Нечувани издънки, абсолютни прецеденти. С това остава в историята вечното дерби между ЦСКА и “Левски”, играно на 1 април 1989 година. Точно в деня на шегата няма никаква шега. Ако има класация за най-големи съдийски гафове, този мач със сигурност ще попадне в топ 5. Та може и челното място да заеме.
 
Понеже днес се навършват точно 24 години от въпросния двубой, в БЛИЦ Архив ще ви разкажем за него.
 
ЦСКА побеждава “Левски” с 2:1 в мач за първенство. Точен на два пъти за “армейците” е Лъчезар Танев, а Емил Велев вкарва за “сините” от дузпа.
 
Няколко дни по-късно на “червените” им предстои първи полуфинал за КНК срещу тима на Барселона, воден от английския нападател Гари Линекер. В родното първенство ЦСКА има солидна преднина от 8 точки пред “Левски”, но никой на “Армията” не си прави илюзии, че предстои мач за протокола.
 
Вечното дерби е поверено на рефера Антон Василев, който реди гаф след гаф. Първият е преди почивката, когато главният съдия най-напред отсъжда дузпа за ЦСКА, но след бурния натиск на “сините” той влиза в историята, като става първият арбитър, променил решението си. Василев, след като е блъскан от Кирил Вангелов и Николай Илиев, решава вместо дузпа да посочи ъглов удар за “червените”. Тогава пък не издържат нервите на Христо Стоичков. Ицо се запътва към флагчето за изпълнение на корнер на вратата откъм сектор “Г” на Националния стадион “Васил Левски”. И след като сипе на висок глас псувни след псувни, изреждайки цялата рода на рефера, най-демонстративно изритва топката в аут. Ей така, нарочно. Повторенията на телевизионния екран съвсем ясно показват, че дузпата е стопроцентова, но под влиянието на недоволните футболисти в синьо Антон Василев се преобръща на 180 градуса.
 
Ицо е толкова нервен, че спира да играе и само търси провокации с противниковите играчи. Обижда ги, нарича ги “говеда”. На косъм е от директен червен картон. И на полувремето треньорът на ЦСКА Димитър Пенев взема най-правилното решение. Сменя Ицо и пуска на неговото място Лъчезар Танев. Стоичков става още по-лош и обръща две от скамейките, намиращи се в “червената” съблекалня.
 
Ходът на Пената се оказва повече от сполучлив. Танев се превръща в “златната резерва”, след като за две минути вкарва два гола. С №14 на гърба Лъчо прави резултата 2:0 в полза на ЦСКА.
 
Малко по-късно на сцената се появява отново главният съдия. Антон Василев отменя напълно редовен гол на Велко Йотов, сякаш да компенсира грешката си от първото полувреме. Следват нови разправии. Мачът е отново прекъснат за няколко минути, докато не бъдат охладени страстите.
 
В 64-ата минута Василев отсъжда дузпа за “Левски”, като този път не я отменя. Емил Велев е точен от бялата точка – 2:1.
 
До края дерби няма, властват нервите и разправиите. Двубоят аха да бъде прекратен. Току-виж се повторил екшънът от финала за Купата на България, игран четири години по-рано – на 19 юни 1985.
 
В крайна сметка ЦСКА печели, а съдийството на Антон Василев влиза в аналите.
 
1 април, 1989 година, “А” група
ЦСКА – "ЛЕВСКИ" 2:1
2:0 Танев (47, 49), 2:1 Велев (64 – дузпа)
 
ЦСКА: Илия Вълов, Недялко Младенов (68 – Петър Витанов), Трифон Иванов, Красимир Безински, Георги Димитров, Костадин Янчев, Емил Костадинов, Христо Стоичков (46 – Лъчезар Танев), Любослав Пенев, Георги Георгиев, Стефан Бачев
"ЛЕВСКИ": Здравко Здравков, Кирил Вангелов (76 – Илия Груев), Красимир Коев, Петър Петров, Николай Илиев, Стоил Георгиев, Росен Крумов, Георги Славчев, Емил Велев, Георги Донков, Васил Драголов (61 – Велко Йотов)
Съдия – Антон Василев
Ст. “Васил Левски” – 40 000 зрители