На 30 септември 1981 година "Ботев" (Пловдив) изиграва един от най-големите си мачове в Европа. Тимът участва в турнира за КНК, като още на 1/16-финалите се пада срещу страшилището Барселона. В първия мач каталунците печелят с 4:1. Реваншът се играе пред 50 000 души в Пловдив.

Младият отбор на "Ботев" (Пики Юруков, Митко Младенов и Марин Бакалов нямат навършени 20 години, Коце Костадинов и Георги Славков са на по 21) е на път да направи невъзможното срещу Барселона. В състава на гостите блестят германецът Бернд Шустер и датчанинът Алан Симонсен. Там са и Виктор Муньос, както и нападателят Енрике Кини, който няколко месеца по-късно (преди Мондиала в Испания) ще бъде отвлечен от група терористи, настояващи за голям откуп.

През първото полувреме “канарчетата” обсаждат тотално вратата на Педро Артола. В 35-ата минута е отсъден пряк свободен удар за “Ботев” за нарушение срещу Зехтински. Зад топката обаче не застават бате Петьо, а Георги Славков, който също е цар на фауловете. Славков, за съжаление вече покойник, блестящо насочва топката във вратата и тя се оплита в мрежата – 1:0.

След това реферът Шотерс отменя гол на Коце Костадинов в 40-ата минута. Малко преди това е подминато нарушение срещу него в наказателното поле.

След почивката Барселона не променя играта си, която е изпъстрена с доста нарушения и бавене на играта. Едва в края на мача испанците се опитват да позакрепят реномето си на голям отбор, но плахите им опити завършват с неуспех. В крайна сметка фаворитът от Каталуня продължава напред в турнира. За младия отбор на "Ботев" (Пловдив) остава гордостта от достойното представяне срещу един от най-мощните клубове в Европа.

КНК, 1/16-финал-реванш
"Ботев" - Барселона 1:0 (1:4 в първия мач)
1:0 Георги Славков (35)

"Ботев": 1.Кирил Пейчев, 2.Пики Юруков, 3.Младенов, 4.Блангев, 5.Хорозов, 6.Коста Танев, 7.Коце Костадинов, 8.Славков, 9.Краси Манолов (78-Трифон Пачев), 10.Зехтински (71-Митко Аргиров), 11.Мери Бакалов.

БАРСЕЛОНА: 1.Артола, 2.Рамос, 3.Олмо, 4.Маноло, 5.Алесанко, 6.Виктор, 7.Симонсен, 8.Шустер, 9.Кини, 10.Естеа, 11.Естебан (67 – Санчес).

Съдия – Шотерс (Белгия)
Жълти картони: Костадинов, Юруков, Блангев (Ботев), Виктор (Барселона)

4_8.jpg

5_4.jpg

3_4.jpg