Легендата на полския футбол Збигнев Бониек днес става на 60 години. Бившият офанзивен футболист и настоящ шеф на Полската футболна федерация е роден на 3 март 1956 г. в Бидгошч.

Започва кариерата си в местния Завиша (Бидгошч), след което прави силен престой във Видзев (Лодз). През 1982 г. преминава в Ювентус, където играе три години. Приключва с професионалния футбол в Рома.

Бониек има 24 гола в 80 мача за националния отбор на Полша. Като треньор е бил начело на Лече, Бари, Санбенедетезе, Авелино и представителния тим на родината си. От 26 октомври 2012 г. наследява друга легенда Гжегож Лато начело на Полската футболна федерация.

Като футболист на Видзев е двукратен шампион на Полша (1981 и 1982 г.). Върхът на кариерата му е в Ювентус, където печели титлата на Италия, националната купа, КЕШ, КНК и Суперкупата на Европа. С Рома взима Купата на Италия. Като играч на националния отбор на Полша има бронзов медал от световното първенство в Испания през 1982 г.

Заради силните си игри за Ювентус в мачовете от евротурнирите, които обикновено се играят вечерно време, Бониек получава прозвището Нощният красавец (Bello di notte). Прякорът му е даден от президента на „бианконерите“ Джани Аниели, който използва игра на думи със заглавието на кинокласиката на Луис Бунюел „Дневната красавица“ (Belle de Jour).