“Левски” стана на 100 години. Клубът отбеляза юбилея, а ден след празника на българската просвета и славянската писменост, на буквите, БЛИЦ ви предлага азбуката на “Левски”.

А – Апостола. Неговото име е избрано да води “Левски” през годините. Неговото име и личност успяват да изведат “Левски” през върхове и падения, трудни дни и щастливи мигове. Той е обединителят.

Б – Боркиша.
Борис Василев – Боркиша предлага преди 100 години основаният спортен клуб да носи името на Апостола Васил Левски. След като е избрано ръководството Боркиша става касиер.

В – Витоша.
Няма как да подминем тъмното петно в историята както на “Левски”, така и на ЦСКА. Двата клуба са разформировани и преименувани след скандалния финал през 1985 година. “Левски-Спартак” след финала приема името Витоша, а веднага след промените връща старото си име.

Г – Гунди.
Няма как на това място да е някой друг или нещо друго. Емблемата на “Левски”, светинята, която ще бъде помнена не само за първите 100 години, а и завинаги, докато го има “Левски”.

Д – Дерби.
След създаването си през 1914 година в продължение на три десетилетия “Левски” мери сили със Славия, като тези мачове са определени за дербито на българския футбол. Впоследствие Вечното дерби с ЦСКА се настанява в историята на българския футбол.

Е – Екипите.
Първите екипи на “Левски” са в жълто-червено на райета. Именно с такъв екип на 23 май играха футболистите по време на юбилейния мач.

Ж – Жоро Соколов.
За мнозина Соколето е бил най-големият гений, който е играл със синята фланелка. Наричан Българският Гаринча той винаги ще остане в спомените и разказите на по-старото поколение левскари.

З – Златен дубъл. “Левски” печели 13 пъти шампионската титла и националната купа, рекордьор по този показател.

И – Историческите
победи. Те не са една и две, нито десет в България и Европа. У нас няма как да подминем паметните победи срещу ЦСКА със 7:2 и 7:1, а след това в по-ново време с 5:0 на финала за Купата на България през 1998 година. В Европа незабравими са победите срещу Аякс, Барселона, Щутгарт и Глазгоу Рейнджърс.

Й - Йордан Йорданов - Пиката. С негов гол от дузпа “Левски” елиминира холандския гранд Аякс на 10 декември 1975 г. в осминафинал за Купата на УЕФА. Това и до днес е считана за най-великата "синя" победа в евротурнирите.

К – Кървавият
гол. 13 май 2000 година. Настоящият любимец на “Левски” Георги Иванов-Гонзо вкара онзи прословут гол с окървавена и превързана глава срещу ЦСКА. “Сините” побеждават с 1:0, а Гонзо завинаги остава в историята и сърцата на феновете.

Л – Любов.
Само преди два дни около 40 хиляди “сини” сърца се събраха на едно място и за пореден път се врекоха във вярност и любов към любими си отбор. Въпреки трудностите, липсата на успехи в последните години и хаоса в управлението любовта към “Левски” никога няма да изчезне.

М – Могилката.
На 24 май 1914 година в местността Могилката в столицата ученици от II мъжка гимназия поставят началото на вековния “Левски”.

Н – Наско
Сираков. Голмайстор №1 в историята на “Левски”. Любимец на едни, критикуван от други, но Сираков е част от “синята” история. Шест шампионски титли като състезател, в основата на последния силен отбор на “Левски” като директор. Заедно със Станимир Стоилов разказаха европейската приказка преди няколко години.

О – Обединението.
В края на 60-те години “Левски” е обединен със Спартак (София) и Спортист (София) и минава под покровителството на МВР. Отборът е преименуван на “Левски-Спартак”, като остава с това име до падането на комунистическия режим.

П – Първа
шампионска титла. “Левски” я печели през сезон 1932/33, когато на финала побеждава Шипченски сокол с 3:1. До момента “сините” са спечелили общо 26 шампионски титли на България.

Р – Рекордьорите.
Много са, но ще изброим част от тях. С по 6 спечелени титли са Емил Спасов, Наско Сираков и Георги Иванов-Гонзо. Сираков е голмайстор №1 с 230 мача във всички турнири. Кирил Миланов държи рекорда за най-много голове в евромач на български отбор – шест срещу Рейпас.

С – Станимир Стоилов.
Най-успешният треньор в най-новата история на “Левски”. Заедно с Наско Сираков печелят две титли, две купи и една суперкупа на страната. Начело със Стоилов “Левски” стига до четвъртфинал за Купата на УЕФА и историческото първо и единствено участие в групите на Шампионската лига.

Т – Тити Папазов. Сериозен или несериозен, някой твърдят, че е луд, други го хвалят, трети го обиждат. Факт е, че с негова помощ “Левски” отбеляза 100-годишния си юбилей. Не че без него клубът нямаше да празнува, но след адския сезон Тити успя да обедини и събере на едно място доста левскари.

У – Успехи.
“Левски” не е само футбол, а и много спортни величия и десетки олимпийски шампиони. Борецът Боян Радев бе избран за спортист №1 в историята на “Левски”. В историята “Левски” дава общо 15 олимпийски шампиони на България. С по две олимпийски титли са още Мария Гроздева и Таню Киряков.

Ф – Фамилия
Михайлови даде трима вратари в историята на “Левски” и общо петима левскари. Бисер Михайлов, Борислав Михайлов и Николай Михайлов пазиха “синята” врата в различни периоди. Братът на Борислав Михайлов – Руслан, също е част от “Левски”, както и чичото на Боби, който навремето също е бил за кратко вратар.

Х – Химн.
През 1922 година ученикът от Втора мъжка гимназия Любомир Пипков (впоследствие изтъкнат наш композитор) написва първия химн на спортния клуб “Левски”. За съжаление от него няма запазен текст и музика.

Ц - Цял век! Да, "Левски" стана на един век и започна втори от своето съществуване. Малко отбори не само в България, а и по света могат да се похвалят със 100-годишна история.

Ч – Че "Левски" това е България е част от рефрена на песен на привържениците на "Левски".

Ш – Шпайдела.
Васил Методиев е считан за треньор №1 във футболната история на “Левски”. 3 пъти шампион, 2 пъти носител на Купата на България и 1 път на Купата на съветската армия. Това са само част от успехите на Шпайдела в България, а в Европа два пъти поред е отстранен Щутгарт.

Щ – Щерев.
Симеон Щерев е единственият в спортната история на “Левски”, който печели златен медал от световно първенство по борба, а след това и като треньор извежда свои състезатели до титлата – Станка Златева (пет пъти), Радослав Великов и Михаил Ганев.

Ъ - Ъпдейт. Ще използваме тази чуждица за опресняване и обновяване на случващото се в "Левски". В клуба са нужни промени, за да бъде отново там, където винаги е бил.

Ю – Юбилей.
“Левски” стана на 100. Въпреки трудните последни няколко години и изминалия сезон фенове с помощта на верни левскари успяха да организират красиво тържество, с което да зарадват цялата “синя” общност.

Я - Ясно бъдеще си мечтаят всички привърженици на "Левски". Защото за тях "Левски" е повече от любим отбор, за тях "Левски" е любов и начин на съществуване.