БЛИЦ с национално допитване: На кой отбор в България си фен?

На вчерашния ден (30 май) преди 30 години Сливен изненадващо победи ЦСКА с 2:0 на финала в Габрово и спечели Купата на България. Денят остана в историята с още един факт, макар и не спортен. Същият ден имаше и земетресение в България, часове преди започването на финала.

На 30 май 1990 година на стадион "Христо Ботев" в Габрово отборът на треньор Людмил Горанов, в който личат Йордан Лечков, Васил Тинчев, Валери Вълков, Тодор Стоянов, Велиян Парушев и др., шокира ЦСКА, измъквайки сладката победа с 2:0. "Армейците" са с всички бъдещи световни звезди (с изключение на продадения в Испания Любослав Пенев) – Христо Стоичков, Емо Костадинов, Трифон Иванов, водени от Димитър Пенев.

Пътят на Сливен до финала не е лек. Като цяло, сезонът е труден, а треньорът Людмил Горанов сменя поколенията и отборът завършва чак на 13-ото място в първенството. В първия кръг за Купата Сливен играе срещу Велбъжд – 1:1 като гост и 6:0 на стадион „Хаджи Димитър“. В осминафиналите побеждава Берое с 6:1, а на реванша губи с 0:2. На четвъртфинала с повече голове на чужд терен сливналии отстраняват Янтра след 2:2 в Габрово и 0:0 под Сините камъни. Идва и полуфиналът с Етър, в който се открояват Балъков, Цанко Цветанов и Киряков, както и доскорошните футболисти на Сливен Пламен Проданов и Петър Рашев. Сливен побеждава в първия мач като гост с 2:1. На реванша търновци повеждат с 1:0, но сливналии успяват да удържат натиска и стигат до финала, отново заради правилото за головете на чужд терен. В битката за трофея Лечков и компания се изправят срещу шампиона ЦСКА и вече е ясно, че през есента в Сливен ще се играе европейски футбол в турнира за тогавашното второ по сила и престиж отличие на Стария континент – Купата на носителите на купи (КНК).

На вратата беше Тодор Стоянов, в защита Кирил Кирилов, Васил Тинчев, Иван Митев и Велиян Парушев, пред тях Виталий Мутафчиев, Иван Василев, Румен Илиев, Християн Пенев, Валери Вълков и Йордан Лечков. Валентин Стефанов и Петър Иванов влязоха като резерви. Сливен повежда с гол на Валери Вълков в 40-ата минута, а в 76-ата Йордан Лечков прави 2:0. ЦСКА хвърля в играта през второто полувреме и възстановеният от контузия Стоичков, но и това не помага на "червените". 

ЦСКА - СЛИВЕН 0:2
0:1 Валери Вълков (40), 0:2 Йордан Лечков (76)

ЦСКА: Илия Вълов, Емил Димитров, Трифон Иванов, Мариус Уруков (75-Стефан Бачев), Димитър Младенов, Костадин Янчев, Емил Костадинов, Славчо Илиев, Георги Георгиев, Петър Витанов (червен картон), Марин Бакалов (46-Христо Стоичков)

СЛИВЕН: Тодор Стоянов, Васил Тинчев, Велиян Парушев, Кирил Кирилов, Иван Митев, Виталий Мутафчиев, Румен Илиев, Християн Пенев, Иван Василев, Валери Вълков (90-Валентин Стефанов), Йордан Лечков (90-Петър Иванов)