Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Босненските отбори са традиционно трудни за предоляване от нашите, сочи статистиката. Тъкмо “Левски” е единственият български тим, който е прескачал три пъти това препятствие. Но пък от друга страна, отстраненият от тях Вележ (Мостар) си остава “синият” кошмар от Босна. Когато Витоша разбира името на съперника си в осминафиналите на турнира за КНК в началото всички са оптимисти. Още повече, че първата среща в София е спечелена с 2:0 след голове на Георги Йорданов - Ламята (54 - дузпа) и Сираков (67). На реванша в Мостар, който тимът на Павел Панов смята за протоколен, нашите дръпват с 3:1, но развръзката накрая е като в трилър на Алфред Хичкок и опъва нервите дори и на най-калените левскари.

В тима от Сараево по това време играят част от най-големите млади таланти на югославския футбол като Владо Гудел, който по-късно ще направи солидна кариера в Испания и ще бъде съотборник на нашия Любо Пенев в Селта и Компостела, Барбарич, Хаджиабдич... Голямата звезда на Вележ е Семир Туце, който година по-късно е избран за Футболист №1 на Югославия. Любопитно е, че същият футболист после участва и при един от големи еврорезили на “Левски” като играч на швейцарския Люцерн през 1992 г. Треньор на мостарци е легендата Душан Байевич.

Скандали съпътстват още пристигането на българската група. На първата им тренировка в Мостар на стадиона ги чакат 2000 озверяли навиячи. Ултрасите викат и крещят по играчите на Витоша, порой от камъни залива автобуса им. Изпочупени са почти всички стъкла. С това терорът не свършва. Тълпата фенове на Вележ се изсипва пред хотела, където са настанени “сините” и цяла нощ не им дават да мигнат с тъпани и зурни.

“Преди мача си поговорих с главния съдия Савченко от СССР. Отдалеч ми лъхаше на алкохол. В хода на двубоя непрекъснато буташе Вележ. Даде им смешна дузпа, спомня си Наско Сираков. – При резултат 3:1 можехме да ги разсипем и с 5-6 гола, но казах на момчетата да спрем да вкарваме, ако искаме да излезем живи от стадиона. Така набързо пуснахме още 3 гола.”

Стадионът под Бели брег в Мостар е като кратер преди мача, ври и кипи! Публиката френетично подкрепя “роджените” (родени за футбол), както викат на местните футболисти. Домакините се вдигат на яростен щурм към вратата на Боби Михайлов. Михайлов спасява куп удари на Туце, Пр.Юрич, Гудел. “Сините” опитват редки, но много опасни контраатаки. При една от тях в 42-ата минута мълниеносна комбинация Сираков-Искренов е завършена ефектно от Гиби – 1:0 за Витоша. Радостта на гостите обаче е твърде кратка. 180 секунди по-късно Туце изравнява от дузпа. През второто полувреме “сините” са пълни господари на терена.

Атаките към вратата на Петранович стават все по-остри. Сираков само за пет минути – между 65-ата и 70-ата, вкарва два красиви гола и Витоша вече води с 3:1! По-красиво е второто попадение на Наско, когато технично прехвърля излезлия напред вратар. Вместо да доразвият успеха си обаче, българите се дърпат в защита и са наказани. Туце намалява 7 минути преди края и този голм още повече налива олово в краката на гостите. Набързо Гудел, а после и Матиевич докарват резултата до инфарктното 4:3 за Вележ! От пейката на “сините” непрекъснато сочат на футболистите часовниците и не могат да повярват на чудото. Краят все пак е щастлив. Последният съдийски сигнал слага край на агонията на Витоша, който все пак се класира на четвъртфиналите.

Югославските вестници отдават дължимото на българския тим. “Сираков още веднъж доказа голямата си класа, като при третия гол премина всички, дори и вратаря, за да получи заслужени аплодисменти”, пише в. “Спорт”. “Витоша ни изнесе лекция в тактически план. А колко майсторски този Сираков прехвърли Петранович! Такова изпълнение сме видели досега само от Марадона”, диви се в. “Вечерни новости”. “Искренов е фамозен, непредсказуем, опасен като смъртта. Утеха за Вележ е, че бе отстранен от един голям отбор”, написа “Спортски новости”. Сараевският вестник “Ослободжене” излиза със заглавие: “Победа като поражение” и отчита, че “Михайлов е вратар, който всичко брани”.

Милен Димитров, БЛИЦ

КНК, 1/8 финал, реванш
5 ноември 1986 г.


ВЕЛЕЖ - ВИТОША 4:3
0:1 Искренов (42), 1:1 Туце (44 - дузпа), 1:3 Сираков (65, 70), 2:3 Туце (83), 3:3 Гудел (87), 4:3 Матиевич (89).

ВЕЛЕЖ: Петранович, Хаджиабдич, Г. Юрич, Пръскало, Матиевич, Калайджич, Скочаич, Кайтаз (70 - Меджедович), Пр. Юрич, Карабег (46 - В. Гудел), Туце.

ВИТОША: Михайлов, Банков, Коев, Петров, Илиев, Марков, Гочев, Сираков, Велев (83 - Начев), Йорданов (71 - Здравков), Искренов.

СЪДИЯ: Савченко (СССР),
Градски стадион в Мостар - 30 000 зрители