На този ден преди 20 години България победи Аржентина с 2:0 на световното първенство в САЩ. В последен мач от груповата фаза нашите стигнаха до успеха след голове на Христо Стоичков в 61-ата минута и Наско Сираков в добавеното време. Двубоят бе предшестван от грандиозен скандал, свързан с легендата на Аржентина Диего Марадона. Няколко часа преди мача Дон Диего "изгърмя" с положителна допинг проба и набързо се върна в родината си. В лагера на Аржентина е истински шок. Бомбата се отразява на всички. Най-много на Клаудио Каниджа, който е потресен от случката и е незабележим на терена. Налага се да бъде сменен още в 26-ата минута.
 
argentina_bulgaria_2.jpgДвубоят се играе пред над 60 хиляди зрители на стадион “Котън Боул” в Далас. В 61-ата минута Емил Костадинов пое топката зад централната линия и с прекрасен пас изведе Стоичков зад защитата на съперника. Камата само докосна топката и по земя я прати във вратата на Аржентина за 1:0. в 68-ата минута нашите останаха с човек по-малко на терена, след като Цанко Цветанов получи втори жълт и съответно червен картон от съдията от Тунис Нежи Жуини.
 
В последната минута Балъков центрира от корнер и Наско Сираков се извиси над всички и с глава прати топката за втори път във вратата на Луис Ислас за крайното 2:0. След победата България е на осминафинал, като завършва на второ място в групата след Нигерия.
 
След попадението си Наско Сираков загуби прословутата си обица с кръстче, която му носи късмет. Целият отбор се скупчва на гърба на Наско и бижуто изчезва на тревата. Спешно за САЩ заминава съпругата му Илияна Раева, която му носи нова обица.
 
Хиляди българи излизат по улиците след втората победа на “лъвовете” на световното първенство. Първият успех нашите записват срещу Гърция с 4:0 в предишния мач.

Очаквайте по-късно в БЛИЦ обширно интервю с коментатора на двубоя Петър Василев-Петела.

 
argentina_bulgaria_3.jpgБългария - Аржентина 2:0
1:0 Христо Стоичков (61), 2:0 Наско Сираков (90)
 
България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов (74 – Илиян Киряков), Христо Стоичков, Йордан Лечков (77 – Даниел Боримиров), Красимир Балъков, Наско Сираков
 
Аржентина: Ислас, Чамот, Диас, Руджери, Касерес, Редондо, Симоне, Родригес (76 – Бело), Батистута, Балбо, Каниджа (26 – Ортега)
 
Стадион: “Котън Боул”, Далас
Съдия: Нежи Жуини (Тунис)
Жълти картони: Янков, Цветанов, Стоичков, Балъков, Трифон Иванов (Б)
Червен картон: Цанко Цветанов (Б)

СВЕТОВНИЯТ ОТЗВУК
Ройтерс: "Българите не вярваха, че са победили" - "Българите не вярваха, че са били Аржентина и то след като играха половината от второто полувреме с 10 човека. След последния съдийски сигнал играчите от резервната скамейка наскачаха като луди да прегръщат Наско Сираков, чийто 21-и гол за националния отбор прати тима на осминафинала с Мексико.

Франс Прес: "Аржентина излезе срещу България все още шокирана от изгонването на Диего Марадона и загуби с 0:2. Отборът на Карлос Билардо доминира през целия мач, игра повече с топката, но не успя нито веднъж да премине защитата на българите, която напълно обезличи противниковите нападатели. Аржентинците, които още преди мача се бяха класирали за следващата фаза, продължиха напред като един от най-добрите трети отбори и на осминафинала ще играят с Аржентина.

ARD: Скандалът около Марадона явно е повлиял много зле на Аржентина и затова футболистите играха толкова слабо. Мачът ще се запомни с честото спиране на играта и многото жълти и един червен картон"