"Левски" отстрани Монтана след победа с 4:0 в осминафинал-реванш за Купата на България. В първата среща Монтана победи с 2:0. В рубриката БЛИЦ Архив ще върнем лентата 17 години назад, за да припомним за аналогичен случай.

През пролетта на 1997 година "Левски" играе с Литекс четвъртфинал за Купата на България. Отборът от Ловеч тогава все още е в "Б" група и се готви да атакува елита. В първия мач в града на люляците "оранжевите" са победили с 2:0. Треньор на тима е Ферарио Спасов. Случаят е аналогичен като този от настоящия сезон - Феро бие "сините" в първия мач с 2:0, само че сега го прави с Монтана, който отново е в "Б" група и готви атака на елита.

Реваншът на "Герена" през 1997 година е зрелищен и ни връща към онези мутренски времена, в които групировките диктуваха освен държавата и футбола. Димчо Беляков открива резултата в поллза на Литекс с гол в 19-ата минута. На "сините" им трябват четири гола, за да продължат напред. И ги постигат, след като на полувремето бодигардове от "ВИС-2" влизат в тунела и "съветват" съдията на двубоя Светослав Славов. През втората част реферът брутално реже гостите от Ловеч. Само за четири минути "Левски" обръща резултата след голове на Илиян Симеонов и Владо Йонков от дузпа. В 70-ата минута "сините" вече повеждат с 3:1 след гол на Веселин Сърбаков. На домакините им трябва четвърти гол, който да ги класира напред. Такъв пада в четвъртата минута от добавеното време. Излезлият в наказателното поле на Литекс вратар на "Левски" Димитър Иванков засича топка след центриране, тя попада в Анатоли Тонов, който я праща във вратата за 4:1.

Любопитното е, че и тогава, както и сега, "Левски" не се намира в цветущо състояние - не е в перфектно финансово положение, раздиран е от проблеми, върви лошо в първенството (финишира на четвърто място) и само купата му дава надежди за излаз в Европа. В крайна сметка "сините" губят финала за Купата от ЦСКА, който става и шампион.

Ферарио Спасов днес за втори път отпадна от "Левски", след като ги е победил в първия мач за Купата на България с 2:0 и то с втородивизионен тим. Преди 17 години треньорът загуби реванша с Литекс с 1:4, а днес падна с Монтана с 0:4.