Христо Стоичков е пред завръщане в ЦСКА. Мутри обаче правят и невъзможното, за да стопират трансфера. Причината – Ицо е дал дума на друг клуб, но после решава да избере “червените”.
 
За какво всъщност става въпрос? В рубриката ни “БЛИЦ Архив” ще ви разкажем за една неписана и доста любопитна история.  Поводът да върнем лентата назад са 15-те години, откакто Стоичков се завърна в ЦСКА. И не само той. Правят го още Емил Костадинов и Трифон Иванов.
 
Точно преди 15 години (през януари 1998) ръководството на ЦСКА в лицето на Илия Павлов решава да прибере най-големите си звезди. Предстои световното първенство във Франция, а нито Ицо, нито Емо и Трифон играят редовно в отборите си. Нещо повече – Костадинов току-що е напуснал мексиканския клуб УАНЛ Тигрес. Коща се разбира за отрицателно време с босовете от “Мултигруп” и още на 27 януари облича червената фланелка в контролата срещу Динамо (Москва) на Панчарево. Любопитното е, че в кучешкия студ на мача присъства кметът на руската столица Юрий Лужков, който е на официално посещение в България.
 
Няколко дни по-късно и Трифон се завръща. Туньо идва от Аустрия, където не успява да се наложи по начина, по който го прави в друг виенски клуб – Рапид. ЦСКА е идеалната възможност за него, Емо и Ицо да поддържат форма, за да бъдат на топниво за Мондиала.
 KAMATA 1_2.jpg
Идването на Стоичков обаче се забавя, макар че “червените” са се споразумели с Барселона за преотстъпването на Камата. Първоначално от ЦСКА обявяват деня и в часа, в който ще представят Христо, но после отлагат с цяла седмица. Никой не обяснява истинската причина. Официалната информация гласи, че малки детайли бавят завръщането на Стоичков в отбора, откъдето той тръгва към големия футбол.
 
Истината обаче е друга. През декември 1997 година Ицо си е в България заради коледните и новогодишните празници. Тогава той се среща с Илия Павлов, който му предлага да го върне на “Армията”. Стоичков заявява, че първо трябва да се говори с Барселона. И когато ЦСКА постигне споразумение с каталунския тим, Ицо ще седне да уточни личните си условия с “червения” бос.
 
Няколко дни по-късно обаче босът на ВИС-2 Георги Илиев звъни на Стоичков. Кани го да се видят, тъй като двамата са големи приятели. Когато се срещат, Илиев казва на Ицо право в очите: “Правил съм ти много услуги. Много съм ти помагал. Сега искам и ти да ми помогнеш. Забрави за ЦСКА. Каня те в “Левски” (Кюстендил). Тук ще поиграеш до световното първенство. Такъв трансфер ще вдигне рейтинга на клуба. Само дай съгласието си. За другото не мисли – аз ще се разбера директно с президента на Барселона.”
 
Стоичков обаче отказва. За него е по-добре да се завърне в ЦСКА. Едно е да си на “Армията”, а друго – в Кюстендил. С “червените” е печелил титли, купи, няма да има и проблем с адаптацията, защото Емил Костадинов и Трифон Иванов също се връщат. А иска да си е в София.
 
Отказът на Ицо изнервя Георги Илиев. Отношенията между двамата се изострят. Дни след това Камата получава заплахи по телефона. Звъни му мъж с дебел глас. Класически мутренски глас. Заплахата обаче не е свързана с футбола. По същото време Стоичков се е прицелил в имот, намиращ се в столичния квартал “Бояна”. И от другата страна на линията му казват да не си прави труда да купува парцела, защото ще му се случи случка – разходка до Витоша в багажник. Христо е силно стресиран от екшъна, но какво може да направи. Впоследствие той така и не успява да се сдобие с имота, тъй като се появяват други пречки. Ицо успява да подреди пъзела и да разбере, че всичко най-вероятно идва от ВИС-2. И по-специално от Георги Илиев. Но няма никакви доказателства.
 
Двамата с подземния бос не си говорят близо една година. А през лятото на 99-а се случва нещо твърде интересно. .. Стоичков е засечен от журналисти с насинено, леко деформирано лице и охлузвания по китката от белезници или каиш, за които дава комично обяснение: Бил отишъл да нагледа строежа на вилата си, но там настъпил кабел и го уда­рил ток по “Ролекс”-а, от което часовникът се стопил на китката му. Веднага обаче тръгва мълвата, че Ицо е бил шамаросан от Георги Илиев. Година по-късно двамата слагат край на враждата и приятелството им е възобновено.
 KAMATA 2_2.jpg
Иначе за престоя на Стоичков в ЦСКА през пролетта на 1998 година са изписани тонове хартия. Ицо се изпокарва с Трифон Иванов за капитанската лента, а в края на сезона прави интересен трансфер. Отива за 20 дни в Ал Насър, с който печели азиатската КНК. После се връща обратно на “Армията”, но не играе във финала за Купата на България срещу “Левски”. На 13 май ЦСКА е разгромен с 0:5, а Ицо гледа от тунела е от резервната скамейка. Влиза в пререкания с фенове на “Левски” и на стадиона стават уникален екшън.
 
Туньо пък не играе заради бойкот. Той така и не получава голяма част от парите, които “Мултигруп” му обещава. С пари е ощетен и Емил Костадинов, който обаче въпреки всичко е на терена във въпросния злополучен за ЦСКА финал.