ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Краят на декември обикновено е посветен на празненствата в християнския свят, особено в дните около Коледа. През 1541 г. след нареждане на крал Хенри VІІІ в Англия спортните изяви на Рождество Христово са забранени. Тогава става дума предимно за различни турнири по дуелиране, стрелба, борба, надбягване и др. В годините след това на 25 декември са провеждани доста мачове. Традиционно футболни срещи на Острова се играят на 26 декември, когато се отбелязва „Boxing Day”, денят, в който собствениците на фирми подарявали подаръци на работниците си.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

В останалата част на Европа спортът по това време е на много заден план, тъй като футболните първенства са в зимна пауза. В САЩ 26 декември обикновено е работен ден и за печелене на повече телевизионен рейтинг някои мачове от НФЛ са на Коледа. От 1947 г. насам, когато Ню Йорк Никс побеждава Провидънс Стиймролърс с 89:75, в НБА е традиция да се играят мачове на 25 декември.

ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ СПОРТНИ СЪБИТИЯ, СЛУЧИЛИ СЕ ОКОЛО КОЛЕДА
26 декември 1860 г.

На „Синдигейт Роуд” ФК Шефилд побеждава Холъм с 2:0 в първия в историята на футбола мач между два клубни отбора. По това време английската Футболна асоциация все още не е създадена и в страната се използват различни правила при играенето на мачовете. ФК Шефилд и Холъм прилагат т. нар. „Шефилдски правила”. И днес се използват част от тях – страничното хвърляне (тъч), корнер и пряк свободен удар при фаул.

25 декември 1862 г.
На остров Хилтън Хед (Южна Каролина) по време на американската Гражданска война се провежда бейзболен мач, в който участие взимат войници от армията на Севера. На мястото на срещата се събират 10 000 зрители, а на терена един срещу друг се изправят войниците от Нюйоркската доброволна пехота и Нюйоркския пехотен полк на редовната армия. Резултатът от срещата не е известен. Единият от участниците в тима на доброволците е Ейбрахам Джилбърт Милс, който по-късно става четвъртият президент на Националната лига на професионалните бейзболни клубове (Националната лига – по-старата от двете лиги в МЛБ).

24 декември 1898 г.
Съндърланд вече е спечелил три шампионски титли, когато Нюкасъл най-сетне се класира за Първа дивизия през 1898 г. „Черните котки” не са това страшилище, което са при спечелването на последната си до тогава титла през 1895 г., но преди първото в историята Тайн-Уиър Дерби Съндърланд е в средата на таблицата, докато Нюкасъл е на предпоследно място. 30 000 зрители изпълват „Рокър Парк”, а от Нюкасъл пристигат 20 влака с привърженици на „свраките”. За тях пътуването ще си е струвало парите, тъй като Нюкасъл печели с 3:2 след използването на „дефанзивна тактика”, според описанието на „Манчестър Гардиън”. Успехът се оказва много важен за „свраките”, които в края на сезона завършват на пет точки над зоната на изпадащите.

25 декември 1914 г.
По време на т. нар. Коледно примирие на Първата световна война на различни места по Западния фронт войниците от двете страни на фронта си разменят порадъци, но на едно място във футболна среща един срещу друг застават Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска. В срещата участие взимат по около 50 човека от двете армейски части, а резултатът е 3:2 за немците.

26 декември 1920 г.
На „Олд Трафорд” е поставен рекорд за ония времена по посещаемост на стадиона, след като 72 000 зрители виждат Манчестър Юнайтед да губи с 1:3 от Астън Вила, а хиляди остават извън Театъра на мечтите. Това обаче не е най-забележителното спортно събитие за деня в региона.

На малко повече от 50 км от Манчестър, на стадион „Гудисън Парк” в Ливърпул, един срещу друг застават женският отбор на базираната в Престън фабрика за амуниции „Дик, Кър и Ко” и дамнският тим на град Сейнт Хелънс. Срещата е благотворителна и целта е да бъдат подпомогнати осакатените и безработните войници и моряци от Първата световна война. Събрани са 3000 паунда. Работничките от „Дик, Кър и Ко” печелят с 4:0, водени от нападателката си Лили Пар.

