Великденските празници обикновено са свързани с много приятни емоции и тържества, а умората от шетнята около тях обикновено остава на заден план. Заради празненствата обикновено се пропускат много събития, настоящи и минали. Така се случи и сега и някак забравихме за едно бележито събитие. Преди 25 години Христо Стоичков класира на Барселона на първия в историята на клуба успешен финал за КЕШ.

Това се случи на 15 април 1992 година, когато каталунците приеха Бенфика в решителен мач от полуфинална Група „Б“ на турнира. До този момент „блаугранас“ имаха два загубени финала в шампионския евротурнир. През 1961 година Барса губи от Бенфика с 2:3 в Берн, а през 1986 година е поражението след дузпи от Стяуа в Севиля.

Преди 25 години Барселона прие именно Бенфика и имаше аванс от две точки пред португалския гранд в класирането на групата. „Орлите“ обаче имаха надежда да се класират на финала. Тя минаваше през две условия: победа на „Камп Ноу“ и загуба на Спарта (Прага) от Динамо в Киев. Чешкият тим, имащ аванс от една точка пред португалците, наистина отстъпи с 0:1 на Динамо. Другото условие обаче не се изпълни и то заради представянето на Христо Стоичков.

Българската футболна звезда открива резултата още в 12-ата минута. След грешка на защитата Камата се оказва в стрелкова позиция и се разписва с левия крак, въпреки че вратарят Нено успява леко да отклони топката. В 24-ата минута Стоичков получава пас по лявото крило от Еусебио Сакристан и от аутлинията асистира за попадението на Хосе Мари Бакеро.

Четири минути по-късно Сесар Брито връща надеждите на Бенфика, а по-възрастните фенове на Барселона си спомнят за финала от 1961 година, когато „орлите“ от Лисабон бият след обрат. Историята обаче не се повтаря, тъй като защитата и вратарят Андони Субисарета се справят с атаките на гостите.

Така Барса се класира на финала на КЕШ, завършвайки на първо място в групата с 9 точки, на три пред Спарта (Прага) и на четири преди Бенфика, а Динамо (Киев) остава четвърти с 4. Малко повече от месец по-късно (на 20 май 1992 г.) за първи път в историята си Барселона печели трофея. Триумфът идва след успех с 1:0 над Сампдория след продължения с гол на Роналд Куман, но това вече е друга история. Стоичков завършва като голмайстор на каталунците в турнира с четири попадения, всичките реализирани в полуфиналната група.

БАРСЕЛОНА – БЕНФИКА 2:1
1:0 Стоичков (12), 2:0 Бакеро (24), 2:1 Сезар Брито (27)

Барселона: Субисарета, Серна, Куман, Нандо, Еусебио, Бакеро, Амор (72-Надал), Гуардиаола, Стоичков, Лаудруп (82-Алесанко), Гойкоечея
Треньор: Йохан Кройф

Бенфика: Нено, Жозе Карлош (64-Руи Коща), Руи Бенто, Пауло Мадейра, Велосо, Витор Панейра, Пауло Соуса, Шварц, Сезар Брито, Исаяс (78-Пачеко), Юран
Треньор: Свен-Йоран Ериксон

Барселона, „Камп Ноу“ - 115 000 зрители
Съдия: Хуберт Форстингер (Австрия)
Жълти картони: Амор (Барселона), Исаяс (Бенфика)