Датата 30 ноември според християнския календар е денят, в който се чества Свети Андрей. Това е светецът патрон на Шотландия. Преди 140 години в деня на Свети Андрей – 30 ноември 1872 г.,се полагат основите и на Свети Футбол в национален аспект. Шотландия е домакин на историческо събитие. Провежда се първият официално признат мач между национални отбори. Шотландия и Англия завършват при нулево равенство в Партик, разположен в покрайнините на Глазгоу. Така е дадено едно велико начало...
 
ПРЕДИСТОРИЯТА
 
1843.jpgМежду 1870 и 1872 г. са играни общо пет мача между Англия и Шотландия, в които англичаните печелят три пъти, а два мача завършват наравно. От шотландска страна тези срещи не се признават, тъй като в тях учасват шотландци, живеещи и играещи в Англия. Единственият шотландец, състезавал се на територията на страната и взел участие в пет срещи, е Робърт Смит от Куинс Парк (на снимката вляво). Той и съотборникът му Джеймс Смит са записани да играят в мач срещу англичаните на 24 февруари 1872 г., но не участват в срещата.
 
През същата 1872 г. Куинс Парк, поради липсата по това време на Шотландска футболна асоциация, се заема с организирането на двубой с английския отбор, в който от шотландска страна да вземат участие футболисти, играещи и живеещи на територията на страната. Секретарят на Футболната асоциация (ФА) Чарлз Олкок приема провеждането на подобна среща в северната част на Англия. Куинс Парк изпраща писмо, в което убеждава ФА двубоят да се играе в Шотландия, тъй като футболът се радва на голяма популярност в страната. Така на 3 октомври 1872 г. ФА се съгласява да прати тима си за мач в Глазгоу.
 
СТАДИОНЪТ
 
47582.jpgДомакин на двубоя е “Хамилтън Кресънт” (на снимката вдясно в сегашния му вид), игрището на Уест ъф Скотланд Крикет Клуб, който получава 20 паунда наем за терена. Това игрище е предпочетено, въпреки че Глазгоу Академикъл Ръгби Клуб предлага безплатно своя стадион. Според информациите на мача присъстват 4000 зрители, но реално са платени 2500 пропуска по 1 шилинг. Дамите са пускани безплатно. Разходите за провеждането на двубоя са малко над 69 паунда, а приходите надвишават 102 паунда. Печалбата е точно 33 паунда и 8 шилинга. 32 паунда от нея са използвани за изпращането на отбора на Шотландия за ответния мач на 8 март 1873 г. в Лондон (4:2 за англичаните).
 
ОТБОРИТЕ
 
Тимът на Шотландия е събран от вратаря и капитан Робърт Гарднър и се състои само от играчи на Куинс Парк, който е водещият отбор в страната по това време (Рейнджърс е създаден през 1872 г., а Селтик през 1887 г.). Английският тим е селектиран от девет различни отбори, а подборът е направен от Чарлз Олкок, който не може да играе заради контузия. Трима от английските футболисти се състезават за Оксфорд Юнивърсити, но само Реджиналд Уелш е част от успешния тим Уордърърс.
 
Шотланците играят с тъмно сини фланелки с червен лъв на гърдите, бели гащета и червени шапки. Англичаните са с бели фланелки с трите лъва на гърдите, бели гащета и тъмносини каскети. Двата тима носят различни по цвят чорапи, като за това е теглен жребий преди мача. Известно е, че чорапите на шотландския тим са били на бели и сини райета, докато за тези на англичаните се знае, че са били в различен цвят.
 
МАЧЪТ
 
1872.jpgДвубоят започва с 20-минутно закъснение заради мъгла. Условията на терена са тежки, тъй като в дните преди мача вали непрестанен дъжд, който спира именно в деня на срещата. През първото полувреме домакините имат превес в играта, тъй като са от един клубен отбор и добре познават качествата си. Освен това шотландците са по-дребни и по-бързи и в началото бързо изморяват своите противници. Техен гол е отменен, тъй като се решава, че топката е докоснала лентата, свързваща двата странични стълба (по това време няма напречна греда).
 
През второто полувреме гостите взимат превес заради по-добра си физика и поставят под натиск защитата на домакините. Англичаните играят с един защитник, един полузащитник и 8 нападатели. Според тогавашните правила трябва има поне трима полеви играчи от защитаващия се отбор пред линията на топката, за да няма засада. По този начин с игровата си схема англичаните постоянно създават условие за изкуствена засада на противниковото нападение. Въпреки надмощието на гостите шотландците отново са близо до гол, но ударът на Робърт Леки се удря в лентата. В един момент от срещата английският вратар Робърт Баркър излиза да играе в предни позиции и разменя мястото си с Уилям Мейнард.
 
Мачът е оспорван и без грубости. Той поставя началото на едно 140-годишно съперничество между Англия и Шотландия, което често е разгорещявало страстите в срещите между двата отбора в този близо век и половина.
 
30 ноември 1872 г.
Шотландия – Англия 0:0
 
ШОТЛАНДИЯ АНГЛИЯ
В - Робърт Гарднър (к)
(Куинс Парк)
В – Робърт Баркър
(Хертфордшир Рейнджърс)
З – Уилям Кер
(Куинс Парк)
З – Ърнест Грийнхолт
(Нотс Каунти)
З – Джоузеф Тейлър
(Куинс Парк)
П – Реджиналд де Кортни Уелч
(Хароу Чекърс)
П – Джеймс Томсън
(Куинс Парк)
Н – Фредерик Чапъл
(Оксфорд Юнивърсити)
П – Джеймс Смит
(Куинс Парк)
Н – Уилям Мейнард
(Фърст Съри Райфълс)
Н – Робърт Смит
(Куинс Парк)
Н – Джон Брокбанк
(Кембридж Юнивърсити)
Н – Робърт Леки
(Куинс Парк)
Н – Чарлз Клег
(Шефилд Уензди)
Н – Александър Ринд
(Куинс Парк)
Н – Арнолд Кърк-Смит
(Оксфорд Юнивърсити)
Н – Били Маккинън
(Куинс Парк)
Н – Кътбърт Отауей (к)
(Оксфорд Юнивърсити)
Н – Джери Уиър
(Куинс Парк)
Н – Чарлз Ченъри
(Кристъл Палас)
Н – Дейвъд Уодърспуун
(Куинс Парк)
Н – Чарлз Морис
(Барнс)
 

Партик, “Хамилтън Кресънт” – 4000 зрители
Съдия: Уилям Кей (Шотландия)

Заб.: Повечето източници посочват Уилям Кей за рефер на мача, но според други главен съдия е Х.Н. Смит. Буквите пред имената на футболистите посочват поста, на който играят: В - вратар, З - защитник, П - полузащитник, Н - нападател. В скоби е посочен клубът на играча.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