На днешната дата преди точно 30 години се провежда най-скандалният мач в съперничеството между ЦСКА и "Левски". На 19 юни 1985 година "червените" надделяват с 2:1 на "Васил Левски" и ликуват във финала за Купата на България. Дни по-рано "Левски" си е осигурил първото място в първенството.

Финалът остава в историята с масов бой на терена и в тунела към съблекалните. Но по-важните решения са взети след неговия край. По предложение на Милко Балев, високопоставен функционер на управляващата БКП, ЦСКА Септемврийско знаме и "Левски-Спартак" са разформировани и на тяхно място се създават съответно Средец и Витоша. Двата провинили се отбора са извадени от класирането за 1985 година. Отнети са треньорските права на Манол Манолов (ЦСКА) и Васил Методиев - Шпайдела ("Левски"). Завинаги са изхвърлени от спорта Емил Спасов, Борислав Михайлов и Емил Велев ("Левски"). По този начин е разбит един от най-великите отбори на "сините". Завинаги изхвърлен е и Христо Стоичков (ЦСКА). За една година са наказани Наско Сираков и Мирослав Байчев ("Левски"). "Армеецът" Васил Тинчев също е аут за една година, три месеца отнася Костадин Янчев (ЦСКА). Повечето наказания са опростени след година. Титлата на "сините", среброто и купата на "армейците" са върнати след 10 ноември 1989 година.

Други основни решения гласят футболните отбори от аматьорски работнически тимове да се преструктурират в професионални клубове отделени от другите спортни клубове. Поставени са трансферни суми на български футболисти и е разрешен трансфера им в чужбина. Закрива се БФФ и се създава БФС.

В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата 30 години назад и показваме как пресата отразява случилото се. Предоставяме богат снимков материал от "Работническо дело", "Старт" и "Народен спорт". Последното от изброените издания излиза със заглавие, което най-точно описва екшъна на 19 юни 1985 г. "Срамно, грозно, недопустимо!", е коментарът в "Народен спорт" за случилото се. Същият вестник на 22 юни публикува решението на Секретариата на ЦК на БКП със заглавие "Да изкореним недопустимите явления в българския футбол!".

"Финалът за Купата на НРБ между "Левски-Спартак" и ЦСКА Септемврийско знаме се превърна в недостойно зрелище. Мачът, вместо да даде израз на подема в българския футбол след успешното представяне на националния отбор в квалификациите за световното първенство, да бъде пример за спортсменство и другарство, стана проява на футболно хулиганство, на погазване на елементарни норми на социалистическия спортен морал...", пише в "Народен спорт".

Изключително суровите наказания идват след 42-минутно заседание на Секретариата на ЦК на БКП. Ден по-късно от БСФС и БФФ официализират всичко и пускат гилотината.

ЦСКА - "Левски" 2:1
1:0 Георги Славков (26), 2:0 Илия Войнов (54), 2:1 Наско Сираков (83-дузпа)

ЦСКА: Красимир Досев, Красимир Безински, Радослав Здравков (74 – Павлин Шойлевски), Васил Тинчев, Георги Димитров, Костадин Янчев, Илия Войнов, Георги Славков, Лъчезар Танев, Пламен Марков (89 – Й. Димитров), Христо Стоичков
Треньор: Манол Манолов

"Левски": Борислав Михайлов, Пламен Николов, Антони Здравков (59 – Калин Банков), Петър Петров, Николай Илиев, Емил Велев, Руси Гочев, Наско Сираков, Михаил Вълчев, Емил Спасов, Николай Тодоров (59 – Мирослав Байчев)
Треньор: Васил Методиев

Стадион: "Васил Левски" - 35 000 зрители
Съдия: Ахмед Яшаров (тогава Аспарух Ясенов)
Жълти картони: Тинчев, Янчев (ЦСКА); Илиев, Николов, Сираков (Левски)
Червени картони: Костадин Янчев (ЦСКА-78); Пламен Николов (Левски-76), Емил Спасов (Левски-78)