Националният отбор на България губи с 0:2 от Италия на днешния ден – 20 април, но през 1968 година. Двата тима се изправят в два четвъртфинала, какъвто е регламентът на турнира тогава. След това четирите финалиста играят турнир в Италия.

В първия мач на 6 април България бие Италия с 3:2 пред над 70 хиляди зрители на Националния стадион “Васил Левски”. Срещата е една от паметните в историята на България. Нашите побеждават бъдещия европейски шампион, който се отървава от разгром в София. Още в 11-ата минута Аспарухов е фаулиран в наказателното поле, а от дузпата Котков прави 1:0. В 60-ата минута Димитър Пенев си вкарва автогол след неразбирателство с вратаря Симеон Симеонов. В 66-ата минута Динко Дерменджиев реализира за 2:1, а в 77-ата Петър Жеков прави 3:1. Българите имат още три чисти положения, които обаче са пропуснати от Аспарухов, Котков и Петър Жеков. В 83-ата минута германският съдия Герхард Шуленбург зачита гол от засада на италианците. Пиерино Прати намалява на 2:3. Така вместо убедителна победа нашите измъкват успех само с един гол разлика.

На реванша на 20 април 95 хиляди зрители изпълват “Сан Паоло” в Неапол. Домакините печелят с 2:0, като според селекционера на “адзурите” Феручо Валкареджи: “Българите играха в Неапол много по-добре, отколкото в София, и доказаха, че са отбор от първа величина.” Прати бележи първия гол в 14-ата минута, Доменгини прави 2:0 в 55-ата. Италия се класира за финалната четворка, на която е домакин, а впоследствие побеждава Югославия на финала, след 1:1 в първия мач и 2:0 във втория. Италия става европейски шампион. Преди това, на полуфиналите, Италия прави 0:0 със СССР в редовното време и продълженията. Тогава идва ред на...монета от 10 франка. След избор на двамата капитани късметът е на страната на италианеца Факети, който избира “ези” и класира тима си на финал.

Четвъртфинал-реванш, 20 април 1968 година
Италия – България 2:0
1:0 Прати (14), 2:0 Доменгини (55)


Италия: Дзоф, Бурнич, Факети, Ферини, Гуарнери, Кастано, Доменгини, Юлиано, Мацола, Ривера, Прати
Треньор: Феручо Валкареджи

Съставът на България: Симеон Симеонов, Александър Шаламанов, Иван Димитров, Борис Гаганелов, Добромир Жечев, Димитър Пенев, Георги Попов, Христо Бонев, Георги Аспарухов, Димитър Якимов, Динко Дерменджиев
Треньор: Стефан Божков

Стадион: "Сан Паоло" - 95 000 зрители
Съдия: Готфрид Динст (Швейцария)