Днес се навършват 50 години от момента, в който Пеле вкарва своя гол №1000. Едсон Арантес до Насименто си е извоювал прозвището Краля на футбола далеч преди 19 ноември 1969 година. Към онзи момент той има две спечелени световни титли с Бразилия, както и много други отличия и трофеи. Въпросният ден обаче е очакван не само от цяла Бразилия, но и от целия свят. Просто всички тръпнат в нетърпение кога Пеле ще вкара юбилейния хиляден гол в кариерата си.

„Все едно целият свят беше срещу мен.“ Това са чувствата на един аржентински вратар в 11:11 часа вечерта на 19 ноември 1969 година, докато се готви да посрещне удар от дузпа. А към момента той дори не представлява националния отбор на Аржентина или някой клубен тим от родината си срещу бразилци в Копа Либертадорес.

Едгардо Андрада е идол за голяма част от 65-хилядите зрители по трибуните на „Маракана“. Неговият тим Васко да Гама удържа 1:1 като домакин на Сантос. До края на решителния мач за първенството остават 12 минути.

„Шумът беше оглушителен. Дори феновете на Васко да Гама бяха срещу мен в този момент“, допълва Андрада.

Към този момент Пеле има 999 гола и е на път да стане първият професионален футболист, достигнал четирицифрен брой попадения. 29-годишната бразилска звезда сам прави пробива, с който печели дузпата.

„Повечето зрителите на „Маракана“ чакаха да ме видят как вкарвам, но играчите на Васко да Гама направиха всичко, за да не ми позволят. Постоянно ме провокираха с думи: „Това няма да стане днес“. Съдбата обаче си знаеше работата. Просто трябваше да ми даде шанс. И го направи“, разказва самият Пеле.

Докато той се засилва, само играчи на Васко да Гама са около наказателното поле на тима си. Всички футболисти на Сантос са строени на централната линия. Пеле прави няколко крачки и опитва финт, след което с десния крак стреля в долния ляв ъгъл. Едгардо Андрада усеща посоката и се хвърля в същия ъгъл, дори докосва топката, но не успява да спре пътя й към мрежата.

„За първи път в кариерата си се чувствах нервен. Андрада беше в прекрасна форма. Никога не бях усещал такова напрежение. Направо треперех. И след това... Гооооол. Невероятно усещане, а стадионът сякаш експлодира“, припомня си Краля на футбола.

Пеле отива във вратата, за да вземе топката, а в този момент репортерите нахлуват на терена, за да обезсмъртят реакцията му на историческия гол.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Хора, за славата на Бог, сега, когато всички ме слушат: помогнете на децата, помогнете на безпомощните! Това е единственото ми желание в този специален момент“, заявява Пеле на терена пред журналистите.

“Няколко дни преди мача се разхождах из Сантос и видях няколко деца, които се опитваха да откраднат гола. Попитах ги: „Момчета, какво правите?“, а те ми отговориха, че ще крадат коли само от Сао Пауло. Затова им казах, че въобще не трябва да крадат. Това беше посланието ми след гол №1000“, признава Пеле много години по-късно.

Зрители също навлизат на терена на „Маракана“, за да връчат на футболната звезда фланелка на Васко да Гама с номер 1000 на гърба. Краля на футбола я облича и прави почетна обиколка, за да поздрави феновете. Той носи топката и от време на време я целува, докато от очите му текат сълзи.

Още един човек плаче на терена. Това е вратарят Андрада: “Бях обезумял. Отчаяно исках да спася тази дузпа. Не исках аз да бъда вратарят, на когото ще Пеле ще вкара своя гол №1000“, твърди аржентинецът.

Отнема цели 25 минути преди мачът да бъде подновен. Когато това става, Сантос води с 2:1. Резултатът няма значение. Никой не се интересува от него. 19 ноември 1969 година остава като датата, в която пада един от най-значимите голове в историята на футбола.

Няколко дни преди мача с Васко да Гама Краля на футбола е имал шанс да вкара своя юбилеен гол. На 16 ноември 1969 г. Сантос гостува на Баия в Салвадор. Две седмици по-рано Едсон Арантес до Насименто се разписва два пъти срещу Ботафого в друга контрола.

„Не искам да обиждам нито един от феновете на Баия, но желанието ми беше да вкара моя гол №1000 в официален мач. Затова в мача срещу тях спрях да бия към вратата. Страхувах се, че нарочно ще ме оставят да вкарам“, признава Краля на футбола.

През годините са правени много проучвания, за да се уточни със сигурност дали попадението от 19 ноември 1969 г. е наистина №1000 в кариерата на Пеле. На 2 юли 1972 г. той вкарва хилядния си гол с екипа на Сантос. Това става в Чикаго по време на контрола с Универсидад де Мексико.

Пеле приключва кариерата си на 1 октомври 1977 година. Към онзи момент зад гърба му са 1363 мача и 1281 гола. И още – 92 срещи за Бразилия, три световни титли и 92 хеттрика.

Международната асоциация на футболните статистици (RSSSF) обаче не приема тези факти. Тя е категорична, че Пеле има по-малко голове. И то доста по-малко - 767 попадения в 831 мача. Това го нарежда на трето място във вечната ранглиста.

Лидер е чехът Йозеф Бицан с 805 попадения в 530 срещи. Втори е бразилецът Ромарио със 772 в 994 двубоя. От настоящите футболни звезди близо са Кристиано Роналдо със 724 гола (1018 мача) и Лионел Меси със 708 (890). 

А споровете за точния брой попадения на Пеле продължават и до днес. Но това няма значение. Той пак си остава Краля на футбола и единственият с три световни титли.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