Първоначално е обявено, че на стадиона е имало 45 000 зрители, но след това тази цифра е ревизирана и официално се води, че на „Гудисън Парк” присъстват 53 000 зрители. Повече от 14 000 остават извън стадиона. Това е рекорд за публика на женски мач, а по това време дори на мъжките срещи рядко се събират толкова зрители. Това кара ФА ревниво да забрани провеждането на женски мачове на стадионите на клубовете, които членуват в Асоциацията. Ветото остава в сила до 1971 г. Женският футболен тим на „Дик, Кър и Ко” продължава да съществува до 1965 г., а през 1937 г. е обявен за световен шампион по женски футбол.

25 декември 1937 г.
Срещата от Първа дивизия между Челси и Чарлтън е прекратена малко след започването й заради мъгла на „Стамфорд Бридж”. Мъглата е толкова гъста, че вратарят на гостите Сам Бартрам не разбира, че двубоят е прекратен. Той решава, че неговият тим е натиснал домакините и заради това няма работа. Около 15 минути по-късно един полицай му казва, че мачът не се играе. По-късно Бартрам разказва, че когато се прибрал в съблекалнята, съотборниците му вече се били изкъпали и се заливали от смях при вида му.

25 декември 1940 г.
По време на Втората световна война официалното футболно първенство спира, но се играят мачове от военната лига, а правилата за принадлежност към отбор са много отворени. Това позволява на 25 декември 1940 г. двама играчи да играят за два различни отбори в рамките на един ден. Лен Шекълтън играе за Брадфорд Парк Авеню сутринта, а след обяд облича екипа на Брадфорд Сити. Томи Лоутън пък излиза за Евертън срещу Ливърпул преди обяд, а след това играе за Транмиър. През същия ден Брайтън гостува на Норич със състав от едва петима играчи и попълва бройката с резерви на „канарчетата”. Домакините печелят с 18:0.

24 декември 1950 г.
В чест на 71-ия рожден ден на Сталин в България е организиран футболен турнир. Участват седем столични отбора – Левски, ЦСКА, Славия, Академик, Червено знаме, Завод 12 и Торпедо. До финала достигат “сините” и “армейците”, като Левски печели с 1:0 с гол на Хранов. На победителите е връчено червено знаме с лика на Сталин. Победителите отказват да получат наградата, но след остра забележка, направена им от другарите от БКП, те взимат знамето в ръцете си.

25 декември 1961 г.
Ню Йорк Никс записва домакинска победа над Филаделфия Уориърс със 136:135 след две продължения, но звездата на вечерта е Уилт Чембърлейн от „воините”. Той завършва мача с 59 точки и 36 борби.

27 декември 1962 г.
Левски и ЦСКА се срещат четири дни преди началото на 1963 г., като двата тима са в неприятно положение в класирането. Преди мача “червените” са пети, а “сините” – 11-и. Левски повежда с два гола след по-малко от половин час игра след попадения на Христо Илиев-Патрата. В рамките на 16 минути след почивката ЦСКА изравнява. Точни са Иван Колев и Димитър Якимов. Три минути преди края “сините” стигат до победата с попадение на Стефан Абаджиев-Теко. “Червените” претендират, че голът е от засада и дори наобиколят съдията Джонев - блъскат го, удрят го, но той не променя решението си.

26 декември 1963 г.
В ден на висока футболна резултатност в английския футбол Фулъм побеждава Ипсуич с 10:1 в Първа дивизия, а в друг мач от елита Уест Хям губи с 2:8 от Блекбърн. Останалите резултати от деня са: Блекпул - Челси 1:5, Бърнли - Манчестър Юнайтед 6:1, Лестър - Евертън 2:0, Ливърпул - Сток Сити 6:1, Нотингам - Шефилд Юнайтед 3:3, Шефилд Уензди - Болтън 3:0, Уест Бромич - Тотнъм 4:4, Уулвърхемптън - Астън Вила 3:3. Във Втора дивизия Манчестър Сити се налага над Скънторп с 8:1.

