Христо Стоичков е участвал в много благотворителни мачове, проведени по различен повод. В тях е отбелязал и доста голове. Повечето от тези срещи и попадения се помнят от малцина. В каталунския град Сабадел обаче няма да забравят месец декември на 1990 г., когато местните жители са потресени от смъртта на шестима полицаи след избухването на кола-бомба. Две седмици по-късно, във втория коледен ден, се провежда благотворителен мач между местния тим и представителния отбор на Каталуня. В срещата взимат участие и трима българи – Христо Стоичков, Наско Сираков и Лъчезар Танев, а Камата бележи гол.
 
ПРЕДИСТОРИЯТА
На 5 декември 1990 г. Христо Стоичков настъпва съдията Урисар Аспитарте в първи мач за Суперкупата на Испания между Барселона и Реал (Мадрид). Двубоят на “Камп Ноу” завършва 0:1 след гол на Мичел. Известно време постъпката на българския футболист на каталунците е обект на коментари в различните медии.
 
714.jpgНа 8 декември баската сепаратистка организация ЕТА взривява с дистанционно кола-бомба пред портата на училище. Загиват шестима полицаи. Двама цивилни агенти, които са били в паркиран наблизо бус, и други осем души са ранени. На следващия ден в града се провежда мач от първенството на Сегунда дивисион между Сабадел и Малага (1:0). Двубоят започва с минута мълчание.
 
ОТБОРИТЕ И БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ
На 26 декември 1990 г. на стадион “Нова Креу Алта” се състои благотворителен мач в чест на загиналите полицаи. Един срещу друг излизат местният тим Сабадел и сборният отбор на Каталуня.
 
Домакините разчитат на основните си играчи, но са подсилени от двама футболисти, състезаващи се за други отбори - Маноло (Атлетико Мадрид) и Фрадера (Майорка). В състава на Сабадел е българският национал Лъчезар Танев, който наскоро е преминал в испанския тим от португалския Шавеш. Това е неговият първи мач за отбора, а на 30 декември бележи гол в официалния си дебют при домакинската загуба с 1:2 от Ейбар.
 
Сборният тим на Каталуня е съставен предимно от играчи на Барселона и Еспаньол. “Блаугранас” са представени от петима футболисти – Христо Стоичков, Бускетс, Серхи, Пиния и Роура (настоящият помощник-треньор на Тито Виланова в Барса). Седем са футболистите на “папагалите” – Албеса, Орихуела, Ескаич, Елой, Алекс, Роберто и Наско Сираков. В тима са още Сала (Майорка), Агуадо (Сарагоса), Алекс Гарсия и Ерера (Реал Мадрид). Селекционер е Ладислао Кубала.
 
МАЧЪТ
След равностойно начало резултатът откриват каталунците. В 26-ата минута Христо Стоичков се разписва при изпълнение на пряк 711.jpgсвободен удар след разиграване с Наско Сираков. Пет минути по-късно Сабадел изравнява. Маноло е точен с глава след центриране на Артуро отляво от фаул. През второто полувреме гол на Танев е отменен заради засада. Резервният вратар на домакините спасява дузпа на Ескаич, а Карлес Бускетс, бащата на Серхио Бускетс от настоящия състав на Барселона, отразява удар на Хоакин. В 85-ата минута Стоичков стреля опасно от воле, но гол не пада.
 
СЛЕД СРЕЩАТА
Барселонският спортен вестник “Ел Мундо Депортиво” посвещава четири страници мача. В репортажа присъстват предимно снимки на Христо Стоичков, около който продължава да се шуми заради случилото си на мача с Реал (Мадрид). Няколко дни по-късно Камата е наказан от испанската федерация да не играе футбол за шест месеца заради настъпването на съдията Урисар Аспитарте. В крайна сметка наказанието е намалено на два месеца и два мача.
 
Сабадел – Каталуня 1:1
0:1 Христо Стоичков (26), 1:1 Маноло (31)
 
Сабадел: Уге (46-Албаран), Артуро (46-Саура), Миленкович, Гаярт, Гарсия Хименес, Фрадера (46-Райгон), Танев (63-Хоакин), Браси (46-Морагес), Маноло (32-Роберто, 73-Кампусано), Приего (73-Лино), Барбара
 
Каталуня: Бускетс, Сала (46-Агуадо), Елой, Албеса, Серхи (46-Ерера), Алекс Гарсия, Роберто (46-Алекс), Стоичков, Орихуела (46-Ескаич), Сираков (46-Марко Диас), Роура (46-Пиния)
 
Сабадел, “Нова Креу Алта” – 5 500 зрители
Съдия: Енрике Негрейда
 
Стоичков с Ладислао Кубала
713.jpg

Камата в действие в благотворителния мач срещу Сабадел
 
712.jpg