Бившият италиански вратар Стефано Такони днес навършва 60 години. Той е известен най-вече с изявите си за гранда Ювентус, където играе в период 1983-92 година. С „бианконерите“ са свързани и големите му успехи. Два пъти става шампион на Италия (1984, 1986) и един път взима националната купа (1990). Печели КЕШ (1985), КНК (1984), Купата на УЕФА (1990), Суперкупата на Европа (1984) и Междуконтиненталната купа (1985). Такони е единственият вратар, спечелил всички възможни международни клубни турнири, в които е участвал.

В националния отбор на Италия има само 7 мача, тъй като е резерва на Валтер Дзенга. Именно заради ролята си на дубльор на Дзенга при „адзурите“ Такони си печели прозвището – Най-добрият резервен вратар в света. Определян от коментаторите като един от най-добрите на своя пост за времето си, Стефано Такони участва с Италия на олимпийските игри в Сеул през 1988 година, Евро'88 и Мондиал'90. На световното първенство в родината си се окичва с бронзов медал.

Клубната му кариера започва в Сполето през 1974 година, а година по-късно преминава в Интер, за да се завърне в първия си клуб през 1976 година. Една година след това преминава в Про Патрия. Играе по един сезон за Ливорно и Самбенедетезе. Следва тригодишен престой в Авелино, за да дойде трансфера в Ювентус през 1983 година. Завършва кариерата си в Дженоа.

Когато приключва с изявите си по футболните терени Стефано Такони си се впуска в политиката. Като кандидат на крайнодесни формации участва неуспешно на редица избори – местни и за европарламент.