да бъде победен само с разумни действия. И те не изпуснаха своя "златен" шанс", заявява треньорът на „Левски” Иван Вуцов.
 
"Два силни отбора водиха битка да победата и въпреки че "Аякс" игра по-силно в София, отколкото в Амстердам, успехът на "Левски" е заслужен. Ако трябва да отлича някого от българите, това безспорно е Панов - автор на два гола”, твърди пък разочарованият треньор на гостите Ринус Микелс.
 
"Хич и не исках дума да става, че аз ще изпълнявам дузпа. Молих се на треньорите да не я бия. Беше ме страх! На всичкото отгоре и петата, последна дузпа ... Сигурно от такова вълнение побеляват косите. Ама когато поставих топката, изведнъж се успокоих. Бях видял вече, че този Шрийверс се метна четири пъти все надясно. Забих му топката точно в същия ъгъл. Но той пък бе решил петия път да се хвърли наляво”, споделя Йордан Йорданов-Пиката.
 
Така „Левски” продължава напред, достигайки до четвъртфиналите за Купата на УЕФА. Следващият съперник на „сините” е Барселона с Йохан Кройф. На 3 март 1976 година българският тим пада с 0:4 на „Камп Ноу”, а на реванша на 17 март в София печели с 5:4 в изключително зрелищен мач.
 
През есента на 1977 година „Левски” отново играе с Аякс, но в турнира за КЕШ. Този път „сините” отпадат след две загуби с по 1:2.
 
Успехът през 1975 година е изключителен, въпреки че Аякс не е настоящ европейски шампион и не е толкова силен, както е през 1973 година, когато е отстранен от ЦСКА (след като три пъти поред преди това печели КЕШ). В състава на „лалетата” вече ги няма Ари Хаан, Йохан Неескенс, Джони Реп, Ян Мулдер, Хорст Бланкенбург и Пит Кайзер, който са титуляри при сблъсъците с „червените”. Но въпреки това победата на „Левски” е уникална и не бива да бива подценявана, защото Аякс си е Аякс!
 
10 декември 1975 г.
Купа на УЕФА, 1/8-финал, реванш
ЛЕВСКИ – АЯКС 2:1 (5:3 след дузпи)
1:0 Панов (33), 1:1 Геелс (63), 2:1 Панов (66)
 ЛЕВСКИ: Стефан Стайков, Николай Грънчаров (106 – Милко Гайдарски), Иван Тишански, Стефан Аладжов, Кирил Ивков, Стефан Павлов, Войн Войнов (98 – Георги Цветков), Йордан Йорданов, Кирил Миланов, Павел Панов, Красимир Борисов. Треньор: Иван Вуцов.
АЯКС: Шрийверс, Ван Дорд (111 – Хелинг), Сурбиер, Дусбаба, Крол, Нотен, Хулсхоф, Геелс, Г. Мюрен, Брокамп, Ван Зантен (46 – Щефенхаген). Треньор: Ринус Микелс.
Съдия: Пол Шилер (Австрия)
Ст. „Васил Левски” – 70 000 зрители

При дузпите:
Тишански – 1:0
Геелс – 1:1
Панов – 2:1
Крол – 2:2
Миланов – 3:2
Нотен – 3:3
Кр. Борисов – 4:3
Хелинг – 4:3 пропуска
Й. Йорданов – 5:3