25 декември 1971 г.
В Канзас Сити местният тим по американски футбол Канзас Сити Чийфс приема Маями Долфинс в плейофен двубой. Тази среща става известна като Най-дългият мач в историята на НФЛ, а на терена са 11 бъдещи членове на Залата на славата. Двата тима са равни при 10:10 на полувремето, след третата част резултатът е 17:17. През четвъртата четвърт домакините повеждат с 24:17, но „делфините” изравняват.

В продължението е блокиран шут на кикъра на „вождовете” Ян Стенеруд, а колегата му от Маями Гаро Йепремиян пропуска при опит от 52 ярда. Във второто продължение Йепремиян бележи с удар от 37 ярда и носи на Маями победата след 82 минути и 40 секунди игра. Долфинс печелят титлата в своята конференция срещу Балтимор Колтс, но губят от Далас Каубойс в битката за Супербойл. Маями триумфира с титлата на НФЛ в следващите две години.

25 декември 1977 г.
Оукланд Рейдърс са шампиони от Супербоул’77, но царуването на тима е на път да приключи в плейофен мач срещу Балтимор Колтс. Рейдърс водят със 7:0 след първата четвърт и изостават със 7:10 на полувремето. През второто полувреме двата тима правят по три тъчауна и малко преди края Колтс водят с 31:28. Оукланд атакува, но е в собствената половина. Треньорът на тима Джон Мадън взима таймаут, на който куотърбекът Кен Стаблър заявява: „Тази вечер зрителите няма да са похарчили парите си напразно”.

При подновяването на играта Стаблър хвърля 42-ярдов пас, който намира Дейв Каспър, наричан Призрака. Той спринтира съм противниковото поле и е преследван от двама играчи на Колтс. Призрака е съборен на 14-ия ярд, а Рейдърс от наказателен удар изравняват резултата и пращат мача в продължения. Каспър отново се превръща в герой, когато 14 минути преди края второто продължение бележи тъчдаун за внезапна смърт. Това е третият най-дълъг мач в историята на НФЛ. Оукланд губи от Денвър Бронкос на финала на Конференцията.

26 декември 1978 г.
Стартира първото издание на легендарното състезание Рали Париж-Дакар. Идеята е на френския състезател Тиери Сабин, който предната година се загубва в пустинята Сахара и решава, че това е добро място за провеждане на състезание по издържливост. Първото Рали Дакар е спечелено от Ален Женестие и Жозеф Тербио с Рейндж Роувър и от Сирил Нево с мотор Ямаха ХТ 500

25 декември 1983 г.
Последният случай, когато в английския професионален футбол се играе мач навръх Коледа. Брентфорд приема Уимбълдън в двубой от старата Трета дивизия. Двубоят е насрочен за 11:00 часа, а гостите печелят с 4:3 пред 6689 зрители на „Грифин Парк”.

25 декември 1984 г.
В „Медисън Скуеър Гардън” Ню Йорк Никс приема Ню Джърси Девилс. Крилото на домакините Бърнард Кинг разнищва защитата на „мрежите” и бележи 40 точки през първото полувреме, а през второто добавя още 20, за да завърши мача с 60 точки. Това обаче не е достатъчно и Никс губят мача със 114:120. Кинг обаче поставя рекорд на „Медисън Скуеърд Гардън” за най-много отбелязани точки по време на мач, който беше подобрен едва през февруари 2009 г. от Коби Брайънт, който вкара 61 точки за Лос Анджелис Лейкърс.

25 декември 1986 г.
Легендарната зала „Медисън Скуеър Гардън” отново е свидетел на велик баскетболен мач. Ню Йорк Никс приема Чикаго Булс. Майкъл Джордън още е далеч от въздушното си величество, но играе третия си сезон в НБА за „биковете”. За Никс играе новобранецът Патрик Юинг. Зрителите стават свидетели на един истински сблъсък от бъдещето на баскетбола. Джордан е невероятен и бележи 30 точки, но в последната секунда Патрик Юинг вкарва две точки за победата на Ню Йорк с 86:85.
 


