На днешната дата, 18 септември 2021 г.,Левски има повод за празник – навършват се 100 години от изиграването на първия шампионатен мач в историята на клуба. В тази връзка ви припомняме информация от официалния сайт на „сините“, публикувана през 2014 г. със съдействието на сайта „Спортна библиотека“.

На 31 юли 1921 г. десет софийски футболни клуба най-накрая се споразумяват за създаването на Софийска спорта лига (ССЛ) . Началото на спортния празник е на 28 август 1921 г., а от 8 септември започват официалните срещи за първенството на ССЛ .

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Левски и Атлетик Клуб дебютират в Лигата на 18 септември 1921 г. Мачът започва точно в 17:00 часа пред около 1000 зрители. В началото и двата отбора са сковани от обхваналото ги напрежение, но постепенно в средата на терена топката се владее главно от футболистите на Левски. Атлетик Клуб се защитава успешно, но контузия получава левият бек Нинов след неволен удар в главата и до края на мача не играе с пълни сили.

В един момент, когато Атлетик Клуб атакува, топката им е отнета и след прецизен пас към един от нападателите на „сините“ той се откъсва и вкарва гол. Преди края на първото полувреме футболист на Атлетик Клуб с бомбен шут вкарва топката в мрежата, но реферът не зачита попадението. Първото полувреме завършва с гол аванс за Левски.

Веднага след подновяването на играта резултатът е изравнен. До края на мача левскарите поемат инициативата, но „жълто-черните“ се отбраняват успешно, като над всички е Вл. Зембджуски. Пpи една от редките контраатаки Дацев отблизо не успява да вкара топката във врата на Петър Иванов–Вертер. Към края на мача Левски отбелязва втори гол, след който срещата се ожесточава, а грубата игра трудно е овладяна от съдията.

В самия край на мача Цв. Генев преминава последователно един от халф-бековете и двата бека на „тигрите“ (това е прозвището, което дейците на Атлетик Клуб избират за отбора си) и отбелязва трети гол. Така при резултат 3:1 завършва първата официална среща на Левски.

Мачът е отразен във водещото спортно издание – в. „Спортен лист”. В броя си от 1 ноември 1921 г. редакторите на вестника излизат с позиция, че са несъгласни с читателските критики за тенденциозност при пресъздаването на срещата в полза на Атлетик Клуб, но признават, че са могли да опишат по-подробно головите атаки на Левски.