Понеже днес цяла Европа говори за трансфери, тъй като прозорецът ще бъде затворен в полунощ, в рубриката БЛИЦ Архив отново ще бъдем актуални и ще разкажем за една неосъществена сделка.
 
Точно преди 10 години националният вратар Здравко Здравков е пред трансфер в Арсенал. 32-годишният тогава страж отива на проби при Арсен Венгер. Представя се отлично, но нещата пропадат в последния момент. Преди да прочетете причината, нека малко предистория.
 
MARIA_5.jpg
 
През есента на 2002 година Здравко е в Черно море. След края на полусезона той се отдава на пълна почивка. През главата му изобщо не минава мисълта, че само след няколко дни ще се озове в западноевропейски клуб. И то какъв!
 
Здравков заминава за Банско на 21 декември. Там е със съпругата си и с още едно приятелско семейство. По цял ден карат ски, а вечер се веселят до ранни зори. Посрещат Коледа и плануват да останат и за Нова година. На 27 декември обаче мобилният телефон на Фози, както наричат юношата на “Левски”, звъни. От другата страна на линия е мениджърът Емил Данчев. “Съжалявам, че трябва да ти наруша почивката, но се налага да пътуваме. Още тази вечер те очаквам в София, защото утре тръгваме за Лондон”, съобщава импресариото.
 
Първоначално Здравко си мисли, че става въпрос за някой от средноразрядните отбори на британската столица – я Уест Хям, я Фулъм, КПР или Кристъл Палас. Но когато Данчев назовава името на отбора: “Арсенал”, Здравков едва не си изпуска телефона.
 
На 28 декември Здравко и мениджърът му пристигат в Лондон. На летище “Хийтроу” ги очаква автомобил, изпратен от Арсенал. Оттам вратарят е закаран директно на базата на “артилеристите”, където го посреща Арсен Венгер. Френският спец  заявява, че е гледал записи с мачове на Здравков, но иска да го види на живо. За целта Здравко трябва да остане една седмица на стадион “Хайбъри”. Арсенал се нуждае спешно от вратар. Титулярният страж Дейвид Сиймън има контузия, а Венгер е недоволен от двете резерви – Стюърт Тейлър и шведа Рами Шабан. Последният даже е пратен под наем в Питърбро.
 
Любопитното е, че Венгер не иска медиите да научат за присъствието на Здравко. И заради визитата на българите всички тренировки на Арсенал са закрити. Вратарят е настанен в малко, но изключително уютно хотелче, разположено на 200-300 метра от “Хайбъри”.
 
Здравко Здравков се представя отлично на тестовете. Той взема участие в няколко двустранни игри, където демонстрира рефлекса си. Венгер е впечатлен. След това Фози минава и през задължителните медицински прегледи. Там резултатите са повече от добри. На 2 януари 2003 година Здравко и Данчев очакват да седнат на масата за заключителни преговори, на които да бъдат уточнени личните условия на футболиста.
 
В един момент обаче при тях се появява Венгер. Само допреди няколко часа французинът е постоянно усмихнат и не спира да хвали българския вратар. Сега обаче от приповдигнатото настроение на треньора няма и помен. Венгер е кисел, сякаш някой току-що му е изял закуската.
 
“Останах доволен от теб. Даже бих казал – много доволен. Налага се обаче да се върнеш в България, а аз до няколко дни ще дам окончателния си отговор. Ако всичко е окей, ще те чакам отново тук”, заявява французинът.
 
Здравков и Данчев се връщат в София, усещайки, че нещата няма да се получат. Както и става. Венгер спазва обещанието си и лично звъни да мениджъра на вратаря. Но отговорът е отрицателен.
 MARIA 2_2.jpg
Здравко е в недоумение, в пълен шах. Как така “не”, след като се е представил отлично? Старата лисица Емил Данчев обаче е усетил коя е причината. И разкрива всичко на стража. Оказва се, че на опашката за комисионни са се наредили няколко “гладни врабчета”. Всеки иска да си прибере пая, да прилапа повече пари от трансфера на Здравков. Под няколко разбирайте цели четирима. И всичките  – чужденци. Двама сърби, един хърватин и един израелец. Първият бил направил връзката с Венгер, вторият бил говорил лично със самите собственици на Арсенал, третият осигурил и платил хотела, четвъртият бил носил обувките и тоалетните принадлежности на Здравко.


Човек да се чуди – да се смее ли или да плаче. За капак е приложен и старият трик, който преди десетина години още хваща дикиш – имало е обаждане и от България, в което някой е наклепал Здравко пред Венгер. Това обаче звучи несериозно, защото французинът не е от хората, които се влияят от чужди мнения. Още повече, че той се е убедил в качествата на Здравко Здравков, който щеше да стане вторият тогава български вратар след Борислав Михайлов, подписал с английски тим.
 
Какво се случва след това със Здравко, знаят всички. След като е изкарал един полусезон в Черно море и трансферът в Арсенал е пропаднал, той се връща в Истанбулспор. Подписва нов договор с турския тим, където е един от любимците на публиката.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