26 декември 1986 г.
Дизърт Оркид (Пустинна орхидея) печели Гонката на Крал Джордж VІ при залози 16:1, тъй като фаворити са Форгив’ен’Форгет, Боландс Крос, Уейуор Лед и Доор Летч. Орхидеята печели още три пъти това състезание и става един от най-обичаните британски състезателни коне. Рекордът на Дизърт Оркид от четири успеха на Гонката на Крал Джордж VІ е подобрен 25 години по-късно от Кауто Стар (пет победи).

28 декември 1986 г.
Пат Кеш обръща Микаел Пернфорс, след като изостава с два сета, за успеха с 2:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:3 и носи на Австралия триумфа в Купа Дейвис, след като „кенгурата” повеждат на Швеция с 3:1 във финала. В следващата среща Стефан Едберг печели срещу Пол Макнамий, но това не е достатъчно за скандинавците. Мачът между Австралия и Швеция се играе в периода 26-28 декември.

25 декември 1992 г.
Няколко месеца преди да напусне баскетбола, за да се отдаде на бейзболна кариера, Майкъл Джордан разнищва Ню Йорк Никс в Чикаго. „Биковете” печелят мача с 89:77, а Въздушния завършва с 42 точки, 8 борби, 5 асистенции и 3 пресечени топки.

25 декември 1994 г.
След като губят от Никс на полуфинала на Източната Конференция, Скоти Пипън и Чикаго взимат коледен реванш. Пипън доминира в мача и завършва с 36 точки, 16 борби и 5 пресечени топки, като вкарва всичките 7 точки за Булс в продължението за победата със 107:104.

26 декември 1999 г.
За първи път в историята на британския футбол един отбор пуска титулярен състав, съставен само от чужденци, които не са от Британските острови. Това е Челси при победата с 2:1 над Саутхемптън. Двата гола за "сините" са вкарани от Торе Андре Фло (18 и 43 минути), а Кевин Дейвис връща едно попадение за "светците" в 80-ата. Титулярният състав на Челси за мача е: Ед де Гуй (Холандия), Алберт Ферер (Испания), Франк Лебьоф (Франция), Емерсон (Бразилия), Дан Петреску (Румъния), Селестин Бабаяро (Нигерия), Густаво Пойет (Уругвай), Дидие Дешан (Франция),  Роберто ди Матео (Италия), Габриеле Амброзети (Италия), Торе Андре Фло (Норвегия). Все пак италианският мениджър Джанлука Виали пуска двама англичани като резерви. Джон Харли сменя Амброзети в 74-ата минута, а три минути преди края Джоуди Морис влиза вместо Петреску. До използването на състав само от чужденци се стига, след като дни преди мача грип поваля Крис Сътън и Денис Уайс.

25 декември 2006 г.
Срещата между Лос Анджелис Лейкърс и Маями Хийт се очаква да бъде сблъсък между Дуейн Уейд и Коби Брайънт. Уейд „избухва” с 40 точки, 11 асистенции, 4 чадъра и 4 пресечени топки за победата на Маями със 101:85, докато Брайънт завършва с 16 точки.

29 декември 2007 г.
Българският нападател Димитър Бербатов става автор на 4 гола в мач от Висшата лига при победата на Тотнъм с 6:4 над Рединг. Срещата е изпълнена с обрати, като “роялистите” три пъти повеждат в резултата, но накрая губят.


 

25 декември 2010 г.
При първото си гостуване на Лос Анджелис Лейкърс като играч на Маями Хийт Леброн Джеймс прави невероятен мач. Той записва третия си трипъл дабъл за за Маями и 31-ия в кариерата си и завършва с 27 точки, 11 борби и 10 асистенции за успеха с 96:80. Коби Брайънт вкара 17 точки.
 

25 декември 2016 г.
Шест месеца след като позволи на Кливланд Кавалиърс да стопи пасив от 1:3 във финалната серия на НБА, Голдън Стейт Уориърс отново показа, че не може да задържи аванс пред „кавалеристите“. В коледния ден на 2016 г. „воините“ допуснаха Кливланд да навакса изоставане от 14 точки през последната четвърт, а в крайна сметка Кавалиърс дори стигна до успеха с победен кош на Кайри Ървинг само 3,4 секунди преди финалната сирена.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК