Барселона приема Реал (Мадрид) в 177-ото издание на Ел Класико в испанското първенство. Мачът между двата клуба винаги се е радвал на голям интерес, тъй като противопоставя не само двата най-успешни испански клуба, но и две различни идеологии. В последните години голямото дерби на Примера дивисион привличаше погледи и заради изявите на Лионел Меси за Барса и Кристиано Роналдо с екипа на Реал (Мадрид).

Сега обаче португалецът вече е играч на Ювентус, след като осъществи трансфер през лятото. В дербито ще отсъства и аржентинецът, който получи фрактура на дясната ръка при победата с 4:2 над Севиля преди седмица. За да си припомним последното Ел Класико без участието на Меси и Роналдо, ще трябва да се върнем 11 години назад.

На 23 декември 2007 година Барселона и Реал (Мадрид) се изправят на „Камп Ноу“ в мач от 17 кръг на Примера дивисион. Кристиано Роналдо по това време е играч на Манчестър Юнайтед. Лионел Меси пък не играе, тъй като има контузия на дясното бедро, която го вади от игра за 36 дни. Преди мача „белият балет“, под ръководството на Бернд Шустер, е лидер в класирането с 38 точки, на четири пред водения от Франк Рийкард каталунски гранд.

Преди въпросното Ел Класико в „кухнята“ на Барса е доста горещо. Вихри се скандал между Рийкард и звездата Роналдиньо. Дни преди мача треньорът вдига скандал на бразилеца заради липса на активност по време на тренировка. Техничарят напуска тренировката, позовавайки се на мистериозна болка в левия крак. Постоянно се вихрят слухове за предстоящ негов трансфер в Милан, който се осъществява след края на сезона. Деко и Тиери Анри пък са контузени и участието им срещу Реал (Мадрид) е под въпрос.

Кралският клуб започва по-добре дербито и Рууд ван Нистелрой стреля опасно с глава след центриране на Габриел Хайнце, но топката излиза в аут. Малко след това Икер Касияс се намесва при индивидуална акция на Роналдиньо. В 11-ата минута Пепе с глава засича центриране на Уесли Снайдер, но Виктор Валдес отразява удара.

След 30-ата минута каталунците чрез Самуел Ето'о и Шави пропускат две положения за две минути. Веднага след това и Роналиньо изтървава шанс да вкара. Реал (Мадрид) се възползва от изтеглянето на Барса в предни позиции. При конраатака и след двойно подаване с Ван Нистелрой Жулио Баптища открива резултата в 36-ата минута.

Малко след това гостите са близо до втори гол, но при удар на Серхио Рамос топката минава встрани. В последните минути Робиньо се разминава с топката при подаване на Баптища и пропуска уникална възможност да удвои.

В началото на второто полувреме положенията се редуват пред двете врати. Ето'о и Андрес Иниеста пропускат за Барса, а Серхио Рамос за Реал (Мадрид). В 58-ата минута Яя Туре не успява да изравни за домакините, а Ван Нистелрой пък изпуска възможност да вкара втори гол за „белия балет“.

Холандецът Уесли Снайдер може да реши всичко в 69-ата минута, но пропуска пред вратата на Валдес, а малко след това Роналдиньо няма късмет пред Касияс. Четвърт час преди края, влезлият малко след почивката Джовани дос Сантос не успява да се превърне в герой за каталунците, а малко след него и Иниеста се проваля пред вратаря на Реал (Мадрид).

До края на мача следват пропуски на Джовани, Боян Къркич, Яя Туре и Самуел Ето'о. Така Реал (Мадрид) печели Ел Класико на „Камп Ноу“ и повежда на големия си съперник със седем точки в класирането. В края на сезона „белият балет“ триумфира с шампионската титла с 85 т. Втори в класирането, на осем точки дистанция, остава Виляреал. Барселона финишира на трета позиция с 67 точки.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

БАРСЕЛОНА - РЕАЛ (М) 0:1
0:1 Жулио Баптища (36)

Барселона: Виктор Валдес, Ерик Абидал, Габриел Милито, Рафаел Маркес, Карлес Пуйол (77-Джанлука Джамброта), Шави (81-Боян Къркич), Яя Туре, Деко (57-Джовани дос Сантос), Самуел Ето'о, Андрес Иниеста, Роналдиньо

Реал (Мадрид): Икер Касияс, Габриел Хайнце, Фабио Канаваро, Пепе, Серхио Рамос (87-Мигел Торес), Робиньо (84-Ариен Робен), Махамаду Диара, Жулио Баптища, Уесли Снайдер (78-Фернандо Гаго), Рууд ван Нистелрой, Раул.

Барселона,"Камп Ноу" - 98 722 зрители
Съдия: Мехуто Гонзалес
Жълти картони: Пуйол, Милито, Роналдиньо (Барселона); Серхио Рамос, Баптища (Реал Мадрид)

КЪДЕ СА ТЕ СЕГА
БАРСЕЛОНА
Виктор Валдес – вратарят остава титуляр на Барса до трансфера си в Манчестър Юнайтед през 2015 година. На „Олд Трафорд“ обаче е резерва на сънародника си Давид де Хеа. Следва кратък престоя в Мидълзбро и прекратяване на кариерата в началото на 2018 г.

Габриел Милито – аржентинският защитник спечели две шампионски титли на Испания за четири сезона на „Камп Ноу“. Напусна Барселона през 2011 г., за да се завърне в бившия си клуб Индепендиенте, където след една година прекрати кариерата си. След това стана треньор на аржентинските Естудиантес и Индепендиенте, а в момента е начело на чилийския О'Хигинс.

Рафаел Маркес – централният защитник игра за Мексико на Мондиал 2018 и все още е активен футболист на Атлас, въпреки че е на 39 години. След седем години на „Камп Ноу“ напусна Барса през 2010 година и игра за Ню Йорк Ред Булс, Леон и Верона.

Карлес Пуйол – един от най-великите капитани в историята на модерния футбол. През 2014 година прекрати кариерата си, след като през цялото време носи екипа на Барселона. В момента е международен посланик на Примера дивисион.

Ерик Абидал – френският ляв бек загуби две години от кариерата си заради битка с тумор на черния дроб, която завърши успешно. През 2013 година се завърна в бившия си клуб Монако. Игра и за Олимпиакос преди да прекрати кариерата си. През това лято беше назначен за спортен директор на Барселона.

Роналдиньо – бразилската суперзвезда напусна Барса в края на сезона и след това три години игра за Милан в Серия „А“. След това се върна в родината си и носи екипите на Фламенго и Флуминензе. През януари 2018 година прекрати кариерата си, като за последно игра за индийски отбор по футзал.

Деко – също напусна Барселона след края на сезона и премина в Челси, с който стана шампион на Англия за 2009/10. След това се завърна в родната си Бразилия, за да играе за Флуминензе, с който стана шампион за 2010 и 2012 г.

Андрес Иниеста – през това лято напусна Барселона, за да премине в японския Висел Кобе. С девет шампионски титли, четири спечелени Шампионски лиги и шест Кралски купи, Иниеста ще остане в историята като една от легендите на каталунците. С Испания стана спечели Мондиал 2010 и стана двукратен европейски шампион, но се оттегли от националния отбор след Мондиал 2018.

Шави – другият дългогодишен мотор на Барса в средата на терена, напусна клуба през 2014 г. Сега играе за катарския Ал Сад, където изпълнява и треньорска длъжност. Мнозина предричат, че в бъдеще може да застане начело на Барселона.

Яя Туре – котдивоарецът напусна каталунците през 2010 година и се превърна в легенда в Манчестър Сити, с който спечели три шампионски титли. Заради конфликт с мениджъра Пеп Гуардионал през тази година напусна и се завърна в бившия си клуб Олимпиакос.

Самуел Ето'о – също като Шави играе в катарското първенство. През август подписа с Катар СК. Камерунецът напусна Барса през 2009 г. И в първия си сезон в Интер спечели требъл. След това кариерата му го отведе в Анжи (Махачкала), Челси, Евертън, Сампдория, Анталияспор и Коняспор.

Резервите - мексиканският национал Джовани дос Сантос играе за Лос Анджелис Галакси в МЛС, Боян Къркич е част от Сток Сити в Чмпиъншип, а Джанлука Дзамброта прекрати кариерата си през 2014 г. след престои в Милан и швейцарския Киасо.

Франк Рийкард (треньор) – напусна Барса след края на сезона. След това работи начело на Галатасарай и Саудитска Арабия, а през 2016 г. прекрати треньорската си кариера.

РЕАЛ (МАДРИД)
Икер Касияс – един от големите вратари на модерния футбол. Напусна клуба след пет титли на Примера и три от Шампионската лига. За четвърти пореден сезон носи екипа на Порто

Фабио Канаваро – през 2011 година прекрати кариерата си заради контузия на коляното. В момента за втори път е начело на китайския Гуангжоу Евъргранде.

Серхио Рамос – все още е играч на Реал (Мадрид), капитан и един от основните стълбове на клуба. Спечели четири пъти Шампионската лига в последните пет години. Капитан е и на националния отбор на Испани.

Пепе – беше част от националния отбор на Португалия по време на Мондиал 2018. На 35 години все още е активен футболист и в момента играе за Бешикташ.

Габриел Хайнце – напусна през 2009 година, а след това игра за Марсилия и Рома. Завърна се в родната си Аржентина през 2012 година и носи екипа на Нюелс Олд Бойс в продължение на два сезоа и след това сложи край на кариерата си. В момента е треньор на Велес Сарсфилд.

Уесли Снайдер – беше съотборник на Ето'о при спечелването на требъла с Интер. След това игра за Галатасарай и Ница, а в момента носи екипа на катарския Ал Гарафа.

Махамаду Диара – бившият капитан на националния отбор на Мали напусна Реал (Мадрид) през 2011 година и премина в Монако. За „монегаските“ изигра само девет мача и премина във Фулъм, където остана в продължение на три сезона. През 2016 година изигра три мача за втория отбор на Брентфорд.

Робиньо – бразилецът никога не оползотвори потенциала си. През 2008 г. направи трансфер в Манчестър Сити, но се провали в Англия. Завърна се в Сантос, игра още за Атлетико Минейро и Милан. В момента на 34 години носи екипа на турския Сивасспор.

Рууд ван Нистелрой – след серия контузии напусна Реал (Мадрид) през 2010 година и в продължение на 18 месеца игра за Хамбургер. През 2012 година приключи кариерата си като футболист на Малага. Беше помощник-треньор на националния отбор на Холандия, а в момента е треньор в школата на ПСВ Айндховен.

Раул – един от най-великите нападатели в историята на „белия балет“. През 2010 година напусна клуба и премина в Шалке 04, където остана два сезона. След това игра за катарския Ал Сад, за да приключи кариерата си през 2015 г. в Ню Йорк Космос. В момента е треньор в школата на Реал (Мадрид).

Жулио Баптища – авторът на единствения гол в мача, напусна Реал (Мадрид) в края на сезона и премина в Рома. След това игра за Малага, Крузейро и Орландо Сити. В момента е на 37 години от лятото е част от румънския ЧФР Клуж.

РезервитеФернандо Гаго играе за Бока Хуниорс, Мигел Торес е част от Малага, а Ариен Робен преследва осма шампионска титла като футболист на Байерн.

Бернд Шустер (треньор) – изведе Реал (Мадрид) до шампионската титла в края на сезона, а след това спечели и Суперкупата на Испания. Напусна през декември 2008 г. Беше треньор на Бешикташ и Малага, а от месец март е начело на китайския Далиен.